Gyurkity Péter

Készül a felfújható holdbázis

A Bigelow és az ULA közösen juttatná el a Holdhoz az új építményt.

A Bigelow Airspace tavaly már némi sikert könyvelhetett el, miután – a kezdeti gondokat követően – végül mégis összejött az űrszoba kiterjesztése és annak kipróbálása. Most a United Launch Alliance szakembereivel közösen dolgoznak egy Hold körül keringő kisebb állomás felépítésén, amely ugyanezen elvre épülne.

A két cég közös sajtóközleményt adott ki, amelyben néhány részletet már kifejtenek, bár itt nyilván egy jóval összetettebb és időigényes elképzelésről van szó, amelynek valóra váltása éveket vesz majd igénybe. A tervek szerint a Nemzetközi Űrállomáson elvégzett tavalyi sikeres próbát egy Hold körül keringő kisebb bázis felépítése, fellövése, majd pedig megfelelő pályára állítása követné, természetesen ebben a sorrendben. A felfújható modul, a B330, amely gyakorlatilag önálló állomásként is működhet, ám megőrzi elődje moduláris jellemzőit, az ULA által fejlesztett Vulcan rakétán indulna útnak, bár ez utóbbi is csak két év múlva, 2019-ben tenné meg első útját, a fellövés pedig valamikor 2020 után következne a sorban.


Miután a Föld körüli alacsony orbitális pályán beüzemelnék az állomást, visszaigazolva, hogy az az elképzeléseknek megfelelően működik, az ISS méretének nagyjából egyharmadát kitevő modult ezután két másik Vulcan-fellövés révén összesen mintegy 70 tonna kriogenikus üzemanyaggal látnák el, majd pedig megtörténne a pályára állítás, hogy 2022-ben lezáruljon a folyamat, és az állomás immár a Hold körül keringve teljesítsen szolgálatot. Siker esetén a B330 később a Mars-küldetésekben is segítséget nyújthat, de ez eleve jól szimbolizálná az amerikai űrprogram megújulását, különös tekintettel a Holddal kapcsolatos elképzelésekre.

Hogy a fentiekből mi valósul majd meg, az a két fél fejlesztési munkálatain múlik, ezekről mi is igyekszünk majd időben beszámolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • attes #1
    A Bigelow jelenleg a legnagyobb ufo kutató is.
    Hozzájuk futnak be az új észlelések is.