Gyurkity Péter

Orosz-kínai expedíció indulhat a Holdra

A két ország megállapodást kötött, amelynek révén öt területen működnek majd együtt.

Az elmúlt néhány évben több alkalommal is olvashattunk az orosz és kínai projektek körvonalazódásáról, ahogy mindkét ország további fontos célokat tűzött ki saját szakemberei számára. A Hold elérése itt fontos mérföldkő lesz, ezért nem túl meglepő, hogy egy új megállapodás révén együttműködnek majd az emberi küldetések lebonyolításában.

A kínai beszámolók szerint aláírták a megállapodást, amely öt különböző területet érint. Ennek megfelelően a Hold és a mélyűr további kutatása, a különleges anyagok fejlesztése, a műholdas rendszerek területén való kollaboráció, a Földről végzett távoli érzékelés (detektálás), valamint az űrszemét kutatása kap itt majd kiemelt figyelmet, ennek részeként pedig a Hold elérését is közösen valósítanák meg, legalábbis ami az emberi személyzettel lebonyolított küldetéseket illeti. A két fél azt reméli, hogy a közös munka révén korábban, illetve némileg olcsóbban lesznek majd megvalósíthatók a korábban megfogalmazott főbb célkitűzések.


Az orosz űrprogram a Szovjetunió szétesése óta állandó anyagi problémákkal küzd, itt ez komoly hátráltató tényezőnek számít. A kínaiak most jönnek fel, mégpedig meglehetősen gyors ütemben, számukra azonban a kutatási célú együttműködés szintén nagyon gyümölcsöző lehet, a mostani megállapodás pedig egy igencsak hosszú időszakra szól, vagyis komoly célokat tűzhetnek ki maguk elé. A Holdon való leszállást a 2028 utáni periódusra vetítették eddig előre, a konkrét anyagi ráfordítással kapcsolatos részleteket azonban még nem tisztázták, miközben az orosz fél 2037-re már egy robotikus bázist is létrehozna állandó kísérőnkön – ezt pedig az európai, az amerikai, valamint a kínai partnerrel folytatott közös munka is segítheti majd.

Az elkövetkező évtizedben kiderül, hogy mennyire sikerül felgyorsítani az eddig teljesen különálló programokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #41
    Persze, persze.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.09.13. 12:00:22
  • Tetsuo #39
    Ez hasonló reakció tőled, mint eddig. Érveket nem is vártam.
    Ejnye, ejnye Rebekah! ;-)
  • Sequoyah #37
    Nem is a forumokrol kell a tudast megszerezni. Viszont nagyon jo kerdesek merulnek fel az itteni vitak soran, amiknek utana kutatva hitelesebb forrasokban mar valoban sokat lehet tanulni.
    Pl sok olyan kerdes/felteves volt mar itt amik persze nagy baromsagok, de rajottem, hogy igazabol nem tudok teljes valaszt adni ra, hogy miert is baromsag.
    Utanakutatva viszont meggyozo valaszt talaltam ra, amivel a sajat megertesem is melyebb lett.
  • Tetsuo #36
    "A fajtádon." ...Na látod. A habzó szájra sem tudsz példát felhozni, de ezt már megszoktuk.
    Szórakozz csak tovább, annak nincs semmi akadálya. ;-)
  • Tetsuo #34
    Ezt mire hozod fel példának? Arra, hogy egy agymosott birka vagy? Arra tökéletes. Szerinted minden német bűnös volt, aki akkor élt, de a náci párt tagjai vagy katonai vezetők mindenképpen, hiszen ez esetben lehet általánosítani, csak más esetben nem.
    Ráadásul - szerinted - csak a szövetséges oldalon lehettek hősök, erkölcsös, gerinces emberek, mégha a tények ennek fordítottját is mutatják, mert a dogma ezt írja elő.
    Én meg nem általánosítok, hanem a konkrét tetteket nézem és nem akarok mindenáron megfelelni a győztesek érdekeinek, elvárásainak. Számomra az igazság fontosabb, mint valakinek a hamis érzékenysége.
    Tisztában vagyok a bolsevizmus civilizációra mért extrém rombolásával, mégis elismerek bizonyos szovjet katonákat, mint hősöket, ha a tettük ezt igazolja - bár többségük barbár állatként viselkedett.

