Gyurkity Péter

Magyarok azonosították a harmadik legnagyobb törpebolygót

Magyar csillagászok sorolták be megfelelő helyére a korábban felfedezett törpebolygót.

Egy újabb tanulmányt közölt hasábjain a napokban az Astronomical Journal nevű szakfolyóirat, amely ezúttal magyar csillagászok munkája eredményeként jött létre. Ebben egy korábban megtalált törpebolygó azonosítását és besorolásának módosítását ismertetik, mégpedig a legfrissebb mérések révén.

A (225088) 2007 OR10 eddig is ismert objektumnak számított a szakemberek körében, a magyar csillagászokból álló csapat azonban a Kepler űrtávcső segítségével 10 napon keresztül, megszakítás nélkül figyelte meg a törpebolygót, több fontos megfigyelést végezve el. Erről rövid videó is készült, amelynek bal oldalán kissé nehezen, de egyértelmű módon kivehető a 2007 OR10 mozgása, amiről korábban csak annyit tudtak, hogy vörös felszínnel rendelkezik. A K2-küldetés részeként lebonyolított megfigyelés során a forgásból adó fényváltozásokat rögzítették, ehhez pedig (az európai Herschel-űrtávcső bevonásával) az infravörös tartományban készült méréseket párosították, hogy az elnyelt és visszasugárzott napfény arányát is megismerjék.


A mérések kombinálása révén kiderült, hogy a törpebolygó jóval nagyobb, mint ahogy azt korábban gondolták, mérete alapján pedig a harmadik helyre került előre, közvetlenül a Plútó és az Eris után. Az égitest átmérője 1535 km, ez 250 km-rel több a korábbi adatnál, ami a felszín esetében egyben jóval sötétebb színt is jelent. További érdekesség, hogy a 2007 OR10 a napfény kevesebb, mint 10%-át veri vissza, míg a többi törpebolygó esetében inkább az 50-90% közötti tartomány a jellemző.

A szakemberek a K2-program felbecsülhetetlen értékét méltatták, ami esetükben azért volt rendkívül fontos, mert a Kepler eredetileg exobolygók felfedezésére, nem pedig a közeli, mozgó objektumok követésére készült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #7
    Nem férne el :) De legalább nem gurulna el, a Kárpát medence megfogná. :)
  • overseer-7 #6
    =) úgyvan
  • Kryon #5
    Kicsit vörösebb, kicsit sötétebb, de a mienk :)
  • overseer-7 #4
    Jólvan, már van egy saját törpe bolygónk.
    Most már csak azt kell megoldanunk, hogy ide vontassuk, és letegyük ide Budapest mellé.. Egy saját külön bolygónk lenne az országon belül =)
    fa*za lenne
  • ostoros #3
    Fogadjunk, hogy ez a hír se a mainstream elektronikus sajtóban, se a rádiókban, tévékben nem fog megjelenni! Itt minden szar, itt nincs kutatás, stb, stb, egy pozitív hír megtörné a trendet és azt nem szabad.
  • InfoCsill #2
    Durva úgy olvasni egy cikket az SG-én, hogy az eredményt a kollégák publikálták itt az intézetben, akik nagy részét személyesen is ismerem :)
  • ostoros #1
    Szép munka.