Gyurkity Péter

Érkezik a Humvee utódja 

Az amerikai hadsereg megkezdi a korosodó járműflotta lecserélését, a hangsúly a rugalmasságon lesz.

A Humvee - pontos nevén High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMVV) - a nyolcvanas és kilencvenes években vált az amerikai hadsereg ikonikus darabjává, bár a típus fejlesztése már a hetvenes években megindult. Ezek a járművek mindkét Öböl-háborúban részt vettek, ennek során azonban előnyeik mellett a komoly hátrányok is hamar nyilvánvalóvá váltak, így szükségessé vált a csereprogram minél előbbi elindítása.


A Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) névre keresztelt programban végül az Oshkosh Corporation került a nyertes pozícióba, miután az általuk 2012 után leszállított 22 prototípus hozta az illetékesek által elvárt szintet. A Light Combat Tactical All-Terrain Vehicle (L-ATV) tulajdonképpen a Humvee nagyobb és nehezebb utódjaként fogható fel, ennek legfőbb célja azonban a rugalmasság, hiszen a mozgékonyság megőrzésével egy időben igyekszik növelni a személyzet védelmét - a Közel-Keleten elsősorban ez utóbbi kapcsán merültek fel problémák, a kezdeti sikeres hadműveletek után ugyanis a járművek sebezhetőnek bizonyultak az út menti bombákkal és a gyakori RPG-támadásokkal szemben.

A most megkötött szerződés értelmében az Oshkosh az első körben 5500 terepjárót szállít le a tengerészgyalogság számára, a hadsereg pedig ezután következik majd a sorban, további 11,5 ezer darabbal. A 2018-as pénzügyi év során döntenének a teljes kapacitású sorozatgyártás beindításáról, amely egy esetleges igen esetén egészen a 2040-es évekig biztosítana munkát a cég számára, addigra ugyanis a csaknem 50 ezer járműből álló flotta nagy részét szeretnék megújítani.


A tengerészgyalogság számára egyébként némi fejtörést okoz, hogy az utód súlya háromszor nagyobb, ez a hajókon történő szállításban problémás lehet - valószínűleg ezért is döntöttek a kisebb példányszámú kezdeti beszerzés mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #16
    pár nappal ezelött ment egy műsor a Sprektumon. Az afganisztáni háborúról szólt. Ott már csak ilyen vasakat lehetett látni. Ezek már egy ideje szolgáltaban vannak, ui. a műsor bő 2 évvel ezelött készűlt. Mikori ez a hír? :o
  • RAZOR27 #15
    miért nem egy Halo Warthog? :D nem kéne sokat hajtogatni hogy olyan legyen :D
  • teddybear #14
    Hajrá!
  • heist #13
    Drótból jobbat hajlítok.
  • Meridius #12
    nagy cucc, az ARMA III-ból már évek óta tudni hogy rendszeresítik ;D
  • kvp #11
    Eloszor is ez nem teljesen uj fejlesztes hanem a jelenlegi amerikai MRAP-ek kisebb valtozata. Ugyanaz a teherauto alvaz, ugyanaz a rendszer, csak a kisebb utaskabin es a kisebb tomeg miatt nagyobb elerheto sebesseg es gyorsulas. A tobbi kulonbseg jellemzoen optikai. A lenyeg, hogy gyakorlatilag egy elesben kiprobalt pancelozott terepjaro 'kisbuszbol' epitenek 5 ajtos szemelyauto valtozatot. A hajtas a korabbi valtozatbol kerul at es a civil eletben tuzoltoautokat es buszokat hajtanak vele.

    Ennel kevesebb nem eleg az aknak ellen, a rendes fegyverek ellen pedig marad az extra racs. Bar az ellen is van ellenszer, de oda mar illik tankot vagy bombazot kuldeni. Egyebkent maga a jarmu 3 fele pancelzatot kaphat, az alapszintuvel vannak felszerelve gyarilag, erre jon ra az opcionalis megerositett pancelzat (jellemzoen oldalra es folulre), majd a fole az rpg vedelem.

    ps: Az elodjebol Magyarorszag is hasznalt parat Afganisztanban, mukodik.
  • fonak #10
    Ja bocs.
  • johnfly #9
    Hááát erről beszélek én is.
  • fonak #8
    Rácspáncél felszerelésével esetleg.
  • johnfly #7
    Nem látom be, hogy a kumulatív töltetű rpg-t reaktív páncélzat nélkül hogy akarják kivédeni,de ők tudják. Vagy majd erre is megy fel utólag a kerítés körbe, hogy ugyanolyan röhejesen nézzen ki mint most a hummvvee-k?