Gyurkity Péter

Nincs magyarázat a Kepler felfedezésére 

Egy távoli csillag előtt szabálytalan időközönként elhaladó objektumok akár mesterségesek is lehetnek.

Érdekes tanulmány jelent meg a világhálón még szeptember közepén, amely azonban csak az utóbbi néhány nap során kapott nagyobb visszhangot, miután egyértelművé vált, hogy a több kérdést felvető objektumok esetében még a szakemberek körében is lehetséges magyarázatként merült fel az idegen civilizáció jelenléte. Még nem dőlt el, hogy melyik változat a legvalószínűbb.

A tanulmányban a KIC 8462852 névre hallgató, tőlünk mintegy 1480 fényévre található távoli csillagról, pontosabban a körülötte keringő objektumokról ejtenek szót, amelyek a megszokottól eltérően szabálytalan időközönként haladnak el a csillag előtt, annak fényét pedig eltérő mértékben gyengítik. A legtöbb ilyen felfedezés esetében adott, hogy a csillag előtt periodikusan áthaladó objektumok jelentik a szenzációt, ezek általában nagyobb méretű exobolygók, a Kepler segítségével megtalált rendszerben azonban a szokásostól eltérő jelenségek játszódhattak le.

A gondot a periodikus jelleg hiánya jelenti, a KIC 8462852 esetében ugyanis a csillag fénye nem mindig ugyanakkor halványul el, mi több, a halványulás mértéke és időtartama is változó - ez legfeljebb 20 százalék, illetve 5 és 80 nap közötti. A csillag túlságosan öreg ahhoz, hogy a fiatalabb társak esetében megfigyelt törmelékfelhő vegye körül, ezért merülhet fel az elfogott üstökösök, netán egy komplett aszteroidaöv jelenléte, de még a szakemberek körében is megjelent az idegen civilizáció által épített objektumokról szóló változat, amire az óvatosság miatt nyilván csak a legvégső esetben kerül sor.

A Kepler űrtávcső négy éven keresztül figyelte mintegy 150 ezer csillag fényét, így előfordulhat, hogy mindössze egy nagyon ritka természetes jelenségről van szó, de magyarázat egyelőre nincs.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #47
    Nos ha a hír igaz, akkor ilyen mértékű fényerő csökkenést (15%) valami qurva nagy test tud előidézni. A cikk szerint egy hasonló méretű csillag esetén egy Jupiter méretű égitest is csupán 1%-nyi fényerő csökkenést idézne elő. A következő érdekesség, hogy kizárták az üstökös lehetőségét ui. a számítások szerint idézem
    " A Louisiana Egyetem csillagásza, Bradley Shaefer komolyan beleásta magát a dologba, és kiszámította, hogy nagyjából 648 ezer darab óriási, 200 kilométer széles, egy csapatban közlekedő üstökösre lenne szükség ahhoz, hogy ekkora mértékű fényerőcsökkenés létrejöjjön. A Naprendszerben megfigyelt legnagyobb üstökös 60 kilométeres volt. A számításból az is kiderül, hogy nem csak baromi sok üstökös kéne, ezek tömege sem elhanyagolható: nagyjából négyszer annyi anyag kellene ennyi üstököshöz, mint amennyi Kuiper-övben található."

    magyarán valami teljesen másnak kell lennie annak ami ott kering és random jelleggel halad el a csillaga előtt.

    http://index.hu/tudomany/2016/01/20/csillag_alien_rejtely/

  • Irasidus #46
    Ez biztos, hogy nem. Ekkor a bolygó nincs, a fél csillag átmérőjéről lenne szó, ha bolygó lenne, ekkor bolygó márpedig fizikailag nincs. A valószínű az, hogy sok kis égitest együttese okozza a fénycsökkenést, például üstökösök vagy egy aszteroida öv - ha a Kepler mérése jó, mert ez ma még nem biztos.
  • kvp #45
    Esetleg tobb oriasbolygo, nagyon eltero es hosszu keringesi idokkel. Igy a tobb eltero periodikusan ismetledo minta osszege egy kvazi veletlen mintanak latszik ha csak rovidebb ideig nezik. Itt 1 evrol volt szo, ami csillagaszati mertekben rovid ido.
  • MaRee #44
  • Irasidus #43
    Nos, mi a megoldás?
  • Nos #42
    Ha a mi primitiv civilizacionk el tud kepzelni egy 550 km atmeroju urhajot, akkor egy fejlettebb civilizacio akar egy akkorat is el tud kepzelni, ami eltakar egy csillagot, szoval szerintem egyertelmu a megoldas.
  • Kelta #41
    sose vettem :):)
  • Venator #40
    Tartós tejet már ne vegyünk.
  • Kryon #39
    Jól jönne egy nagy távcső, amivel meg lehetne nézni mi van ott.
  • globint #38
    Hmm, a Függetlenség napja című filmben 550 km átmérőjű, gigantikus űrhajó közeledik a Föld felé, na most meg nem értik, hogy mik lehetnek azok az 500-600km átmérőjű, valamik, amik szabálytalan időközönként haladnak el a csillag előtt. Mondjuk, van egy űrflottájuk, amik jönnek mennek a galaxisban, és mint a repülőgépek, a külső szemlélő számára úgy tűnik, szabálytalan időközönként ereszkednek le, meg szállnak fel, persze a légi-irányítás pontosan tudja, mikor melyik következik. :-)