Gyurkity Péter

Lézert kaphat az F-35

A tengerészgyalogságnak szánt változatot látnák el egy miniatürizált lézerrel.

Az amerikai elképzelések között kiemelt helyen szerepel a különböző haderőnemek lézerfegyverekkel való felszerelése, itt pedig már nemcsak korai prototípusokat, de végleges példányokat is megismerhettünk. Egyes illetékesek már az F-35 vadászgépek kapcsán is erről beszélnek, ehhez azonban még komoly munka szükséges.

A beszámolók szerint Robert Walsh altábornagy, a Marine Corps Combat Development Command parancsnoka, beszélt a napokban arról, hogy elképzelhetőnek tartja a tengerészgyalogságnak szánt F-35B típus lézerrel való kiegészítését. A nagyobb méret miatt itt szerinte a KC-130 tanker bevonása jelentené az első lépést, de amint sikerül miniatürizálni a platformot, megindulhat a vadonatúj lopakodó vadászok, illetve a Cobra támadó-helikopterek és az egyéb kisebb járművek bevonása is. A fejlesztés eddigi ütemét tekintve ez a legjobb esetben is egy évtizedes munkát vetít előre, de a Lockheed Martin emberei már dolgoznak a problémán.

Elsőként a haditengerészet egyes egységeit látták el lézerrel, ami a fizikai méret és az energia terén támasztott órási követelményekkel magyarázható. A rendelkezésre álló változatok egyelőre arra alkalmasak, hogy lyukat üssenek egy drón burkolatán vagy egy teherautó motorháztetőjén, már amennyiben kellő ideig a célra tudjuk őket tartani. A vadászgépek és a helikopterek kialakításuknál és méretüknél fogva nem tudnak magukkal cipelni ilyen óriási fegyvereket, ezért itt mindenképpen szükség lesz a miniatürizálásra, már amennyiben komolyan gondolják a lézerek itteni alkalmazását.

A helyből fel- és leszállni képes F-35B egyébként először 2018-ban, az Essex kétéltű támadó-hajón mutatkozhat majd be, amely egy rövid hordozóként, illetve mobil felszállóhelyként is felfogható. Nem véletlen, hogy a hajó a várakozások szerint a közel-keleti térségben szolgál majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #56
    Az albánok által felállított UCK gyakorlatilag majdnem fenn volt a terror szervezetek listáján, mielött a koszovói háború kitört. Rendőrörsöket támadtak, embereket raboltak/gyilkoltak, tömegmészárlásokat hajtottak végre.

    A koszovói háború casus belli-ének tekinthető Racak-i mészárlással kapcsolatban is felmerült, hogy valójában nem egy falu albán férfi lakosságának szerbek általi abuzálásáról szólt, hanem arról, hogy egy kisebb rendőri egységet megtámadó UCK csoportot az erősítés beérkezése után gyakorlatilag fölszámoltak. A holttestek célszerű elhelyezésével ezután az UCK viszont igyekezett azt a látszatot kelteni, mintha a falu férfi lakosságát gyakorlatilag egyenként elhurclták és kivégezték volna.

    A korábban a CIA-tól és SAS-től is egítséget kapó UCK a szempontjukból sikeresen befejeződő Koszovói-háború után nekiáltak abuzálni a szerb és roma lakosságot, 200 000 embert üldöztek el. Macedóniában és Szerbiában is fegyveres felkelést szítottak (gyak terroristáskodtak).

    Az hogy használták a média által közvetített eőszakos akciókat, azokat némileg elferdítve a közvélemény manipulálására az kb bizonyított, a kérdés csak az, hogy milyen mértékben.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.09.12. 16:21:26
  • VolJin #55
    Jajjj...
  • fonak #54
    Kérdés, hogy az albán lakosság tömeges menekülése valóban azért volt-e mert a szerbek elüldözték őket, vagy az egész egy megtervezett akció volt a nemzetközi közvélemény megdolgozására, hogy helyeselje a bombázást, majd Koszovó elszakítását Szerbiától.
  • molnibalage83 #53
    Persze, hogy Milo elmozdítása volt a cél.
  • NEXUS6 #52
    Ez így van. Pl az AF csak egy epizódja a Jugoszlávia szétesése körüli háborúknak. Koszovó területén jelenleg a KFOR NATO misszóban 14 ezer körüli külföldi katona van, ez a csúcson olyan 50 ezer volt.

    Koszovó 90%-ban szunnita muszlim Albánok lakta terület, a koszovói háború kirobbanásakor az albán milicia már külföldi támogatóktól, önkéntesektől jelentősen megerősödött, így a függetlenség kikiáltásakor egy polgárháborús helyzet állt fenn. Többször végrehajtottak támadásokat a rendőrök ellen, egyéb bűncselekményekkel élezték a helyzetet. A szerbek megpróbálták előbb stabilizálni, majd előnyükre fordítani a helyzetet és elkezdték elüldözni az albán lakosságot.

