Gyurkity Péter

Alakul a közös európai harckocsi

A német-francia összefogás eredményeként jön létre a fejlesztés, a következő évtizedben.

A közös európai védelmi keretrendszer kialakítása kapcsán visszatérő kritika, hogy nemcsak az egységes hadsereg, de annak feltételei is hiányoznak (arról nem is beszélve, hogy nagyhatalmi érdek valójában nem fűződik egy ilyen platform létrehozásához). Ilyen érzékeny pont volt eddig a harckocsik eltérő és különálló jellege, ez azonban az elkövetkező években változhat, legalábbis ezt vetíti előre a most aláírt megállapodás.

A francia és a német védelmi minisztérium jelentette be, hogy aláírták a keretmegállapodást, amelynek eredményeként létrejöhet majd a közös nehéz szárazföldi rendszer, mégpedig a meglévő Leopard-2 és Leclerc harckocsik lecserélésének céljával. A Main Ground Combat System (MGCS) néven futó projekt azért is fontos, mert a jelenleg használt típusokat még a nyolcvanas években fejlesztették ki, így ideje lenne már a cserének, annál is inkább, mert az amerikai, az orosz, valamint a kínai fél is erősen dolgozik ezen. Hátráltató tényező volt eddig a európai hadiipari összefogás hiánya (ez ugyanis leginkább csak papíron létezett), a megállapodás révén viszont létrejöhetnek a konkrét eredmények, bár a hadrendbe állítást csak a következő évtized közepére, éppen 2035-re tervezik. Ehhez persze szükség lesz a nagyobb lépések végrehajtására, amelyekből most ötöt sorolnak fel.


Első körben a pontos alkalmazási igények felmérése a legfontosabb tényező, ezt követi a koncepció kialakítása, majd pedig a konkrét fejlesztési munka és a technikai jellemzők demonstrálása, hogy végül az integráció és a teljes rendszer bemutatása, illetve a legyártás is megvalósuljon. Érdemes gyorsan megjegyezni, hogy az első két lépésen már túl vagyunk, bár a felső szintű igényekre vonatkozó, kétoldalú egyeztetés még hiányzik innen. A két ország fele-fele arányban állná a később aláírandó, a kialakítással kapcsolatos szerződések költségeit, egyelőre azonban a két évet igénybe vevő részletes tanulmány körvonalazása van soron, amely meghatározza a létrejövő szellemi tulajdon pontos megoszlását és jövőbeni felhasználását. Erre vonatkozóan írtak most alá egy másik megállapodást, amely az Implementing Arrangement 1 nevet kapta meg.

A konkrét terméktől tehát még picit messze vagyunk, meglátjuk, miként alakul majd a projekt az elkövetkező években.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #11
    Mit kaptam privátban :-)

    *************************************************************
    Bejövő üzenet
    Feladó: 0Fritz Tárgy: A kura anyád haljon meg rákban te geci Dátum: tegnap, 23:14 Kínok között dögölj meg szarfaszú buzeráns.
    ***********************************************************************
  • t_robert #10
    Hmmm úgy a hideg háború vége inkább az A4-esek valamikor a 1985-90 közt készültek
  • VolJin #9
    És?
    Ez alátámasztja azt a faszságot, hogy Európa még a tanklait is Kínában tudná csak legyártani?
    Ha nem, akkor meg mi a faszért fostad ezt be ide két böfögés között?

    Kapcsolódik a diskurzushoz?
    Nem bazmeg nem kapcsolódik...
  • 0Fritz #8
    Mindegyiknek van gyára kínában.
    Akkora piacra külön modelleket terveznek és gyártanak.
  • VolJin #7
    A BMW, Mercedes, Audi, Renault, Peugeot, Citroën Kínában gyárt kocsikat?
  • csigafi #6
    Na még kell vagy 100 év mire lesz is belőle normális tank amit lehet távvezérléssel irányítani és nem kell embereknek meghalnia a sok primitív háborúmániás pszichopaták miatt. Na meg több képregényt kéne olvasniuk a fejlesztőknek van bennük néhány olyan ötlet ami a mai technikákkal már meg is valósítható lehetne.

    Gondolom a selejteket a roncsokat megveszik a magyarok :-). Pedig a magyarok bármit képesek lennének legyártani.
  • end3 #5
    A majd közösen kifejlesztett új tankokat vajon, - vasipar hiányában, - ki fogja legyártani? Talán bérgyártásban Kína?
  • molnibalage83 #4
    Generációnak nem hívnám az alváltozatokat. Azért akkora ugrás pl. nem volt egy Leo2A1 és az A0 között. Ráadásul A2 és A3 marginális volt tudommal, az A4 volt aztán "A" hidegháborús Leop2.
  • kvp #3
    "érdekessé akkor válna a dolog, ha az aktuális, amerikai, orosz, koreai, japán, francia, német, angol, kinai, izraeli stb. MBT tankok kerülnének egymással szemben. Akkor derülne ki, hogy a gyakorlatban kié a jó tank. Bár a világnak az a jó, ha ezek az országok gyakorlatban nem harcolnak egymással."

    Az orosz es kinai esetet leszamitva ez ugyanaz a csapat. Szoval nem fognak egymasra loni es a cel nem is egymas ellen fejleszteni, hanem az orosz es a kinai technikanal jobbnak lenni. Az meg azert nagyjabol az osszes tobbi felsorolt allamnak megy.

    Viszont rendes tank-tank elleni csatak ma mar nincsennek, meg a regi szovjet technika ellen sem harcolnak. A levegobol sokkal egyszerubb szivatni egymast. A mostani MBT-k joreszt az utmenti helyi terroristak (masneven a lakossag) ellen kell, hogy harcoljanak, arra meg nem igazan jok, foleg gazdasagossagi szempontbol.
  • t_robert #2
    A francia tank esetében az a helyzet, hogy ma is az élvonalba tartoznak annak ellenére náluk nem tudok olyan folyamatos fejlesztésről, mint a Leopárdok esetében, de ennek ellenére ot van a legjobb tankok közt máig. Igaz elméletben, mert gyakorlati csatákban nem vett részt és nem került szembe maga osztálybeli ellenféllel. Bár ez igaz minden mai MBT tank esetében. nem sok vett rész valós ütközetben csak az amerikai Abrams) de azok is csak elavult orosz közepes tankokkal szemben kellett bizonyítani. T-62/T-72/T-80-as tankok nem ellenfelei a mai MBT tankoknak. A mai tankok lesöprik, mind páncélzatban, tűzerőben és elektronikában a 30-40 éves szintű ellenfeleiket. Már pedig a nyugati világ gyakorlati ellenfelei a régi matuzsálem tankok. Persze egy 3 éves gyereket könnyű megpofozni a játszótér homokozójában egy felnőttnek. érdekessé akkor válna a dolog, ha az aktuális, amerikai, orosz, koreai, japán, francia, német, angol, kinai, izraeli stb. MBT tankok kerülnének egymással szemben. Akkor derülne ki, hogy a gyakorlatban kié a jó tank. Bár a világnak az a jó, ha ezek az országok gyakorlatban nem harcolnak egymással.