Gyurkity Péter

Helikopterek is kaphatnak lézerfegyvert

Az amerikai illetékesek szerint ezzel megspórolnák a drága rakéták költségeit.

A lézerfegyverek jelenlegi és jövőbeni alkalmazását illetően az utóbbi időben több érdekes kezdeményezésről olvashattunk, itt az amerikai oldalon mindhárom fő fegyvernem eszközei szóba kerültek már. A helikopterek eddig valamilyen oknál fogva kimaradtak a szórásból, a jelek szerint azonban dolgoznak ezek bevonásán.

A májusban megrendezett éves Special Operations Forces Industry Conference alatt esett szó a helikopteres lézerfegyverekről, amelyek bevezetése egy amerikai ezredes elmondása szerint nagyon is logikus lépésnek tűnik, különösen ami a támadó helikoptereket illeti. Az Apache típus mellett felmerül itt az MH-60 Black Hawk felhasználása is, hiszen mindkét esetben komoly összegeket takarítanának meg, már amennyiben azt vesszük alapul, hogy a drága, több százezer dollárba kerülő rakéták alkalmazása nem feltétlenül gazdaságos a könnyebb fegyverekkel felszerelt teherautók megsemmisítésénél.

A megfelelő lézerfegyverek kifejlesztése ugyan nagyon drága, ezt követően azonban az éles alkalmazás kifejezetten olcsó, egyes becslések szerint ez lövésenként alig 1 dollárt emésztene fel. A problémát az jelenti, hogy a munka még a korai szakaszban jár, az erősebb példányokhoz pedig rengeteg energia szükséges, ami viszont általában nagyobb helyigénnyel párosul - nem véletlen, hogy élesben először a haditengerészet egyik hajóján próbáltak ki ilyen rendszert. Ugyanígy felmerül a füst, a köd, valamint a por problematikája, ezek mind befolyásolhatják a hatékonyságot, a helikopterek sivatagi alkalmazása pedig csak súlyosbítja ezt.

Az első lépés az AC-130J Ghostrider repülőgép lézerfegyverrel való felszerelése lesz majd, ezt a tervek szerint az évtized végére kell megvalósítani. Ezt követné a helikopterek bevonása, nyilván némi csúszással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #7
  Mármint droid!?
  ;)
 • Zero_008 #6
  Nem úgy van, hogy a valamirevaló lézer az akkora, hogy bazinagy szállítórepülőre lehet csak felszerelni?

  Meg hogy a helikopter úgy nagyjából ahogy van, elavult, mert sokkal olcsóbb és hatékonyabb ugyanarra a feladatra a harci drón?
 • NEXUS6 #5
  Mekkora baromság!

  Nyilvánvaló, hogy a lépegetők ellen a lézer mit sem ér, vontatókábel kell ide! Esetleg tauntaunok.
  XD
 • Nagydög #4
  Koszonjuk kollegak, hogy ismet kisegitettek a DoD-ot a szakertelmukkel!
 • Ender Wiggin #3
  Egy Hellfire 115 ezer dollárba kerül. És radarral felhők ellenére is megtalálja a célt. A lézer (amit az előző Hellfire generáció használt célravezetésre) ellenben szar időben nem használható. Akkor gondolom a lézerfegyver sem. Öngól?
 • kissssss #2
  miért van olyan érzésem hogy a jövőben ezért a pénzkidobásért fejek fognak hullani...
 • Sir Cryalot #1
  "több százezer dollárba kerülő rakéták alkalmazása nem feltétlenül gazdaságos a könnyebb fegyverekkel felszerelt teherautók megsemmisítésénél. "

  csak mondjuk ilyen 10-100kw-os lézertől ami ezekre felfér ne is várjunk többet