Gyurkity Péter

Üzennének a legközelebbi lakható bolygóra

Kutatók egy csoportja nem várna tovább, a hallgatózás helyett maguk küldenének üzenetet.

A tavalyi év egyik fontos híre volt a Proxima Centauri csillag egyik bolygójáról szóló írás, amely szerint ez lenne a hozzánk legközelebbi lakható égitest. Biztosat ugyan még nem tudunk ezzel kapcsolatban, ám szakemberek egy csoportja üzenetet küldene, hogy ezzel hívjuk fel magunkra a figyelmet. A kezdeményezésnek nem mindenki örül.

A Messaging Extra Terrestrial Intelligence (METI) névre hallgató csoportosulásról van szó, amely még 2015-ben jött létre azzal a céllal, hogy a SETI filozófiájával ellentétes irányban tapogatózzon. Ők tehát nem passzív módon figyelnék az égboltot az esetleges üzenetek után kutatva, hanem maguk küldenének ilyen üzenetet a közeli exobolygókra, abban a reményben, hogy ott intelligens életre bukkanunk, így belátható időn belül kialakulhat egyfajta párbeszéd az idegenekkel. Nem véletlen, hogy az említett csillag kísérőjét veszik most célba, hiszen ez van hozzánk legközelebb, így nagyjából 4 évig tartana az üzenet elküldése és annak célba érése – nyilván nem egyetlen köszöntést küldenének, hanem itt több hónapon, netán több éven keresztül számos alkalommal megismételnék azt.

A szervezet egyik fontos feladata a tökéletes „Helló” kialakítása és annak összeállítása. 2018 végéig 1 millió dollárt szeretnének összekalapozni, hogy ezt követően rádió-, vagy lézeres üzenetet küldjenek a kiszemelt célponthoz, amit több ismétlés követne. Egyes szakemberek üdvözlik a kezdeményezést, mások azonban kifejezetten ellenzik azt, többek között arra hivatkozva, hogy az esetleges idegen civilizációk akár agresszívak is lehetnek, így talán további terjeszkedésre biztatnánk őket. A támogatók mindenesetre kitartanak az elgondolás mellett, kihangsúlyozva, hogy amennyiben mindenki kizárólag passzív módon hallgatózna, egy igencsak csendes Univerzumban élnénk.

A NASA a hetvenes években maga is útnak indított ilyen üzeneteket, a Pioneer-10 és Pioneer-11 szondák azonban nyilván sokkal lassabban haladnak az űrben – utóbbival még 1995-ben, előbbivel pedig 2003-ban szakadt meg a kapcsolat, a kommunikáció ugyanis túl sok energiát vett volna igénybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #46
    Pompás!
    Azután MIT üzennénk?
    Pl.hogy vessenek ki *útdijjat*a csillaghajókra? Vagy büntessék meg azt,aki...túllépi a fénysebességet?
    Vagy elküldenénk egy csokor reklámblokkot a nagy leértékeléses vásárokról?
    Vagy küldjünk népszerű *Hogyan épitsünk karriert 3 nap alatt*könyveket?
    Azt már eleve nem értenék,hogy mi az a profit,és mi célt szolgálnak a bankokban felhalmozott milliárdok,amikor komoly társadalmi problémák sokasága - megoldatlan
    De azzal sokkolnánk leginkább Őket,ha...elküldenénk egy parlamenti vita anyagát,vagy a kormány fizetett hirdetéseit.
    Jellemzőbb lenne,ha csak annyit üzennén,hogy:
    - bi-bííí...itt vagyunk,ragyogunk,és óriási arcok vagyunk !
  • hgj11 #45
    Halkan jegyzem meg, bizonyos értelemben a "zöldek" némely csoportja/akciója meglehetősen dogmatikus/radikális tud lenni -- részben tudományos eredményekre hivatkozva.
  • Cyberdog #44
    Te merev dogmatikus vallási rendszerekről beszélsz. Nem áll szándékomban védő vagy vádbeszédet mondani egyik vallásról sem.
    De azért kereszténység és az iszlám olyan amilyenné teszik az emberek. Minden vallás, hit és eszmerendszer, kitermeli a maga radikálisait is. Még a legbékésebb vallások is rendelkeznek egy vagy két terroristacsoporttal.

    A tudomány ezzel szemben sokkal rugalmasabb és nem fogok a Higgs-bozon nevében robbanó mellényt felvenni.
    A rugalmasság is néha attól függ, hogy az adott szakterületek vezetőkutatói, -tudósai mennyire nyitottak az új elméletek felé vagy mennyire nem.

    Régen az arab muszlim kalifák, török szultánok, az udvarukba számtalan tudóst hívtak meg és munkát ajánlottak nekik a világ minden tájáról csak azért, hogy világ titkait felfedjék vagy a mostani tudományos konferenciáknak megfelelő eseményeket szerveztek. A nagy vallások vezetőit is számtalanszor meghívták, ahol arra ösztönözték a különféle vallási vezetőket, hogy kezdjenek el egymással kommunikálni, megismerni a másik álláspontját, nézeteit.

