32
 • Agyturbinikusz
  #32
  :)
 • defiant9
  #31
  "Az éves szabadalmak számát illetően Kína már egy ideje átvette a világelsőbbséget az Egyesült Államoktól"
  Na, ez amiben sok a parasztvakítás és megmutatja hogy miért rossz amikor állami motivációra 'kutatunk'. Használhatatlan, gyenge minősíégű copy-paste domestic szabadalmakat jegyeznek be a kínai kutatók hogy a kormányzatii kvótapénzt megkapják. Ezek gyenge minőségű szabadalmak. A kerekes példáddal élve olyan szögeltes kerék típusú ami csak Kínában szabadalom(az EU,US vagy Japán szabadalmi hivatalhoz be sem adták).
  Furthermore, a lack of substantive technological improvements in patents may, in part, be incentivized by government policies that emphasize quantity over quality. By filing for patents, Chinese companies can receive cash bonuses, subsidies, and even lower corporate income taxes from the government. In many cases these incentives trickle down to the company level, with firms like Huawei offering patent-related bonuses to employees.

  5G: On April 3, 2019, South Korea became the first country to adopt 5G. Just hours later, Verizon launched its 5G services in the United States
  Ezek Ericsson berendezéseken működtek.

  Ahogy mondtam Kína a méretegzedaságosságra épít, ebben erős. Ezért fájhat pl. a Huawei-nek hogy kiszorították az 5G világpiacról. Globalizáció nélkül a Kínai modell nem működik, a belső piaca ehhez még mindig nem elég.
 • Tetsuo
  #30
  Nincs tiszta technológia, amit valaki kifejlesztet a nulláról. Minden technológia már kitalált, felfedezett dolgokra épül. Ha egy szabadalomnak az őseredetét kutatnánk, a kerék használatáig vagy még előbbre kellene visszamennünk. Álszent magatartás az egyik szabadalom mögé lopást láttatni, míg a másik ideológia térfelén elhallgatni azt.
  Az 5G mobiltechnológiák szabályos szabadalmi eljárások folyományaként elsőként kínai cégeknél jelentek meg a gyakorlatot tekintve. Abban az időben a nyugati cégek a fasorban sem voltak hozzájuk képest.
  Ez pedig nem egy véletlen csillagállásnak köszönhető, hanem a kínai gazdaság és az állami R&D-inspiráció erejéből fakad. Vélhetően számtalan hasonló elsőbbség fennáll jelenleg is, éppen emiatt támadják ezen cégeket és az államot piszkos módszerekkel nyugati ellenfeleik. Az éves szabadalmak számát illetően Kína már egy ideje átvette a világelsőbbséget az Egyesült Államoktól, és a minőség területén is halad előre, úgy tűnik megállíthatatlanul - ezért a sebtében tákolt és indokolt szankciók.
  Kínában olyan potenciál van, ami Amerikában csak volt valaha.
 • defiant9
  #29
  Én értem. Arra utalt hogy az 5G alap technológiát nem Kína maga fejleszti/fejlesztette. A NASA meg így jön képbe:
  Az 5G kommunikációs technológia kifejlesztése is, mint sok más, a mindennapok során használt műszaki cikk, elsősorban az űrkutatásnak köszönhetően indult útjára. A NASA 2008 áprilisában az M2Mi Corp. nevű céggel közösen dolgozni kezdett egy
  Amiben tagadhatatlanul jók az a méretgazdaságosság, a multinacionális mobil szolgáltatók meg jobban megnézik ár/értékben mire költenek, nincsenek ideológiai elveik(az ördögtől is vennének ha az olcsóbban adná).
 • Tetsuo
  #28
  Tegye fel a kezét, aki szerint a #23 értelmes hozzászólás és érdemi válasz a #22-re, sőt bármely módon összefügg azzal.
