Gyurkity Péter

Orosz-kínai holdbázist akarnak

Megszületett a megállapodás, nemzetközi állomást hoznának létre.

Az orosz és a kínai illetékesek bejelentették, hogy aláírtak egy egyetértési memorandumot, amely a közös holdbázis jövőbeni felépítésére vonatkozik. A hivatalos megállapodásban az International Lunar Research Station (ILRS) nevet kapta meg a majdani állomás, amelynek felépítésétől azonban még picit messze vagyunk.

A közleményben arról olvashatunk, hogy (amint arra a fenti név is egyértelműen utal) elsősorban kutatási célokra használnák a bázist, amely a Hold felszínén, avagy a Hold körül keringve, netán mindkét helyszínen egyszerre biztosítana számunkra egy kényelmes központot. Több területen bővíthetnénk ennek révén meglévő tudásunkat, ezek között helyet kapna állandó kísérőnk felszínének jobb megismerése, annak esetleges jövőben felhasználása, a helyszínen végzett csillagászati megfigyelés, valamint bizonyos új technológiák létjogosultságának visszaigazolása. Bár a hangsúly nyilván az orosz és a kínai fél együttműködésén lesz, várják további országok csatlakozását is, az űr békés felhasználását támogatva ezzel a kezdeményezéssel.

Konkrét vagy hozzávetőleges határidőt nem szabtak meg, tehát igencsak nyitott tervről beszélhetünk, ami azért azt is jelzi, hogy még sokáig várnunk kell a kialakításra. Ez némiképp érdekes, hiszen az amerikai rivális komolyan foglalkozik a Holdra való visszatéréssel, az Artemis-program keretében az évtized közepén juttatnának el ismét űrhajósokat a felszínre, nem beszélve a SpaceX ambiciózus elképzeléséről, amely (a NASA-hoz hasonlóan) a Hold mellett a Marsot is célba veszi, mégpedig korai határidőkkel. Az Artemis szintén nyitott az egyéb partnerek felé, eddig 8 ország szállt be a programba, Brazília nemrég kilencedikként csatlakozott a csoporthoz – Oroszország viszont valószínűleg nem vesz majd részt az összefogásban, Kína beszállását pedig jelenleg törvény akadályozza meg, nem mintha az ázsiai óriás nagyon törekedne erre.

Kíváncsian várjuk a további fejleményeket, eddig úgy tűnik, hogy az amerikai fél váltja majd valóra elsőként terveit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #32
  :)
 • defiant9 #31
  "Az éves szabadalmak számát illetően Kína már egy ideje átvette a világelsőbbséget az Egyesült Államoktól"
  Na, ez amiben sok a parasztvakítás és megmutatja hogy miért rossz amikor állami motivációra 'kutatunk'. Használhatatlan, gyenge minősíégű copy-paste domestic szabadalmakat jegyeznek be a kínai kutatók hogy a kormányzatii kvótapénzt megkapják. Ezek gyenge minőségű szabadalmak. A kerekes példáddal élve olyan szögeltes kerék típusú ami csak Kínában szabadalom(az EU,US vagy Japán szabadalmi hivatalhoz be sem adták).
  Furthermore, a lack of substantive technological improvements in patents may, in part, be incentivized by government policies that emphasize quantity over quality. By filing for patents, Chinese companies can receive cash bonuses, subsidies, and even lower corporate income taxes from the government. In many cases these incentives trickle down to the company level, with firms like Huawei offering patent-related bonuses to employees.

  5G: On April 3, 2019, South Korea became the first country to adopt 5G. Just hours later, Verizon launched its 5G services in the United States
  Ezek Ericsson berendezéseken működtek.