    De nem értem, hogy most hogyan jött ide a vallás... A vallás és a tudomány között különbséget kell tenni, mert nem ugyanaz a kettő. Lehetnek átfedések, de az empirikus és racionális gondolkodás még mindig a tudomány egyik sajátossága, de ez nem zárja ki a hitet. Legyen az bármilyen is.
  • Kotomicuki #43
    "az új technológiák megteremtik a lehetőséget, a környezetünk, a bolygónk és a világegyetem jobb megismeréséhez, az emberi tudat és élettér kiszélesítéséhez."

    Lásd pl. az iszlámnál és a hasonlóan beszabályzó "vallásnál"...
  • Cyberdog #42
    Igen... igazad van. Közel sem egyenlő a mindentudással. A technológiai szingularitás nem azt jelenti, hogy egy faj látásmódja beszűkül és érdeklődési szintje csökken a világegyetem felé. Kryon forgatókönyve szerint ennek kéne történnie a szingularitás hatásaként egy adott fajnál. Ez ellentmond a technológiai szingularitásnak. Épphogy az a lényeg... az új technológiák megteremtik a lehetőséget, a környezetünk, a bolygónk és a világegyetem jobb megismeréséhez, az emberi tudat és élettér kiszélesítéséhez.
  • Cyberdog #41
    Én transzhumanista vagyok, azon belül a szingularista társaság tagja. A technikai szingularitás, s az űrkolonizációs törekvések nem zárják ki egymást. Sőőőt... mind a kettő kívánatos cél, mivel ezzel jócskán tudjuk biztosítani fajunk fennmaradását és javítani az életminőséget, mérsékelni a szülőbolygónkra gyakorolt negatív hatásokat. Számos új technológia került és jelenleg is kerül kifejlesztésre, amellyel elő lehet segíteni a földre gyakorolt civilizációs terhek csökkentését. Ökológia projektek, orvosi fejlesztések, űrkutatás... Ezek kéz a kézben együtt járnak, még ha nem is szembeötlő a kapcsolat köztük. Azaz a technológiai szingularitás nem csak a bolygónkon alkalmazandó technológiák gyors ütemű fejlesztésére és fejlődésre határolódik, hanem minden technológiára, beleértve az űrtechnológiát is.
    Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2017.01.09. 21:14:52
  • superxepi #40
    Kűldenék nekik egy kis Földi Demokráciát USA módra, mi Magyarok meg elküldenénk a harcos Felcsúti Gladiátort !!!!!!!!!
  • Irasidus #39
    A technológiai szingularitástól még nem lesz valaki szuperintelligens, és egy szuperintelligens faj sem biztos, hogy használ technológiát. Ez elég emberi megközelítés a részedről. Másrészt, attól, hogy jobban megismerem a világot, nem az következik, hogy kevésbé érdekel, legalábbis mióta elkezdtük kutatni a természetet és rájöttünk "valamire", azóta, egyre több minden iránt, és egyre részletesebben érdeklődik az emberiség. Szóval pont fordítva történ. A technológiai szingularitás nem a mindentudással egyenlő, legalábbis ilyen megközelítést nem olvastam. Az, meg, hogy olyan valamire rájön ami után nem érdekli a világ további megismerése, a technológiai szingularitásra alapoztad, de ebből ez nem következik egyenesen, más érvet meg nem hoztál, csak, hogy lehetséges. Viszont így már nincs oka.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.01.06. 21:11:23
  • gforce9 #38
    Hát igen ez abszolúte elképzelhető, hogy egyszerűen nem érdekli őket. Pontosan tisztában vannak a természeti folyamatokkal, hogy megnézzenek egy 2348. evolúciós fát már nem olyan marha érdekes. Főleg akkor, ha találnak maguknak érdekesebb elfoglaltságot. Mondjuk a teremtő üzenetét olvasgatják a háttésugárzásban :)

    Stargate off...... :D
  • Kryon #37
    Nem biztos, de sok mindent megmagyarázna. Egy szuperintelligencia valószínűleg teljesen máshogy gondolkodik, mint mi. Az is lehet, hogy rájön valami olyanra, ami miatt érdektelenné válnak számára a hozzánk hasonló szintű civilizációk. Ez a jobbik eset. A rosszabb, ha a szingularitás elérése a civilizációk megsemmisülésével jár, és azért nem jönnek.

    A lényeg, hogy szerintem teljesen mindegy, hogy küldünk üzenetet vagy nem, mert aki olyan fejlett, hogy ide tudna jönni, az valamiért nem akar idejönni, aki pedig nem tud, az veszélytelen.