 • Irasidus
  #27
  Ezt hívják íráskényszernek, össze-vissza hadoválsz értelmetlen dolgokat. De az állításom továbbra sem cáfoltad meg. Eddig szórakoztató voltál, de most már nagyon sajnállak, mert igencsak az őrület, és demencia jeleit mutatod. Szomorú. :(
 • Tetsuo
  #26
  Éppen arról van szó, hogy a #23-nak nincs semmi értelme. Arra csak így lehetett válaszolni, de kavard csak továbbra is, máshoz nem értesz.

  A #23-ban: "Techolgia"? Mondat közepén a "kínai" nagybetűvel? Aztán meg jössz az angol OMG-vel? Persze a "mééég" is kelett, hogy az eleve értelmetlen sületlenség még értelmetlenebb legyen.
  NASA technológia lenne a mobil 5G? Ez nekem új, az is, hogy a kínaiak az USA-tól lopták volna, ha egyáltalán erre akartál utalni két üveg rozé között...
  Kétségbe vontad Kína elsőbbségét az R&D-ben, erre jött egy példa a millióból: az 5G mobilhálózati rendszer, amiben az egész világ messze lemaradt Kínától, aztán (genetikai és/vagy kulturális eredetű) szokásodhoz híven terelsz, félremagyarázol, szánalmas, legaljamódon viccelődsz, mert mást nem tudsz, mert érved nincs, mert általános ismereteid is hiányosak a geopolitikát, a technikát, a matematikát illetően, még ha lenézve a bölcsészeket arra is vered a nyáladat, hogy mérnök vagy.
  Megnézném, számítógép nélkül mennyire vagy képben a szögfüggvényeket vagy a deriválást illetően. A magadfajta csak bifláz, szolgamód használ néhány programot gőgösen, majd azt hiszi ez a Tudomány.
  Leszólod a tradicionalizmust is, mikor a modern embernek egy kiváló matematikus (René Guénon) világított rá lényegére. De a legtöbb teológus, akár a középkorból több nyelven beszélt, nagyobb szókinccsel, komolyabb profán tudással rendelkezett, mint kedvenc vallásgyalázóid (Dawkins, Hawking, Watson és a többiek) valaha.
  Ahhoz természetesen, hogy felismerje az ember, egy Aquanói Tamás nem volt buta, művelődnie kell. Nem elég, ha csak a ballibsi mantrákat, az isnentagadó, nihilista írásokat olvassa, hanem modernista önteltségét félretéve vennie kell a fáradságot, hogy olvasson az említett személyről és személytől is.
  Ekkor egy új világ tárul fel az ember előtt. Kiderül, hogy a mai ember tévúton jár.
 • Irasidus
  #25
  Ennek a hozzászólásodnak az égvilágon semmi értelme sincs, viszont személyeskedés az egész, és semmivel sem cáfolja az előző hozzászólásomat, viszont azt bizonyítja, hogy te eddig csak hazudoztál minden egyes hozzászólásodban. Ennyi.
 • Tetsuo
  #24
  Nem tudom mit ittál megint, de ebből még baj lehet. Dugd el az asszonyod elől a sodrófát. ;-)
 • Irasidus
  #23
  Aha, tehát egy USA-ban, egy NASA techolgia nálad Kínai lett. OMG! Mesélj mééég! Ne hagyd abba, mert régen röhögtem ennyit. :D
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2021.03.26. 18:04:07
 • Tetsuo
  #22
  Pl. a mobil 5G technológiát, amitől félnek is Nyugaton, mint a tűztől, miközben semmi kémkedésre utaló bizonyíték nincs sehol, csak arra, hogy a demokráciaetalon USA lehallgatja az egész világot, benne a baráti országok államfőit, céges vezetőit.
 • Irasidus
  #21
  Sok, high-tech terméket ismersz amit Kína maga fejlesztett ki és nem csak másol?
