Gyurkity Péter

Új rakétahordozót fejleszt Kína 

Az orosz eredetű jármű egy nagyobb változatát fotózták le, a rakéta típusa viszont ismeretlen.

A terület iránt érdeklődők valószínűleg jól tudják, hogy a China Defense Forum lapjain időről-időre érdekes fotók és részletek látnak napvilágot, többnyire a számukra hazai források jóvoltából. Kínai autósok a hónap közepén egy újabb járművet kaptak lencsevégre, amelyről azóta több más felvétel is megjelent, így egyértelmű, hogy egy új fejlesztést látunk magunk előtt.

Mivel a hivatalos név továbbra sem ismert, így a források (a meghajtásra és kerekek számára utaló) "12X12"-ként jelölik az új járművet, amely nemcsak önmaga méretében és kialakításában, de az általa hordozott és kilőtt rakéták szempontjából is előrelépést jelent a távol-keleti ország hadereje számára. A Transporter Erector Launch (TEL) persze nem új eszköz a kínai arzenálban, oly sok más fejlesztés mellett ez is orosz eredetű, a kialakítás és a méret azonban arra utal, hogy a mérnökök a CJ-10 (DH-10) cirkálórakéta esetében alkalmazott 8X8 jármű továbbfejlesztésén dolgoznak. A kabin mérete is nagyobb, ez a személyzet növelésére, illetve további felszerelés (így például a műholdas kapcsolatot biztosító dóm) jelenlétére utal, de a kilövőállás is tartogat meglepetéseket.


Amíg ugyanis a közvetlen előd három CJ-10 rakétát hordoz, addig az új változat csak két rakétát tud magával cipelni, amelyek hosszabbak (7 méter helyett 9-10 méter) és egyben szélesebbek is a CJ-10 LACM-hez képest. A lehetséges jelöltek között jelenik meg az orosz Klub kínai adaptációja, amely YJ-18 néven került hadrendbe (kifejezetten hajók ellen), ennek leghosszabb változata ugyanis szintén 9 méteres. A széles kialakítás miatt azonban felmerül a föld-levegő szerepkörbe és a ballisztikus rakéták elhárítására szánt HQ-26 rakéta, egy 4000 km-nél is nagyobb hatótávú cirkálórakéta, netán egy ettől eltérő szuperszonikus cirkálórakéta alkalmazása is.

A rakéta pontos típusától függetlenül leszögezhetjük, hogy Kínai ezen a téren is komoly terveket dédelget és igyekszik növelni saját erejét, hogy még nagyobb elrettentő erővel jelenjen meg a régióban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • paby88 #4
    ej ej mindig ez a vagánykodás
  • fonak #3
    Cirkálórakéta lesz az, az említett kategóriájú légvédelmi rakétákat függőleges helyzetből szokták indítani, Persze lehet, hogy becsapós a kép.