Balázs Richárd

Idegenek: 1500 év kell a kapcsolat­teremtéshez

Sokakat foglalkoztat a kérdés, miszerint egyedül vagyunk-e ebben az univerzumban, vagy sem. Amerikai csillagászok szerint a válaszra további 1500 évet kell várni.

"Még nem hallottunk az idegenek felől, mivel a világűr hatalmas terület. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs ott senki" - nyilatkozott a CNN-nek Evan Solomonides, a Cornell Egyetem hallgatója, aki a hét elején ismertette Yervant Terzian professzorral közös tanulmányát az Amerikai Csillagászati Társaság ülésén. "Addig lehetséges, hogy úgy fog tűnni, egyedül vagyunk, még ha nem is ez a valóság." Hatvan generáció hosszú idő, azonban az idegen intelligencia utáni kutatást nem szabad abbahagyni, figyelmeztet Solomonides. "Ha nem hallgatjuk, vagy figyeljük, akkor elszalaszthatjuk a jeleket. Folytatnunk kell a keresést" - jelentette ki állásfoglalásában.

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan jutott el Solomonides és Terzian az 1500 évhez, egy gyors fizika órát kell tartanunk. Két tényezőt kell felidéznünk, az egyik a Fermi paradoxon, az az ellentmondás, ami egyaránt zavarja a tudósokat és a sci-fi rajongókat. E szerint amennyiben a világegyetem tele van Föld-szerű bolygókkal - márpedig akadnak szép számmal -, akkor miért nem botlottunk még bele egyetlen idegenbe sem? A másik a középszerűség, avagy a kopernikuszi elv, ami azt sugallja, hogy az emberiségben nincs semmi kivételes, vagy különleges.

Évtizedek óta sugárzunk televízió közvetítéseket és rádiójeleket az űrbe. Ezek a jelek minden 80 fényéven belüli csillagot elértek már. A NASA Kepler küldetése szerint 2326 exobolygóra jutottak el a földi sugárzások, ennek ellenére évtizedek óta a műszereink a kozmikus háttérzajon kívül semmi mást nem észlelnek. "Annyi csillagot és bolygót elértünk már, mostanra el kellett érnünk valakit, és egész biztosan el is értünk" - mondta Solomonides. Akkor mi a probléma? Egy szóval kifejezve: a távolság. Solomonides szerint az ok, amiért még senki nem válaszolt a rádiójeleinkre abban rejlik, hogy az űr elképesztően nagy. Csak az utóbbi 80 évben küldünk ki jeleket, és csupán a Tejút 0,125 százalékát fedeztük fel.

A csillagászok szerint időt kell adnunk a jeleknek, hogy legalább a Tejút-rendszer naprendszereinek felét elérjék, és még akkor is az intelligens élet igen kis százaléka lehet képes megfejteni és válaszolni az üzeneteinkre. "Azt állítjuk, hogy valószínűtlen, hogy ennél hamarabb halljunk valamit" - összegzett Solomonides. "Nem várhatunk semmilyen jeladást, amíg valaki meg nem tudja, hogy itt vagyunk" - vélekedett dr. Seth Shostak, a földön kívüli élet után kutató amerikai kormányügynökség, a SETI Intézet vezető csillagásza. "Ez azt jelenti, hogy az általunk, mint társadalomként keltett zajnak el kell érnie őket."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #100
    Tudnánk.
  • BladeW #99
    A Fold sokkal elhetobb hely, mi a francot kinlodnanak a Marson?

    Egy technikailag fejlett civ. hatalmas energiaszukseglettel rendelkezik. Miert, es hogyan rejtegetned magad, a szomszed elol, hogy az csak egy ures kosivatagot lasson?
  • NEXUS6 #98
    Néha elgondolkodom azon, hogy vajon, ha a Marson lenne egy technikailag/társadalmilag/tudatilag pár száz/ezer évvel fejlettebb faj és nem akarnák hogy észrevegyük őket, akkor tudnánk róluk?
  • teddybear #97
    Ok. hogy megszökött a diliházból, de minek fáraszt itt minket?
  • teddybear #96
    A rádiójelek sohasem semmisülnek meg az űrben, hanem a távolság négyzetével fordítottan csökken az erősségük. Egyszerűen az van, hogy a készülékeink érzékenységétől függ elsősorban hogy milyen távoli forrás jelét tudjuk érzékelni, meg attól hogy milyen erős a forrás.
    Persze van még egy két tényező, ami befolyásolhatja a jelérzékelést, például a közelibb erős jelforrások el tudják nyomni a távolibb gyengébb jeleket, vagy a csillagközi gázködök el tudják nyelni a rajtuk keresztül hatoló jeleket.
  • VolJin #95
    Kényszerességből.
  • teddybear #94
    Ennyi hülyeséget miért és minek hordasz össze?
  • Astrojan #93
    Ez az egész egy átvágás, egy fedőtörténet. Senki nem fog rádiójelekkel kommunikálni aki a fénysebesség milliószorosával képes közlekedni.

    Olyasvalamiképpen mintha egy idegen civilizáció füstjeleket keresne a Föld bolygón és ha nem talál pl morzeabc-hez hasonló jeleket akkor azt a következtetést vonja le, hogy a Föld lakatlan. Pedig tele van lakattal.
  • Omega #92
    Nem értek a rádióhullámokhoz, csak kérdés merült fel bennem. Ha jól gondolom minél távolabbi egy rádiójel forrása annál gyengébb mivel szétszóródik a térben. Amit mi küldtünk az elmúlt 80 évben az távolabb már annyira gyenge jel lehet, hogy elveszik a háttérzajban, ugyanígy az idegeneké is. Pont ezért nincsen kapcsolat meg nem is lesz. Akkor viszont nem értem miért keresik így az idegeneket a SETI-nél? Teljesen reménytelen az egész.
  • Astrojan #91
    Nem tudom miféle megfontolásból linkelted be a fenti cikket, de annyit mondhatok, hogy a gravitációs sugárzás sebessége nagyságrendileg 1 Mc. Ezzel a sebességgel közlekednek az ebek, tehát az ő távolságról alkotott fogalmuk némileg más mint a mienk. Egy szomszédos csillag kb 10 perc.