 • uwu2020
  #20
  Én történelm távlatokról beszéltem és csak erős tippelés, szerintem elég egyértelmű a szövegből, ezért nem igazán értem a reakciódat. A kapálózást az USA-Kína jelenlegi viszonyára értettem, ez mondjuk lehet hogy tényleg magyarázatra szorul, mert annak nem az űrkutatás áll a központjában; szerintem a high-tech-nek van némi köze az űrkutatáshoz is, csak ennyi.
 • Irasidus
  #19
  A NASA költségvetése sokszorosa a kínai költségvetésnek, másrászt poltikai döntés született, hogy a Holdra mennek, és van hozzá rakétájuk, ezzel szemben Kína jóval kisebb költségvetéssel, és óriási lemaradásban van. Ennyi. A többi a részedről süket szöveg amit matránzol.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2021.03.26. 06:34:21
 • Tetsuo
  #18
  Az Egyesült államok sok mindenben a mai napig világelső technót és gazdaságot tekintve, mégis előnye egyre fogyatkozik és baljós jövőképe mindinkább kirajzolódik.
  Az Amerika-fétist félretéve a valóság: Hamarosan kvótanégerek meg kvótatranszvesztiták fogják meghatározni a NASA költségvetését, miközben az ország méginkább eladósodik, a szegény-gazdag-olló méginkább nyílik.
  Kínában a vezetés magasról tesz a szegénységre, a financiális válság (Kínában egyelőre erre esély sincs) ellenére simán végigviszik a megaprojekteket, amire egy nyugati ország nem lenne képes.
  Amerika hegemóniája alóli kibújásnak éppen Trump 4 éve adott lényeges impulzust, ami Kína, Oroszország, Irán mellett több ország elsősorban gazdasági összefogását eredményezi.
  Az Egyesült Államok, mint világelső nagyhatalom agonizálása jó nagy rúgásokkal jár, de nem fér bele felesleges megaprojekt, sokkal inkább háborúk előkészítésén dolgoznak, mint hogy komolyan vegyenek bármit is a NASA-nál.
 • Irasidus
  #17
  Ostoba mantra. Nem sikerült felfogni, hogy az USA tíz évvel előbbre tart, és gazdaságilag és technolgiailag is fejletebb. Senki nem töröl ki semmit, LOL. :D
 • Tetsuo
  #16
  Az Egyesült Államoknak semmi esélye Kína-Oroszországgal szemben. De persze majd meglátjuk, csak ne töröld addig a hülyeségeidet, hogy vissza lehessen majd olvasni Amerikaimádó zagyva hozzászólásaidat.
 • Irasidus
  #15
  Itt nem a NASA terveiről van szó, mint ahogy nem a CNSA terveiről (akik szintén sokmindent akarnának), hanem politikai döntésekről, ami az USA-ban már megszületett, hozzá egy működőképes rendszerrel, addig Kínában csak most kapott pénzügyi támogatást. Nem tudom, érted-e a külnbséget, és a lemaradás szót? A politikai fejtegetéseid meg ugyanolyan naivak, mint úgy általában amihez nem értesz. USA-nak a hatalmas presztis az űrkutatás, viszont tudnod kell, hogy napjainkban az ösztönző erő már nem csak a presztis! Kínának ugyanis van egy rossz szokása, ha valahova kitűzi a szálóját (lásd Dél-Kínai tengeri zátonyok), akkor saját területének tekinti, és azon kívűl, hogy senki nem akarja ezt, az sem mindegy, hogy a Hold melyik területe kié, és bár te ezzel nem vagy tisztában, az amerikai döntéshozók viszont igen. Másrészt, mivel Kína is külkereskedelemből él, ezért semmivel sem lesz kedvezőbb számára a válság mint bárkinek, és a végtelenül nagy butaság, hogy Kínának nagyobb erőforrásai vannak mint az USA-nak. Propagada szinten lehet, amit te megkajálsz, de a valóságban nem.