    Az AF eredményeként, gyakorlatilag rákényszerítették a szerbeket a Koszovói beavatkozás felfüggesztésére, azonban egyrészt Szerbiát nem tudta megszállni a NATO, másrészt Koszovóban viszont több 10 ezres erőt kellett/kell állomásoztatni Koszovó kvázi-függetlenségének biztosítására.
    Enélkül a helyzet ott folytatódna, ahol 99-ben abbahagyták.

    A NATO beavatkozásra az ENSZ biztonsági tanácsa orosz és kínai vétó miatt nem adott felhatalmazást, ezért ezt sokan kritizálták, agresszorként minősítették a a nyugati erőket. Koszovó ugyan 2008-ban végül kinyilvánította a teljes függetlenségét, azonban ezt az ENSZ országoknak kb fele nem ismerte el.

    Többek szerint az AF célja nem is annyira az albánok elszakadásának biztosítása, vagy az etnikai tisztogatás megakadályozása, mint inkább Milosevics elmozdítása volt. Koszovó függetlenségét az ott levő "békefenntartó" erő biztosítja.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.09.09. 19:30:48
  • molnibalage83 #51
    A háború szó elavult, nem véletlenül divatos ma a konflktus kifejezés.

    Nem az a lényeg, hogy hogyan hívod. A politikai akarat megvalósult úgy, hogy nem szállták meg az országot. Irak esetén a Sivatagi Vihar végén volt szárazföldi hadjárat, mert anélkül Szaddam nem vonult volna ki, nem is tervezték annak kihagyását.

    Szerbiánál eljátszottak a gondolattal, de a politkusok akkor már nagyon beszariak lettek és az SV után a "0" veszteség bűvöletében próbáltak élni és belepofáztak az AF-be végrehajtási szinten is.
  • ostoros #50
    Másik kérdés jutott eszembe. Nevezhető háborúnak, ha az egyik fél bombáz, a másik pedig semmit nem tud tenni, egyszerűen tűri?
    Már úgy értem, persze, harci cselekmény, igen, de háború is?
    Mert sok olyan harci cselekmény van a gerilla harctól a határvillongásokig, amit nem szoktak háborúnak nevezni, pedig akár annak is lehetne, hiszen harcolnak.
  • NEXUS6 #49
    A hadviselő országok akkoriban simán meg tudták csinálni, hogy a lakosság többségét elzárják az ellenség propaganda csatornái elöl ,zavarták a rádióadókat, keményen felléptek a "rémhírterjesztők" (gyak konspirációs teória gyártók ősei:) ellen.

    Ezen nem volt fogása a másik félnek. A haláltáborok mellett lakó németek sem tudták, hogy mi folyik a kerítéseken belül, mert a németek is csináltak zsidó kultúrális életet bemutató filmeket.
    A táborok elfoglalása után döbbentek a lakosok, amikor bevitték őket. Máskérdés, hogy az is propaganda céllal volt, hiszen a tífuszban, alultápláltságban meghalt rabok ezreit mutogatták, mint a rezsim kegyetlenségének bizonítékát, amikor konkrétan az ő halálukat közvetve a szövetséges bombázások miatt fellépő élelmiszer, gyógyszer hiány okozta. (Ez persze nem jelenti, hogy nem is volt kegyetlen a rendszer).

    Egy paktum pont olyan erős, mint a nagyhatalmi akarat, és fegyverek, amely a betartását szavatolják. Pl. Az Ukrajna kvázi függetlenségét szavatoló Budapesti-egyezmény elvileg akkor is atomhatalmi sátuszt biztosított az országnak, amikor a fegyvereket az oroszok már elszállították.
    Azonban pl. konkrét sankciókat sem tartalmazott, arra az esetre, ha Ukrajna szuverenitását még is megsértenék.
    Így aztán szerencsére, a nagyhatalmaknak sem egymás torkának nem kellett esnie, sem beégnie amikor ezt nem tették meg, miután gyak kölcsönösen a nyugat és az oroszok elkezdtek az ország belügyelibe avatkozni, a szuverenitását megsérteni.

    Ha az Angolok 41-ben azt mondják, hogy OK, békét kötünk, de vigyázzatok, mert roppant előnyös fegyverszállítási szerződésünk van az USA-val arra az esetre, ha még is fegyveres konfliktus törne ki, az Churchill részéről vállalható lett volna, és az egész emberiségnek hasznára vált volna.
    Azonban a Kölcsönbérleti szerződés mellet is folytatta a háborút, azért sejtve, hogy ebből minimum I. VH méretű szopás lesz.

    Ez már az emberek sorsával, milliók életével való felesleges játék.
  • molnibalage83 #48
    Nem, nincs igazad, senki nem harcolt. Nem azért hátráltak meg, mert az UCK bohóckodott...

    Ennek ellenére az AF minden volt, csak nem kirobbanó katonai siker és annak mintapéldája, hogy mit és hogyan kell csinálni...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.09.09. 13:08:16
  • ostoros #47
    Akkor igazam volt, ugyanis a földön voltak akik harcoltak ellenük. Még ha nem is az Allied Force volt az.