Gyurkity Péter

Holdbázist akarnak a kínaiak

Az amerikai fél ugyanezt akarja, de emellett marsi mintára is vágynak.

A napokban kiemelten fontos küldetés zárult le, visszatért ugyanis a Földre a kínaiak által begyűjtött holdminta, amit nem sokkal előzött meg egy másik, némileg hasonló japán expedíció. Most a további terveket ismertették, miközben a NASA is közölt velünk néhány érdekes részletet a távlati célokkal kapcsolatban.

Az 1,73 kg-os minta átvételéről szóló hírek után egy hosszabb írás jelent meg a kínai lapokban, immár a Hold-program második emberének kijelentéseire alapozva az azokban leírtakat. Eszerint az eddigi 5 Chang’e-küldetést legalább 3 másik követi majd a sorban, ez utóbbiak pedig nemzetközi partnerekkel és robottal ismételnék meg a helyszíni mintagyűjtést, sokkal részletesebben feltérképeznék a Holdat, illetve felmérnék egy esetleges holdbázis későbbi felépítésének esélyeit, annak követelményeit. Ezzel nagyjából lefednék az elkövetkező 4-5 évet, viszont ugyanebben a periódusban kerül majd sor a Mars meglátogatására, a Jupiter-expedícióra, valamint a saját első, immár valódi űrbázis fellövésére – 2022-ig összesen 11 küldetést terveznek, ebből 4 már legénységet is magával cipelne. A meglévő Hosszú Menetelés-rakétacsalád további tagokkal bővülne, amelyek jóval nagyobb mérettel tennék lehetővé a holdraszállást és a további tervek megvalósítását.

A NASA eközben két fontos célkitűzés kapcsán közölt további részleteket. A Holdon ők is saját bázist akarnak felépíteni, ezt pedig egy külső partnerrel, valamint az általuk biztosított 3D-nyomtatási technológiával érnék el, valamikor az évtized közepén. Bár a korábban közölt 2028-as céldátumot többen kétségbe vonták, azt többnyire a Trump-adminisztráció kétségbeesett próbálkozásaként írva le, még akár össze is jöhet a terv, már amennyiben a Biden-féle csapat (és a Kongresszus) biztosítja az ehhez szükséges komoly összegeket. A Mars kapcsán viszont a Mars Sample Return (MSR) névre keresztelt projekt részleteit csiszolgatják, ennek A-fázisa indult most el, hogy kialakítsák az első terveket és a szükséges technológiákat.

Jó eséllyel 2028-ban indulhat majd el a kettős küldetés mindkét eleme, a műhold és a landolóegység. A költség 3-4 milliárd dollárra rúghat, ami viszont némi aggodalomra ad okot, hiszen ez komolyan befolyásolhatja az ügynökség további planetáris törekvéseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Whysper #10
    Együtt nem is lenne egyszerübb megépíteni gondolom. Netflixes Space Force jut eszembe.
  • Lapajka #9
    De azért egy majorság is kéne mellé, megtérni nyugovóra néha az asszonysághoz...
  • NEOreg3 #8
    Mi stadiont építenénk rá.
  • Agyturbinikusz #7
    Es ha en is holdbazist akarok, akkor kinai vagyok ?
  • Tetsuo #6
    Az asztrofizikusok valószínűleg annyit sem értenek a témához, mint a pékek, mert a saját partikuláris területükben olyannyira elmélyednek, hogy az űrhajózás kiesik a képből. Egy pék meg érdeklődhet az űrhajózás vagy más iránt, hiszen a munkája nem foglalja le minden idejét és agykapacitását.
    Gondolom nem asztrofizikust akartál írni.
  • Kelta #5
    Nyilván erről fogalma sincs az asztrofizikusoknak meg űrhajózási szakértőknek, de majd most. jó hogy vagy..:)
  • SupraMKIII #4
    Biztos velem van a gond, de a holdbázis haszna semmilyen szinten nem mérhető össze a mars küldetéssel. Vagy hogy máshogy mondjam, ki a francot érdekel a mars? Se lehetőségünk, se technikánk, se érdekünk nincs még oda menni,
    A hold bázis is kib...ott nagy feladat, de elérhető beláthetó időn belül, és felsorolhatatlan mennyiségű haszna lenne.Mellesleg onnan már "ingyen" lehet a marsra menni.
    Akkor mit is kellene előbb csinálni?
    Néha a legnagyobb koponyákból és szervezetekből is hiányzik a józan ész...
  • kvp #3
    Egy ezredfordulos vicc: Az amerikaiak nagynehezen visszaternek a Holdra. Kiszallnak es korulneznek. A leszallasi ovezet mellett egy kis bodet latnak, rajta a felirat: Kinai vegyesbolt. Amilyen tempoban haladnak a kinaiak mar regen kolonizaltak a Holdat amire az amerikai kormanyzat visszajut. (kiveve ha ezt Musk-ek teszik meg elobb, de o is megmondta, hogy nem fogjak az altala letrehozott koloniak elismerni az USA fennhatosagat)
  • UUUU #2
    Minek ahhoz varos ? Mar mehetnek is.
  • Lapajka #1
    Jó lesz, csak ne késlekedjenek... aztán mielőbb városokat is építsenek, és minél többen költözzenek át oda...