• Cyberdog
    #44
    Te merev dogmatikus vallási rendszerekről beszélsz. Nem áll szándékomban védő vagy vádbeszédet mondani egyik vallásról sem.
    De azért kereszténység és az iszlám olyan amilyenné teszik az emberek. Minden vallás, hit és eszmerendszer, kitermeli a maga radikálisait is. Még a legbékésebb vallások is rendelkeznek egy vagy két terroristacsoporttal.

    A tudomány ezzel szemben sokkal rugalmasabb és nem fogok a Higgs-bozon nevében robbanó mellényt felvenni.
    A rugalmasság is néha attól függ, hogy az adott szakterületek vezetőkutatói, -tudósai mennyire nyitottak az új elméletek felé vagy mennyire nem.

    Régen az arab muszlim kalifák, török szultánok, az udvarukba számtalan tudóst hívtak meg és munkát ajánlottak nekik a világ minden tájáról csak azért, hogy világ titkait felfedjék vagy a mostani tudományos konferenciáknak megfelelő eseményeket szerveztek. A nagy vallások vezetőit is számtalanszor meghívták, ahol arra ösztönözték a különféle vallási vezetőket, hogy kezdjenek el egymással kommunikálni, megismerni a másik álláspontját, nézeteit.

    De nem értem, hogy most hogyan jött ide a vallás... A vallás és a tudomány között különbséget kell tenni, mert nem ugyanaz a kettő. Lehetnek átfedések, de az empirikus és racionális gondolkodás még mindig a tudomány egyik sajátossága, de ez nem zárja ki a hitet. Legyen az bármilyen is.