Gyurkity Péter

A Holdra menne Trump

Az emberi küldetéseket részesítik előnyben, törölve néhány korábbi elhatározást.

Trump megválasztása óta tudjuk, hogy az új adminisztráció némileg módosítja majd az USA űrpolitikáját, pontosabban a NASA konkrétabban is megfogalmazott célkitűzéseit. A jelek szerint ez most be is következik, néhány korábbi küldetés helyett az emberekkel lefolytatott expedíciók kerülnek előtérbe.

A hivatalos közlemény megerősíti a korábbi kijelentéseket, ahogy azt az elnöki direktíva ünnepélyes aláírása során már végignézhettük. Itt több jelenlegi és egykori űrhajós, valamint illetékes jelenlétében erősítették meg, hogy ismét a Hold, valamint a Mars kerül a fókuszba, mindkét égitest esetében űrhajósokkal végeznék el a helyszíni kutatást és megfigyelést, a Hold maga pedig egyfajta közbenső állomásként szolgálna a szomszédos bolygó felé vezető úton, ahogy azt a NASA korábban már szintén megpendítette. Az új elnök jól látható módon szeretne ismét holdraszállást látni, amit ezután a Mars követne a sorban.


A Space Policy Directive 1 közvetlenül az újonnan megalakult űrbizottság ajánlásaira épül, ez a reményeik szerint új lendületet hoz a NASA emberi küldetésekkel kapcsolatos előkészületeibe és a konkrét munkálatokba. Egy másik jelentésből eközben az is kiderült, hogy a direktíva gyakorlatilag törli a menetrendből az erre kijelölt aszteroida átirányítását célzó ARM-küldetést, vagyis sem robotot, sem pedig űrhajósokat nem küldenek a Marshoz ebből a célból, itt inkább a Holdat célozzák meg, amelyet a Mars követ majd a menetrendben, nyilván valamikor a harmincas vagy negyvenes években.

Az űrkutatás és űrutazás terén szárnyaikat bontogató magáncégek üdvözölték a lépést, ők a maguk részéről nyilván azt remélik, hogy komoly szerződések keretében segíthetik majd a NASA törekvéseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #21
    Nem veszi észre a hajbajnok,hogy a munkatársai,és a *tanácsadói* makira veszik !
    Összeröhögnek a háta mögött,és csinálják a politikát - saját érdekeik szerint !
    /Persze ehhez egy ilyen bohócot kellett megválasztatni/
    Megnyugtat,hogy nem csak a magyarok a hülyék...csak a választók...
  • Tetsuo #20
  • gforce9 #19
    Te mégis miről beszélsz? Az idődilatációról? Mert az mikrosecundumokban sem mérhető... semmiféle hatása nincs és lényegében a gps műholdakat leszámítva sehol sem kell vele számolni. A többire inkább nem is reagálok akkora marhaság.
  • czihaki #18
    ugh-- ha vissza is térne a Holdról de ugyan ez érvényes az űrhajósokra is, hogy minden esély meg van ahhoz, hogy megbuggyanjon agyilag. Az Űrállomáson is lassúbb az IDŐ de a hold sokkal messzebb van és ott még lassúbb lehet az IDŐ- az viszont visszahat a szervezet sejt-életére így az agysejtekre is. Vagy is elképzelhető, hogy skizofrénként, vagy ennél is sulyosabb elmesérüléssel térnek vissza!!-- Sajnos ez még sok problémát okozhat a jövőbeni űrutazásnál, hogy még mindig nem tudják a fizikusok, hogy mi teremti meg a Földünk felszinén az IDŐ-t pontosan és hogy az élet ennek a Tér-feszültségnek hatására él.
  • Agyturbinikusz #17
    Nincs ebben semmi kulonos, el kell adni az olcso hazaszeretetet valahogy arra meg a nagyszabasu "felsobbrendu" tervek tokeletesek. Vagyis meg fogjak szavazni, mert birka mind, es azt hiszik ez nekik jo. Hogy valojabam mi fog tortenni az a kerdes, nem az ami bekerul a tankonyvekbe, mert valoszinu ebbol is fegyverfejlesztes lesz(itt volt cik az F16-os rol, hogy a NASA foglalkozik vele). Mivel globalis felmelegedes nincs :) igy minek arra eroforrasokat pazarolni, a termeszetes szelekcio meg ugyis kiirtja a partmenti populaciot hamarosan, a ketto kozott megegyszer hagsullyozom NINCS!!!!! osszefugges :) :) :) Es igen hulye de nem takargatja szavakkal, mint a kedves MO.-i politikusok akik a legtobbszor hasznaljak a magyarositott latin verziot illetve a magyar verziot ugyanabban a mondatban amikor okosnak akarnak latszani, pl mint Bacon szalonna a TESCO-ban.... :) Vagyis hulye majd az osszes csak jol tud helyezkedni meg hizelegni...Ennyi nagy tudasa....aki meg tenyleg ertene a dolgokhoz az elkeruli oket olyan nagy ivben, hogy orom nezni. A miert adott, a kerdes ez megis miert lehet igy annak ellenere hogy mindenki tudja?
    Nem ismeros Leonard Cohen szama: Everybody Knows...... En imadom a vilag egyik legnagyobb pofonjat adta azzal a szammal es szinte senkinek nem tunik fel :)
    Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2017.12.20. 01:30:38
  • Sequoyah #16
    Erdekes dolog valakit a hulyesege miatt dicserni. Foleg, hogy nem egy szandekos lepes tole, hogy felvallalja a hulyeseget, hanem egyszeruen annyira hulye, hogy mar mindenkinek teljesen nyilvanvalo. Persze o ragaszkodik hozza, hogy o egy zseni:)
    A tobbi politikus nem feltetlenul hulye, csak mas erdekeket szolgalnak, mint az emberek erdeke...

