Gyurkity Péter

Bevetésre kész az F-35A

A légierő szerint az általuk használt variáns is készen áll az éles bevetésre.

A tengerészgyalogságnak szánt legdrágább változat után most a légierőnek szánt példányok kapták meg a zöld jelzést, ezzel a legköltségesebb program részeként megszületett vadászgép valóban szolgálatba állhat. A hosszú és rögös út végén az illetékesek szerint egy több területen is komoly előrelépést kínáló fejlesztést vethetnek be, a célpontok azonban valószínűleg tovább zsugorodnak majd.

A légierő által közzétett bejelentésben arról olvashatunk, hogy az F-35A egy csaknem 20 évig tartó fejlesztési program végére érkezett, hiszen a rendelkezésre álló példányok megkapták az engedélyt az éles bevetésekre. Ezen bevetésekre valószínűleg csak az elnökválasztást követően kerül majd sor, az öt elnöki cikluson át tartó folyamat tehát valójában még nem zárult le, de mindenképpen nagy előrelépés, hogy végre megszületett a hivatalos engedély. Ez a variáns egyébként a meglévő háromból a legolcsóbb, hiszen egy-egy példány 108 millió dollárba kerül, ami többek között a mennyiségnek is köszönhető, hiszen a légierő több mint 1700 darabra tart igényt.


A tengerészgyalogságnak kifejlesztett F-35B tavaly ősszel kapta meg a zöld jelzést, ők azonban a haditengerészethez hasonlóan csak 340 példányt vásárolnak – a 134 milliós ár a függőleges le- és felszállást biztosító technika beépítésének eredménye. A haditengerészet által kívánt F-35C eközben 129 millió dollárt kóstál, ez több üzemanyagot és lőszert vihet majd magával, futóművét erősebbre tervezték, esetében azonban a hivatalos engedély csak évek múlva futhat majd be. Érdemes megjegyezni, hogy más országok is használni fogják majd ezt a típust, amely az illetékesek szerint az új évszázadban is a légtér uralmát jelenti majd az USA-nak, hiszen mind a hatékonyság, mind pedig túlélőképesség terén sikerült javulást felmutatni.

Az F-35 jó eséllyel Szíriában fog bemutatkozni, ami egyben azt is jelzi, hogy a költségek megugrásával egy időben a célpontok egyre zsugorodnak – ez könnyen lehet egy szimpla kisteherautó vagy egy géppuskafészek, ami nem éppen a jövő hadszínterét jelképezi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #75
    I stand corrected.
  • molnibalage83 #74
    Azt az írást még átrágom, mert nagyon nem mindegy, hogy az MI számára milyen adatot teszel elérhetővé. Ha "mindent látó szem" cheat van, akkor semmi új.

    A kereskedlemi repszimek MI-je is képes megverni a profi vadászpilótát n+1 ok miatt...
  • molnibalage83 #73
    Nagyon nem mindegy. A földről 0 kezdősebességgel és magassággal indul a rakéta. A repülőgről meg X magasságból és Y kezdősebességel. Ugynaz az AMRAAM 4 km magasan és M0.9 táján indítva az indítási ponttól (és nem a továbbhaladó gépről mérve) úgy cirka kétszer messzebb repül el. Cirka 40 km távolságban lesz akkora sebessége és magassága egy F-16C-ről indítva egy AIM-120C-7-nek, mint amit mondjuk NASAMS-ból tudna 0 méteren indítva.

    BMS4 repszimben megnézhetem, hogy milyen érték adódik ki pontosan. 3 km magasság esetén a légiharc rakétára van adat. Persze az, hogy a valóságban milyen célra hogyan loftol a rakéta az sem mindegy. Azért 10-15%-on belüli pontosság simán kijön.
  • NEXUS6 #72
    A légierőt nem, max az ember vezette harcigépeket. Azonban ma még a drónok elég korlátozott légiharc képességgel rendelkeznek. Egy azonos szintű fegyverzettel ellátott drón vs ember vezette összecsapásból, ma még az emberek kerülnének ki győztesen.

    Bár olvastam már olyan cikket, hogy egy újabb légiharc szoftverrel végzett szimulátoros gyakorlaton a jól képzett pilóta alulmaradt. De ez még jó pár év, amíg lesz belőle valami.
  • cylontoaster #71
    Az a nem mindegy, hogy honnan tudod kilőni. Támaszpontok, hajók, szárazföldi egységek lényegesen lassabbak és/vagy korlátoltabbak.
  • ostoros #70
    Egy kérdés jutott eszembe. Ha a BVR lesz az uralkodó, nem teszi az bizonyos területeken/helyzetekben értelmetlenné a légi erőt? A rakétának oly mindegy, hogy a földről indul vagy a levegőből... Legalábbis úgy tudom a legtöbb típusnak mindegy...
  • NEXUS6 #69
    A pénz, fegyverek, ideológia meg Szaud-Arábiából, Katarból, illtve Törökországból.
  • ostoros #68
    Ezen én is röhögni szoktam, amikor világháborút vizionálnak emberkék. Egyszerűen nem lehetséges, mert senkinek nem érdeke.
  • ostoros #67
    Az első öbölháború gyakorlatilag összes csatájában igyekeztek számbeli fölényben lenni a szövetségesek. Mert így csökkenthető a veszteség.
  • fonak #66
    Törökország és Izrael is ott vannak, mint játékosok, mindkettő Aszad ellenes és az ISIS burkolt támogatója. Izrael ugyebár kórházaiban istápolja a sebesült dzsihádistákat. Törökország pedig olajvásárláson át fegyverszállításig és a Szíriába tartó külföldi iszlamista önkéntesek zavartalan átengedéséig mindenféle módon bevonódott.