Gyurkity Péter

A Hold körül épül fel az új nemzetközi űrbázis

Az orosz-amerikai pároshoz további nemzetek csatlakoznak majd.

Nemcsak hónapok, hanem évek óta visszatérő téma a következő nemzetközi űrbázis, valamint a jövőbeni esetleges holdbázis felépítése, ezen a téren pedig végre valóban van miről beszámolni. Az orosz és az amerikai illetékesek megállapodtak egy Hold körül keringő állomás kialakításáról, ezt azonban szélesebb nemzetközi összefogás keretében valósítanák meg.

A Roszkozmosz első embere egy konferencián beszélt a két fél között létrejött megállapodásról, amelyet nem sokkal később a NASA is megerősített. Ebből megtudhattuk, hogy valóban egy, a Hold körül keringő állomásról van szó, amelyet elsősorban azért építenének meg, hogy tanulmányozzák a mélyűri küldetésekkel kapcsolatos kérdéseket és az esetleges problémákat. Szóba jön itt emellett a Hold felszínén felépítendő létesítmények kialakítása, vagyis jó eséllyel nem egyetlen közös lépésre számíthatunk, a Deep Space Gateway azonban egyfajta ugrókőként is szolgálna, bár természetesen ez is több különböző lépésből állna.

A fentiekre természetesen jó példa az ISS, de egy Holdhoz közeli bázis felépítése nyilván még bonyolultabb és hosszabb folyamat lenne – mindenesetre ez jól mutatja, hogy mire vagyunk képesek együtt. Már most hozzáteszik, hogy az orosz és az amerikai félhez csatlakozhat Kína, India, Brazília, Dél-Afrika, de az európai és a japán ügynökség már hosszabb ideje folytat háttéregyeztetéseket a témában. Maga az építkezés a következő évtized első felében indulna el, addigra a NASA-nak már rendelkezésére áll a megfelelő rakéta, nem beszélve a SpaceX saját fejlesztéséről, amelyet több másik ügynökség és magáncég hasonló alternatívái egészíthetnek majd ki.

A NASA egyik szondája egyébként a napokban indult el a számára kijelölt aszteroida felé, eközben pedig több szép felvételt is készített bolygónkról, amelyeket most tettek közzé a hivatalos oldalon. Az OSIRIS-REx jövőre vehet mintát a Bennu névre keresztelt objektumból, ezután azonban további 2 évig tanulmányozza majd azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #18
    Amúgy teljesen lényegtelen, hogy mit írunk mi ide, mert nemhogy mi, hanem Magyarország sem fog a közeljövőben (100 év) űrhajókat kilőni. :-)

    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.10.15. 12:23:49
  • Kara kán #17
    Minthogy veled vitatkozzak, bekapcsolom a rádiót.
    Ja, amúgy az is interaktívabb mostanában, mert be lehet telefonálni.
  • Irasidus #16
    Érdekes, hogy SpaceX szerint meg igen, másrészt az, hogy összeszerelek modulokból egy bolygóközi űrhajót egészen más, minthogy felépítek egy bázist a Holdkörül meg a Holdon is, megállnak ott is, meg a Föld körül is. Nagyon szépen illusztráltad, hogy mennyire nem értesz hozzá. A delta v-et úgy pakold egymásra - elméletben - hogy mindegyik után tegyél sok sok millió dollárt, másrészt minél kevesebb jármű, annál olcsóbb, de te halmozod őket.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.10.15. 05:41:47
  • kvp #15
    "Túl sok scifit néztél, ez sokkal de sokkal többe kerülne, mint egy direkt indítás."

    Egy inditas eseten, de ha tobb van, akkor nagyon hamar visszajon. Egyebkent meg bizonyos jarmumeret folott nem tudunk direktben inditani. Egy ISS meretu melyuri hajot nem igazan lehet egyben felloni es ha megis sikerulne, akkor nagyon nem erne meg egy kor utan eldobni. Leszallni es ujra felvinni pedig biztosan dragabb mint fent ujratolteni a rakomanyt es az uzemanyagot a kovetkezo korre. Mindez persze attol fugg, hogy 3 embert szeretnenk 1x elvinni oda-vissza vagy havonta 30-50 fot, tobb folyamatosan ingazo hajoval. Az utobbi surusegnel valt gazdasagossa a transzatlanti szallitas, nem az elso felfedezo hajonal, ahol jo ha a harmaduk visszaert.
  • Kara kán #14
  • who am I 7 #13
    CSntkk

    viccet félretéve iparkodhatnának, mármint az emberek, háborúk és politikusok helyett lehetne esetleg értelmesebb dolgokra is költeni a pénzt
  • Kara kán #12
    kis érzékeny! :-)
  • Irasidus #11
    Bizonyos dolgokban realitásoknál kell maradni, például ha valami drágább, az nem feltétlen jobb. Ne kötözködj feleslegesen! Kösz!
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.10.12. 15:30:17
  • Kara kán #10
    Akkor ideje neked is sci-filmeket nézni!
  • Irasidus #9
    Túl sok scifit néztél, ez sokkal de sokkal többe kerülne, mint egy direkt indítás.