  Ahogy mondtam Kína a méretegzedaságosságra épít, ebben erős. Ezért fájhat pl. a Huawei-nek hogy kiszorították az 5G világpiacról. Globalizáció nélkül a Kínai modell nem működik, a belső piaca ehhez még mindig nem elég.
 • Tetsuo #30
  Nincs tiszta technológia, amit valaki kifejlesztet a nulláról. Minden technológia már kitalált, felfedezett dolgokra épül. Ha egy szabadalomnak az őseredetét kutatnánk, a kerék használatáig vagy még előbbre kellene visszamennünk. Álszent magatartás az egyik szabadalom mögé lopást láttatni, míg a másik ideológia térfelén elhallgatni azt.
  Az 5G mobiltechnológiák szabályos szabadalmi eljárások folyományaként elsőként kínai cégeknél jelentek meg a gyakorlatot tekintve. Abban az időben a nyugati cégek a fasorban sem voltak hozzájuk képest.
  Ez pedig nem egy véletlen csillagállásnak köszönhető, hanem a kínai gazdaság és az állami R&D-inspiráció erejéből fakad. Vélhetően számtalan hasonló elsőbbség fennáll jelenleg is, éppen emiatt támadják ezen cégeket és az államot piszkos módszerekkel nyugati ellenfeleik. Az éves szabadalmak számát illetően Kína már egy ideje átvette a világelsőbbséget az Egyesült Államoktól, és a minőség területén is halad előre, úgy tűnik megállíthatatlanul - ezért a sebtében tákolt és indokolt szankciók.
  Kínában olyan potenciál van, ami Amerikában csak volt valaha.
 • defiant9 #29
  Én értem. Arra utalt hogy az 5G alap technológiát nem Kína maga fejleszti/fejlesztette. A NASA meg így jön képbe:
  Az 5G kommunikációs technológia kifejlesztése is, mint sok más, a mindennapok során használt műszaki cikk, elsősorban az űrkutatásnak köszönhetően indult útjára. A NASA 2008 áprilisában az M2Mi Corp. nevű céggel közösen dolgozni kezdett egy
  Amiben tagadhatatlanul jók az a méretgazdaságosság, a multinacionális mobil szolgáltatók meg jobban megnézik ár/értékben mire költenek, nincsenek ideológiai elveik(az ördögtől is vennének ha az olcsóbban adná).
 • Tetsuo #28
  Tegye fel a kezét, aki szerint a #23 értelmes hozzászólás és érdemi válasz a #22-re, sőt bármely módon összefügg azzal.
 • Irasidus #27
  Ezt hívják íráskényszernek, össze-vissza hadoválsz értelmetlen dolgokat. De az állításom továbbra sem cáfoltad meg. Eddig szórakoztató voltál, de most már nagyon sajnállak, mert igencsak az őrület, és demencia jeleit mutatod. Szomorú. :(
 • Tetsuo #26
  Éppen arról van szó, hogy a #23-nak nincs semmi értelme. Arra csak így lehetett válaszolni, de kavard csak továbbra is, máshoz nem értesz.

  A #23-ban: "Techolgia"? Mondat közepén a "kínai" nagybetűvel? Aztán meg jössz az angol OMG-vel? Persze a "mééég" is kelett, hogy az eleve értelmetlen sületlenség még értelmetlenebb legyen.
  NASA technológia lenne a mobil 5G? Ez nekem új, az is, hogy a kínaiak az USA-tól lopták volna, ha egyáltalán erre akartál utalni két üveg rozé között...
  Kétségbe vontad Kína elsőbbségét az R&D-ben, erre jött egy példa a millióból: az 5G mobilhálózati rendszer, amiben az egész világ messze lemaradt Kínától, aztán (genetikai és/vagy kulturális eredetű) szokásodhoz híven terelsz, félremagyarázol, szánalmas, legaljamódon viccelődsz, mert mást nem tudsz, mert érved nincs, mert általános ismereteid is hiányosak a geopolitikát, a technikát, a matematikát illetően, még ha lenézve a bölcsészeket arra is vered a nyáladat, hogy mérnök vagy.
  Megnézném, számítógép nélkül mennyire vagy képben a szögfüggvényeket vagy a deriválást illetően. A magadfajta csak bifláz, szolgamód használ néhány programot gőgösen, majd azt hiszi ez a Tudomány.
  Leszólod a tradicionalizmust is, mikor a modern embernek egy kiváló matematikus (René Guénon) világított rá lényegére. De a legtöbb teológus, akár a középkorból több nyelven beszélt, nagyobb szókinccsel, komolyabb profán tudással rendelkezett, mint kedvenc vallásgyalázóid (Dawkins, Hawking, Watson és a többiek) valaha.
  Ahhoz természetesen, hogy felismerje az ember, egy Aquanói Tamás nem volt buta, művelődnie kell. Nem elég, ha csak a ballibsi mantrákat, az isnentagadó, nihilista írásokat olvassa, hanem modernista önteltségét félretéve vennie kell a fáradságot, hogy olvasson az említett személyről és személytől is.
  Ekkor egy új világ tárul fel az ember előtt. Kiderül, hogy a mai ember tévúton jár.
 • Irasidus #25
  Ennek a hozzászólásodnak az égvilágon semmi értelme sincs, viszont személyeskedés az egész, és semmivel sem cáfolja az előző hozzászólásomat, viszont azt bizonyítja, hogy te eddig csak hazudoztál minden egyes hozzászólásodban. Ennyi.
 • Tetsuo #24
  Nem tudom mit ittál megint, de ebből még baj lehet. Dugd el az asszonyod elől a sodrófát. ;-)
 • Irasidus #23
  Aha, tehát egy USA-ban, egy NASA techolgia nálad Kínai lett. OMG! Mesélj mééég! Ne hagyd abba, mert régen röhögtem ennyit. :D
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2021.03.26. 18:04:07