Gyurkity Péter

Messziről jöhetett a kilencedik bolygó

Erre gyanakodik két szakember, akik számítógépes szimulációkat használtak fel.

Az úgynevezett kilencedik bolygó az elmúlt években többször szóba került már, itt számos különböző elmélet van annak elhelyezkedésére és eredetére vonatkozóan. Az újonnan közzétett szimulációk viszont arra utalnak, hogy ez az égitest messziről jöhetett, a Nap tehát véletlenül kapta el.

Az American Astronomical Science találkozóján mutatták be az Új-Mexikói Állami Egyetem két kutatójának közös munkáját, amely a bolygó valószínű eredetét vette górcső alá. Tekintettel arra, hogy ezen planéta létezését eddig nem sikerült visszaigazolni, pusztán elméletekről beszélhetünk, de azt már két évvel ezelőtt megjósolták, hogy ez valóban megtalálható a Naprendszerben, bár a Naptól való távolsága igencsak nagy, hiszen ez kereken 1000 CSE lenne, tehát ezerszer távolabb helyezkedik el csillagunktól, mint a Föld. A méretet tekintve nagyjából tízszeres lehet az eltérés (az említett égitest javára), a most lefuttatott 156 különböző szimuláció azonban a valószínű eredetre koncentrált, tehát nem ezen teóriákat igyekeztek visszaigazolni vagy éppen megcáfolni.

A duó szerint nagy valószínűséggel vándorló bolygóról van szó, amely eléggé közel került a Naphoz, így az befogta, és később itt tartotta, közvetlen szomszédságunkban. Ez a szomszédság persze relatív, hiszen számunkra a Plútó is meglehetősen távolinak tűnik (lásd a New Horizons küldetést), ez a törpebolygó azonban mindössze 40 CSE-re található a Naptól, tehát mindenképpen óriási távolságokról van szó. A szimulációk sem jutottak mindig ugyanarra az eredményre, 60 százalékuk azt mutatta, hogy egy ilyen vándorbolygó egyszerűen áthaladt a Naprendszeren (esetleg magával vitt egy kisebb bolygót), az esetek 40 százalékában azonban megragadt a környéken és azóta is itt kering, nagyjából a korábban megjósolt távolságban – mérete pedig nem haladja meg a Neptunuszét.

A csillagászok bíznak abban, hogy hamarosan rábukkannak a kilencedik bolygóra, erre tehát már nem kellene sokat várnunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Irasidus #35
  A levegőt sem tudod megfogni, sőt azt a programot sem, amivel ezt a butaságot írtad. A tudomány nem a hiszem ha látom, vagy fogom, vagy tapogatom akkor létezik elv szerint működik. Ez óvodában használatos módszer...
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.01.29. 12:00:33
 • gforce9 #34
  Azt hiszem a 18. században volt valami filozófus, aki azt mondta, hogy sosem lehet a csillagászat a fizika része mert nem tudunk odamenni és megvizsgálni őket. Aztán kiderült, hogy az anyag tulajdonságainak vizsgálatához nem kell odamennünk. Tudunk méréseket végezni anélkül is. A csillagászat vagy kozmológia mára már precíziós mérésekre épül. Nem lehet csak úgy gyártani a teóriákat, illetve lehet csak vissza kell adniuk pontosan számszerűen levezetve a kísérleti eredményeket. Az elemgyakoriságtól kezdve a hidrogén-hélium hányadon át a háttérsugárzás eloszlását, nagyságát és lehetne sorolni napestig a pontosan kimért többszörösen ellenőrzött eredményeket.
 • felemelő #33
  A csillagászat mára inkább matematika, mint optika vagy kézzel megfogható fizikai tárgyak megismerése.

  A tárgyak objektív valóságok ugyan , de a hagyományos értelemben nem megfoghatóak, az ember számára tulajdonképpen teoretikusak, mert nem láthatóak, soha el nem érhetőek, igazán meg sem ismerhetőek... a használatról meg ne is beszéljünk.
 • Irasidus #32
  "De leírom mégegyszer, rahedli olyan szonda volt, ahol a manőverek, a repülés során mérhető eltérés jött ki a számítotthoz képest, meg rahedli, ahol nem."

  Itt a csúsztatás. Pár szonda volt csupán, és nem az a kérdés - hogy eltérés volt vagy sem, hanem magyarázható-e ez a cikkben szereplő feltételezett bolygóval? A válasz az, hogy nem, és eddig nem is nagyon adtál rá magyarázatot, hogy így lenne. Ennyi.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.01.19. 10:48:04
 • NEXUS6 #31
  Pláne, hogy ismétléses hiba, mert az első ezzel foglalkozó hsz-emben ugyan ezt leírtam.
  De leírom mégegyszer, rahedli olyan szonda volt, ahol a manőverek, a repülés során mérhető eltérés jött ki a számítotthoz képest, meg rahedli, ahol nem.
  Cassinit te hoztad, mert ott semmi eltérés nem volt jóformán, Pioneert meg én, ahol volt, ami az első ilyen nagyobb nyilvánosságot kapott eltérés volt.
  Namost ugyan a Pioneernél találtak egy logikus és valószínű magyarázatot, azonban tekintettel a közel 100%-os igazolás nehézségeire is, még nem biztos, hogy az eltérésre ez a VALÓS magyarázat.
  A többi szondánál, manővernél, meg az ami a Pioneernél igaz lehet máshol esély sincs rá.
  Ennyi: egy negatív észlelés (Cassini) nem bizonyítja egy attól jórészt független dolog (mert nem annak detektálására készült), jelen esetben a 9. bolygó nemlétét.
  Vulgárisan: Marinéni még nem látott 3D mozit, ergo a 3D mozi nem létezik. Másképp megfogalmazva, klasszikustól idézve: "az kérem ki van zárva, mert azt nem ismerem!"
  Azért írtam, kérdeztem, hogy ismereteid szerint létezik-e vajon olyan összesítés, tudsz-e olyanról, amely az eltéréseket összeveti és azokból olyan ellentétes gyorsulások jönnek ki, amelyeket egy távoli, valószínűsíthetően adott irányban levő 9. bolygó önmagában nem okozhat. Pl ha a gyorsulások mindíg a Naprendszernek ugyan abba az irányába mutatnak, akkor megerősít, de ha mindegyiknél más vektor jön ki, ellentétes irányokba mutatók, akkor meg kizárja.

  Attól, hogy beszúrsz 2 olyan linket a Pioneer esetére, amit mint valószínű magyarázatot én is leírtam, az még nem egyfajta érv, vagy megerősítő forrásra mutató link álláspontod megtámogatásához!
  Pláne, hogy a linkek pusztán csak az anizotróp hőforrás elméletet részletezik, és nem azt hogy más magyarázatok miért nem lehetségesek, vagy ellentmondásosak, ezért kizárhatók.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.01.19. 09:56:09
 • NEXUS6 #30
  AMÉ!
 • NEXUS6 #29
  Az Nubira!
  XD
 • Lapajka #28
  Ne butáskodjatok már! Csak prof Sitchin könyveit kell elolvasni (Allah kísérje örök boldog útján!) és máris látható a BIZTOS TÉNY, hogy a Nibiru létezik és jön felénk! XD
 • poiuztrewq #27
  CSNATKK
  Utoljára szerkesztette: poiuztrewq, 2017.01.18. 22:10:31
 • moikboy #26
  NIBIRU