 • Tetsuo
  #14
  Kína ha beharangozza, majd ráfekszik egy projektre, az megvalósul. Ha a NASA vagy USA teszi ezt, nem valószínű. Igazából ebből lehet kiindulni. A NASA a 70-es évek óta tervezget.
  Kínának komoly presztízs megszerezni az asztronautikában valamilyen elsőséget. Az Egyesült Államoknak nincs ilyen ösztönző ereje. Kínában sokkal nagyobb erőforrások állnak csatasorba, míg az USA komoly válság elé néz, most emelnek jelentősen adókat stb.
 • Irasidus
  #13
  Az ugye megvan, hogy Kínának (és a ruszkiknak), nincs holdraszállásra alkalmas rakétáik, és úgy koplett rendszerük. Pont a napokban kapott politikia zöld utat Kínában egy szupernehéz rakéta anyagi finaszirozása, ami egyébként még tervezőasztalon sincs, ami legkorábban tíz év múlva valósulhat meg. És az ugye megvan, hogy eközben a NASA éppen teszteli, és idén ídítja az első rakátáját - még emberek nélkül - a Hold felé? Miközben több olyan rakétája, és űrhajója van tervezési és tesztelési fázisban, ami a holdraszálláshoz használható lehet? Plusz egy holdkorölüli űrállomás terve is zöld utat kapott.

  Hol érzel te itt kapálózást, csak kérdezném? Mert én tíz év lemaradást látok, ha optimista vagyok.
 • uwu2020
  #12
  Ezt persze nem tudhatja senki, meg akárki akármit tippelhet, de nekem az az érzésem hogy az amerikaiak már most kapálóznak, mert tudják mi lesz a vége. Hosszútávon a kínaiak megállíthatatlanok, mindenük megvan, hogy világelsők legyenek az űrkutatásban, csak idő kérdése. Ez egy nagyon hosszú folyamat, egyelőre nehéz igazi hasznot kimutatni, de minden szuperhatalom addig lehet a csúcson amíg övé a hightech; legalábbis eddig így volt ez hieroglifáktól kezdve a római vasfelhasználáson és angol hajóépítésen keresztül az egész történelemben.
  Az amcsiknak nem kellett volna a csúcstechnológiát a távol-keletre költöztetni, ha maradtak volna az agyelszívásnál, hosszútávon is lenne esélyük, mert elképesztően jól jöttek kia 2. vh-ból. De nekik a profit kellett, és bár a Huawei-t kiüthetik, 10 másik lép a helyére. Az űrkutatás persze magasabb szint, a Nasa-t sok idő lesz behozni, de az USA nem kerüheti el a sorsát, amit saját maga renezett így. Egy 3. világháború persze még átrendezheti az erőviszonyokat, de szerintem az senkinek sem hiányzik.
 • uwu2020
  #11
  A fantázia szárnyalása és a tervek megvalósítása két külön világ, mindegy mit gondolsz, olyan lesz ami hatékony.
 • aemus
  #10
  Mielőtt a Marson építenének az emberek bázist, logikusabbnak tűnik a Holdon létrehozni egyet, ebből a szempontból Oroszországnak és Kínának igaza van, olcsóbb és biztonságosabb mint a Mars verzió.
  Az más kérdés hogy a diktatúrák állítólag még sosem szálltak le emberrel a Holdon.
  Érdekes lenne látni, ha a Kelet tényleg elindulna a Hold felé, az Amerikaiak mit lépnének.
  Utoljára szerkesztette: aemus, 2021.03.23. 08:59:06
 • Jawarider
  #9
  Jól látom hogy nincs a cikkben évszám?
 • Nos
  #8
  Ez miert jobb, mint egy szekerkerek, egy szivar, egy kocka, vagy barmi mas (azon tul, hogy ugy nez ki, mint egy vagany urhajo egy sci fi jatekban)?
