Gyurkity Péter

Felderítő minitankon dolgoznak a britek 

Az új jármű jóval nehezebb, de egyben jobban felszerelt a jelenleg használt típusnál.

A brit védelmi minisztérium jóváhagyta a Scout névre keresztelt új páncélozott felderítő jármű fejlesztésének következő fázisát, pontosabban annak finanszírozását. A program eredményeként néhány éven belül leváltanák a jelenleg használt példányokat, ám az új fejlesztés egy igencsak eltérő koncepción alapul.

A General Dynamics Scout Specialist Vehicle ugyanis – bár egy könnyű páncélozott jármű feladatait látná el – mintegy háromszor nehezebb közvetlen elődjénél, amit az erős páncélzatnak és a kiegészítő felszereléseknek köszönhet. A cég még szeptemberben nyerte el a pályázatot, amelynek értelmében 3,5 milliárd font értékben egészen pontosan 589 ilyen járművet szállít le a brit hadseregnek, amelynek tagjai az első példányokat 2017-ben veszik majd át. A gyors szerződéskötésre azért is szükség volt, mert a májusban esedékes választások eredményeként további megszorításokat léptethetnek életbe, így ezt mindenképpen meg akarták előzni, hogy meglegyen a szükséges fedezet.


Az új minitank egyfajta átmenetet képez a hagyományos változatok és a könnyű, kifejezetten felderítő célokra szánt példányok között. Fő fegyverzete egy mindössze 40 mm-es ágyú, amely ebben a kategóriában megfelelőnek tűnik, a nagyobb csatákra hivatott tankoknál azonban leginkább a második világháború előtt volt jellemző (a német Panzer III eredetileg 37 mm-es ágyúval jelent meg, míg a jóval később, már a háború alatt elkészült magyar Turán I egy szintén 40 mm-es fő fegyverzetet kapott, ami már akkor elavultnak számított). A páncélzat vastagra sikerült, emiatt is ugrik meg a tank súlya, ám az új egységek feladatai között nemcsak a felderítés szerepel majd, hiszen készítenek javító, vezetésre szánt parancsnoki, valamint csapatszállító változatokat is, amelyeket igény szerint ellátnak különféle érzékelőkkel és egyéb elektronikai eszközökkel.

A rendszerkritikus részek dizájnját az év közepén véglegesítik, az elkészülés után pedig három ezredet szerelnek majd fel a felderítő változattal – a program 2025-re érné el csúcspontját, a régi CVR(T) járművek teljes lecserélésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #47
    Az egyik kommentedben azzal próbálod alátámasztani az igazad, hogy bizonygatod, te nem vagy neonáci...
    Én sem vagyok neonáci. Alapból lenézem (vagy ha úgy tetszik elítélem) a náci fajelméletet, ideológiát, népgazdaságot stb.
    De engem nyugodtan nézhet valaki neonácinak, mert rosszat szóltam a posztmodern tabura és szent tehenükre, engem nem érdekel.
    Alapjaiban nézve liberálisabb vagyok mindenkinél ebben a topikban, ha jól értelmezed a hozzászólásokat. ;-)
  • Vol Jin #46
    Te úgy nagyjából olvastad a kommentjeimet?
    Gyakorlatilag neonácinak néztek a többiek.
  • Kelta #45
    fárasztó vagy...felfogtuk, Izrael maga a sátán területe..csak ők hibásak..a sok terror merényletben megölt gyerek, és civil..az mind saját hibásak..a rengetek rakéta amit rájuk lőttek, csak szülinapi tűzijáték volt....a régebbi támadások csak számháborús játékok voltak...tudod mit? éljél ebben a kitekert világodban.
    Igazad van...téma lezárva.
    Utoljára szerkesztette: Kelta, 2015.03.02. 19:38:16
  • Papichulo #44
    Akkor minden rendben? Így Izrael lőhet mindenkire, rá meg senki?

    Aki tudna ra loni, az nem akar...
  • Tetsuo #43
    Akkor minden rendben? Így Izrael lőhet mindenkire, rá meg senki?
  • Vol Jin #42
    Ez is volt a mainstream médiában.
    Mármint, hogy Izrael lő mindenkit Szíriában.
  • Papichulo #41
    Megbeszeltuk, hogy amig nem kerul elo az a ket lelott RAF repulo, addig nem vesszuk komolyan ezt a hirt...

    btw: Az IAF nem azert lovi a szireket, hogy az ISIL-t segitse, hanem azert, hogy sajat magat.
    Utoljára szerkesztette: Papichulo, 2015.03.02. 16:45:45
  • Tetsuo #40
    Erről beszéltem és a hasonló esetekről. Mint pl. izraeliek lővik a szíreket, akik az IS ellen lépnek föl.
  • Vol Jin #39
    "Az IS-hez sok európai pakisztáni csatlakozott pl. ők nem is arabok. A legnagyobb iszlám ország Indonézia (ha jól emlékszem) és ők sem arabok stb. Amerikában az afro-amerikaiak között "sok" ill. egyre több a muszlim vallású.
    Tehát az iszlám világ sokkal szerteágazóbb, gazdagabb, mint ahogy a média közvetíti"

    Ha néznéd az általad kritizált mainstrem médiát, akkor tudnád, hogy pont ezt közvetíti.
    Igen azt, hogy sok ott az európai, néger és nem arab muszlim.
  • Vol Jin #38
    "Az pedig feltétlenül lényeges, hogy az IS csapatai, vezetői közül többen előzőleg amerikai kiképzést, fegyvereket kaptak, azóta pedig folymaatosan szereznek nyugati fegyvereket - így vagy úgy. Szírek, irakiak szerint Izrael és a Nyugat egy az egyben besegít nekik, fegyverszállítmánnyal, támadásokkal..."

    A lefejezős videók meg vannak neked? Nem úgy néznek ki, mint a nyugat által támogatott népi milíciák.