Gyurkity Péter

Új törpebolygót fedeztek fel

A Plútón túli apró objektumot véletlenül, diákok segítségével találták meg.

A törpebolygók gyakran szerepelnek a területtel foglalkozó lapok oldalain, ami többek között annak köszönhető, hogy a NASA is komoly figyelmet szentel ezen égitesteknek, elég ha csak a New Horizons vagy a Dawn szonda küldetésére gondolunk. Most egy újabb példányt fedeztek fel, amely jóval távolabbra kering a Nap körül.

A 2014 UZ224 nevének megfelelően még két évvel ezelőtt került be az adatbázisba, mostanra sikerült azonban csak egyértelmű módon igazolni ennek létezését. A Michigan Egyetem kutatói számoltak be a felfedezésről, néhány érdekességgel megtoldva a bejelentést, hiszen tulajdonképpen véletlenül bukkantak rá a távoli objektumra. A kutatásban a Dark Energy Camera segítségét vették igénybe, amely nem a Naprendszeren belüli objektumok, hanem a sokkal távolabbi galaxisok mozgását igyekszik felmérni, ám a munkában résztvevő diákok számára az egymást követő felvételeken így is lehetővé vált a (számunkra) gyorsabban mozgó, vagyis sokkal közelebbi apró pontok felfedezése – amihez persze külön szoftverre volt szükség.

A törpebolygó a Naptól mintegy 13,7 milliárd kilométerre helyezkedik el, átmérője alig 530 kilométer, csillagunkat pedig 1100 év alatt kerüli meg (a Plútó esetében ez 248 év). Tekintettel arra, hogy még a Plútó holdja, a Charon, is jóval nagyobb ennél (a maga 1200 kilométeres átmérőjével), egyes csillagászok szerint nem is törpebolygóról van szó, bár az eddig legkisebbként emlegetett Ceres (amely a Jupiter és a Mars közötti úgynevezett aszteroidaövben található) 950 kilométeres átmérőjéhez képest már nem óriási a különbség – a pontos besorolásról azonban az IAU dönt majd, amely annak idején a Plútót is lefokozta.

A szakemberek szerint akár még 100 további hasonló objektum lehet a Naprendszerben, bár egyesek a Földnél is jóval nagyobb kilencedik bolygót sejtik a messzeségben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NAGYmenET #1
    A Plútón túli apró objektumot véletlenül, diákok segítségével találták meg.
    Nem találták meg vagy megtalálták , mert nem veszett el !

    A Plútón túli apró objektumot véletlenül, diákok segítségével találták rá.