 • kvp
  #7
  A padlo nem jo iranyban van a kepen levo hajon. Ha beinditjak a hajtomuveket, akkor mindenki a hatso ablakokra kenodik. A termeszet torvenyei szerint egyebkent az idealis forma urben mozgo objektumok szamara a szivar forma:
  https://hu.wikipedia.org/wiki/%E2%80%99Oumuamua
  Erre a formara kopik az apro utkozesektol minden objektum ha eleg ideig halad az urben. Ezek utan ertelemszeruen ez lenne az idealis urhajo forma is ha nem kell legkorben mozognia. Alul a hajtomu, folul a jarmu eleje. (gravitacios terben es gyorsulaskor a "lefele" a menetirannyal ellentetes iranyban van, fekezeskor erdemes megfordulni, hogy csak 1 hajtomu csoport kelljen es akkor a padlo is padlo maradhat)

  Kepzelj el egy atlagos impulzussal halado modern melyuri urhajot ugy mint egy tornyhazat, aminek az aljan van a hajtomu es az tolja elore. Raadasul viszonylag konnyen megepitheto formarol van szo, amirol tudjuk, hogy eleg merev is. (egy cso az sokkal merevebb es stabilabb mint barmilyen doboz forma) Ha lebegni kell, tehat nem gyorsulunk sehova, akkor pedig a gomb az idealis forma. (kerdezz meg errol egy vizcseppet vagy barmilyen bolygot) A csapott vegu szivar forma pedig az idealis gomb gyorsulas iranyaba elnyujtott valtozata.
 • mumoka 2012
  #6
  hát az űrhajó itt kezdődik ami használható cipelésre meg egyebekre
  a szivar forma a múlt é ezen kéne gondolkodniuk.
 • kvp
  #5
  A spacex probalkozik amennyire csak erejbol birja. Nem az amerikai allam, hanem egy maganceg. Szoval ha a kinaiak teruleti igenyt jelentenek be mondjuk a Holdra vagy a Marsra, akkor egy maganceg maganhadseregenek kell majd onnan kitessekelnie oket. Az usa szepen lassan kiirja magat a vilagpolitikabol.

  Erre mondta azt Musk, hogy ha nem tamogatja oket az amerikai allam, akkor nem amerikai zaszloval fognak menni, hanem a sajatjukkal. (egyebkent pont igy alapitottak meg anno Plymouth-ot az angliaban uldozott puritanok, aztan erthetoen nem lelkesedtek attol, hogy utolag brit gyarmat legyenek)
 • Tetsuo
  #4
  Szerintem a labda a kínaiaknál pattog, akik mellett ott vannak az oroszok is. Amerika a civil cégekkel sem tud komolyan előrelépni, mert nem is akar, mert valójában nincs is értelme: nem fog megtérülni a sokezer milliárd dollár fejlesztés, amit az ügy részükről igényelne.
 • kvp
  #3
  Az oroszoknak nincs penzuk, de van technologiajuk meg tapasztalatuk. A kinaiaknak van penzuk, de meg nem szereztek meg minden technologiat es eleg kezdok. Gyakorlatilag a kinaiak az egyuttmukodes alatt a technologia es tudas vasarlasat ertik. Az oroszok meg inkabb vallaljak, minthogy alljanak tovabb egy helyben, mert a vilag szepen lassan elhuz toluk. (az europaiak az ariane es a atv programok leallitasaval gyakorlatilag kiszalltak a versenybol)

  ps: A japanok erdekesek meg. Nagyon alacsony langon, de van sajat programjuk es szepen lassan fejlesztenek is. Ok az USA varhato szovetsegesei, akik tudnak es akarnak is hozzatenni az egyuttmukodeshez. Az europaiaktol max. par olasz urallomas modul varhato el, ha szukseg lesz rajuk. (egyebkent nem rosszak, csak kerdes meddig marad meg eletben a gyarto cegcsoport)
 • Tetsuo
  #2
  Ők még magukat is csak feltartják.