    Elő a farbával és ne hazudozz, mondjál konkrét példát, ami szerinted zsidózás volt! Talán Izrael kritikájára gondolsz, vagy talán egy olyan mondatra a zsidóságot illetően, amilyen mondatot simán elengedsz a füled mellett mondjuk a görögöket vagy a magyarokat illetően? Ez igen! És még te akarsz etikára oktatni másokat?!

    A baj, hogy nem veszed észre, valójában te vagy az, aki általánosít, kirekeszt, cenzúrázni akarsz más véleményt stb. Megvezetett emberként a csőlátásod beszűkült világában talán olyan tettekre is hajlandó lennél - miután a nemzetközi helyzet fokozódik-, mint sokan, a magyarok ellen végrehajtott vörösterror idején. A trigger az lenne, hogy az ellenfél "náci", mondjuk egy régi szomszédod vagy én, mert kijelentem, hogy a vörösterror vezetői között sok volt a zsidó - ami nem pc kijelentés, hanem tény.
  • Tetsuo #31
    Egyrészről ez messze nem zsidózás. Ennyi erővel a 2. vh-s topikban mindenki németezik...
    Másrészről, én, veled ellentétben nyitott szemmel járok és nem cenzúrázom az olvasmányaimat. Egyszertűen észreveszem nap mint nap, hogy Marschalkó Lajos igazat írt. Ha te elbújsz a különféle magyarázatok mögött és PC maradsz, miközben homokba dugod a fejet, lelked rajta...
  • Kara kán #30
    Aki itt akar megtanulni dolgokat, belemélyedni egy-egy témába, az tévúton jár. Einstein sem fórumozgatva dolgozta ki az elméleteit.
    Másrészt, sokat meg lehet itt tudni az emberi pszichéről. Érdekes, hogy bármennyire legyen tanult valaki, ugyanazokat a hibákat követi el sokszor, mint egy nyolc osztályt végzett szakmunkás. Ez az egyéniség, ami egy alap mindenkinél, a tanulás csak kicifrázza.

    Emellett, a fórumokon mutatott kép megtévesztő is lehet. Nem biztos, hogy aki hülyeséget ír, hülye is. Lehet, hogy csak látni szeretné, hogy mennyire biztos a dolgában a vitapartner, vannak-e érvei, végig gondolta-e a leírtakat, vagy csak épp olyanja volt.

    A másik: nagyon nem szeretem az olyan megnyilvánulásokat, hogy valamihez csak az szóljon hozzá, aki ért hozzá. (Pontosság végett: nem döntéshozatalról beszélek, még csak nem is szavazásról.) Okos emberek tudják, hogy a kibic néha sokkal jobban meglátja a lényeget, mint aki belefáradt már az adott témába. A bűnüldözésben – már ahol okos emberek üldözik a bűnt – bevett technika, hogy teljesen kívülállóknak előadnak egy megoldhatatlannak tűnő bűnügyet, és várják a „pihent agyúak” ötleteit. Többször mozdított ez ki a holtpontról egy-egy megfeneklett ügyet.
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.09.11. 20:49:30
  • molnibalage83 #29
    Még messzire sem kell menni a bizonyítékért...
  • Tetsuo #27
    Pontosabban neked az egyetlen érved az, hogy mások konteóznak. Mellesleg én soha nem zsidóztam és elítélem az általánosítást, hogy a németek így, a zsidók úgy...
  • molnibalage83 #26
    25 éve... Sok értelme nincs sok egy ilyen gépnek egyébként...