    De itt nem is ez a kerdes. A NASA vezetot mar kivalasztotta. Az uj vezeto pedig valoszinuleg a tudomanyos munka helyett valoszinuleg valoban inkabb az ur meghoditasara fog torekedni, ami igeretes. Na nem mintha az altaluk vegzett tudomanyos munka nem lenne fontos, sot. De nem hiszem, hogy a NASA ala kene tartoznia. Ok foglalkozzanak csak az urkutatassal, a foldtudomanyokat pedig inkabb at kene mozgatni mashova (bar a mai allas szerint ez inkabb megszunik). De ez inkabb szemelyes velemeny.
    Szoval a fo kerdes, hogy megkapjak-e a penzt, amihez viszont nem kell sok esz, csak egy egyszeru, 1 bites politikai dontes.


  • Agyturbinikusz #15
    Akkor most mondok valamit :)

    Akkor pontosan ugyan azt csinalja mint a tobbi politikus...Es mindenki imadja oket meghat pontosan ugyan igy valasztjak meg oket :)

    Akkor most O mit csinal maskepp mint a tobbi politikus? Ugyan ugy hazudik, csak nem a szinfalak mogott hanem elott is, es nyiltan hulye, nem ugy mint a tobbi semmirekello...Ezt becsulom benne, nem vagyok fan, csak erdekes maskepp buveszkedoket latni.

    :)
  • Sequoyah #14
    Elegge mast csinal, mint amit igert a kampanyban, nem csoda, hogy a szavazoi jol el is partoltak mar tole, csak a kemenymag maradt...
    Az egy dolog, hogy mit mond, de aztan a torvenyek szovegei koszonoviszonyban sincsennek azzal amit mond. De pl az egeszsegugyi reformprobalkozas soran ki is derult, hogy fogalma sincs a torvenytervezet szovegerol, szoval nem csoda ha huyeseget beszel:D
    Az meg egy dolog, hogy mit csinalna, az meg egy masik, hogy majdnem mindenbe belebukott eddig... Maximum nehany elnoki rendeletet tudott keresztulvinni, amiket amugy ugy szidott korabban:)

    Segg van a szaja helyen, ami miatt sajnos ezen NASA-s tervekben is ketelkednunk kell:/
  • fonak #13
    Mint a régi viccben:
    "-Pista bácsi, hallotta, hogy az oroszok felmentek az űrbe?
    -Mind?"
  • Agyturbinikusz #12
    Azt ugye tudod Apja is mar gazdag ember volt es az akkori szokasok szerint igen elokelo iskolakba jart :) Szerinted mindent el kell hinni? Egyhazat alapitsunk ra?

    Ugy alltalanossagban, eddig szinte semmi mast nem csinalt, mint amit megigert a kampanyban, akkor ez sem jo? Nem ertem az embereket, ha sapka van rajta az a baj, ha nincs akkor az....Ez valami betegseg?
    Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2017.12.18. 06:21:59