Gyurkity Péter

Az utolsó adatot is visszaküldte a New Horizons

A Plútó rendszerével kapcsolatos utolsó adat is befutott, jöhet a tárolók törlése.

A NASA New Horizons szondája a Plútóhoz közeli átrepülés során rengeteg adatot rögzített, ezeket pedig egy 15 hónapon át tartó időszak alatt küldte vissza a földi irányítóközpontba. Az elmúlt csaknem másfél év során számos alkalommal számolhattunk be újabb és újabb eredményekről, ez azonban az utolsó bitek befutása után sem zárul le.

Legutóbb arról írtunk, hogy a törpebolygó „szíve” alatt egy óceán rejtőzhet, most azonban az amerikai űrügynökség az utolsó adatok befutásáról adott hírt. Eszerint az immár több mint 5,5 milliárd kilométeres távolságban lévő szonda lezárta az adattovábbítási periódust, október 25-én ugyanis (egy több mint 5 órás utazást követően) a mintegy 50 gigabitet kitevő adatáradat utolsó részei is befutottak a marylandi Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) épületébe, mégpedig a NASA Deep Space Network egy ausztráliai állomásán keresztül. Az illetékesek - teljesen érthető módon - valóságos kincsnek tekintik a New Horizons által visszaküldött információhalmazt, hiszen nem tudjuk, hogy mikor lesz újra lehetőségünk a Plútó és kísérőinek újabb megfigyelésére.

A szondát eleve úgy tervezték, hogy a rövid átrepülés során a lehető legtöbb megfigyelést végezze el, a rögzített adatok közül pedig elsőként a legfontosabbnak ítélt példányok sugárzását kezdje meg. Ezt tavaly szeptemberben követte az összes többi információ letöltése, az összesen mintegy 400 különböző megfigyelés kiértékelése azonban még most sem zárul le, hiszen számos adat vár még feldolgozásra. A szakemberek ezzel töltik majd az elkövetkező hónapokat, így nem kizárt, hogy újabb meglepetésekről adhatunk majd hírt. Még egy utolsó ellenőrzést hajtanak végre, mielőtt a két fedélzeti tároló törlésére utasítják a szondát, helyet adva ezzel a további adatok rögzítésének.

A New Horizons következő feladata a Kuiper Belt Extended Mission (KEM), amelynek során a Kuiper-öv több objektumát figyeli majd meg, ezek egyikét (2014 MU69) pedig 2019 első napján meg is közelíti majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szunyika #1
    nem lett volna hasznosabb azt az "50 gigabitet" megabájt, vagy gigabájt-ban írni?

    6250 megabájt-ról (6,25 giga) van szó a cikkben tehát...