Gyurkity Péter

Vizet találtak a Holdon

Ennek jelenléte alaposan megkönnyítheti a későbbi bázisok felépítését és megtartását.

A NASA napokkal ezelőtt harangozta be, hogy komoly bejelentésre készülnek, itt azonban csaknem egy héten keresztül nem árulták el, hogy pontosan mire is bukkantak. Hétfőn végre közzétették a hivatalos közleményt, amelyből kiderül, hogy sikerült visszaigazolni a víz jelenlétét a Holdon.

A részletes anyagban arról olvashatunk, hogy bár korábban komoly kétségeik voltak az egyéb eszközök segítségével érzékelt hidrogén pontos formáját illetően, most a Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) révén sikerült visszaigazolni, hogy valóban vízmolekulák vannak jelen állandó kísérőnk felszínén, pontosabban a talajban, amiben eddig nem lehettünk teljesen biztosak. Ezt komoly áttörésként értékelik, ami a későbbi, jóval hosszabb és bonyolultabb küldetések során is nagyon hasznos részlet lehet majd, hiszen a víz helyszíni kinyerésével a jövőben tervezett állandó bázisok felállítása, majd pedig azok fenntartása is sokkal könnyebbé válhat – igaz, azt egyelőre nem tudjuk, hogy az említett víz miként maradhat meg az égitesten.


A Boeing 747 típusú repülőre szerelt, majd pedig nagy magasságon repülő teleszkóp, illetve az időközben visszavonultatott Spitzer-űrteleszkóp műszereivel vizsgálták meg a Hold felszínét, annak talaját, ennek révén pedig sikerült visszaigazolni, hogy a Clavius-kráter területén valóban jelen van a víz, bár igencsak alacsony koncentrációban. A bejelentés szerint 1 köbméternyi talajban nagyjából egy kisebb sörösüvegnyi víz található, ami még a Szahara-sivatagban mért extrém szintnél is sokkal alacsonyabb, viszont maga a jelenlét, annak kimutatása mindenképpen jelentős előrelépés, hiszen annak idején, az Apollo-küldetések alatt, még azt gondolták, hogy a Hold teljesen száraz.

Az Artemis-programban tervezik ezen helyszíni víz felhasználását, nagyjából az évtized végétől kezdődően, hiszen a tervek szerint 2028 táján juthatunk el arra a pontra, ahol már a hosszabb emberi jelenlét is kivitelezhetővé válhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #8
    Rádiós szakkifejezés. A Föld felől takarásban lévő, közvetlenül rádióhullámokkal el nem érhető terület...
    A víz a sarkokon kráterekben folyamatos árnyékban lévő területen volt eddig ismert. Nem ezt nevezik a Hold sötét oldalának.
  • Gabbbbbbbbbbbb #7
    A hold sotet oldala mast jelent.
    Ha google-be beirod ezt: dark side of the moon, akkor a PinkFloyd cd alatt megtalalod az alabbi wiki cikket:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Far_side_of_the_Moon


    Ettol fuggetlenul lehet tenyleg hulyeseget irtam, es nem sotet oldal, hanem sotet krater....
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2020.11.05. 09:08:30
  • Kissssss0 #6
    oké, most keressenek életet is, sok sikert.
  • morguldae #5
    "Vizet találtak a Holdon" - bruhahaha, hát persze!.... A NASA baromságait ugyan ki hiszi már el.
    https://youtu.be/gr8PvAh8bpA?t=2195
    https://youtu.be/gr8PvAh8bpA?t=1816
    "Azért vagyunk ma itt hogy a Marsot próbáljuk lehetőnek feltüntetni. A Mars álmát akarjuk az emberek fejében elültetni...
    És tetszik az a tény hogy ezt az elképzelést a végtelen lehetetlenség viszi előre. Mert úgy gondolom hagy a mi utunk is teljesen lehetetlen.
    Ezért a szórakoztatóipar ebben nagy szerepte játszik hogy ezt az álmot az emberek fejében elültessék."
    - Elon Musk
    https://youtu.be/uxHXf54_F04
  • VolJin #4
    Hogy víz van a sarki kráterekben, azt eddig is tudtuk.
    A vizeletet találtak a Holdon az szenzáció lenne...
  • VolJin #3
    Azt tudod-e, hogy a folyamatosan változik, hogy hol van sötét és világos a Holdon?
    Cirka 28 nap alatt?
  • szabaka #2
    Egyébként miért fontos, hogy az általunk látható oldalon legyen a víz(jég)?
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    A lenyeg, hogy a vilagos oldalon talaltak vizet, ahol ezt eddig valoszinutlennek gondoltak. Sotet oldalon jeg jelenletet regota tudjak.