Gyurkity Péter

Szállítórepülőkön próbálnák ki az első lézereket

A méret továbbra is kihívást jelent, ezért szállítórepülők lesznek a kísérleti alanyok.

Már jó ideje tudjuk, hogy a nagyhatalmak mindhárom fegyvernem esetében kísérleteznek az új lézerfegyverekkel, azok alkalmazása pedig néhány éven belül megszokottá válhat. Az amerikai légierő szakemberei szerint először a szállítógépeken próbálhatják majd ki a platformot, mivel a méret még mindig komoly akadályt jelent.

Az Air Force Research Laboratory kutatói lázasan dolgoznak a repülőkre szánt lézerfegyverek kialakításán, azok véglegesítésén. A légierő kutatási erőfeszítéseit felügyelő Greg Zacharias a napokban egy interjúban árulta el, hogy a méret, a súly, valamint a fegyver által igényelt óriási energia miatt a sugárhajtású vadászgépek még jó ideig nem kapják meg a lézerrendszereket, itt ugyanis a fenti akadályok mellett arról is szó van, hogy bizonyos egyéb jellemzőket és az üzemanyag egy részét fel kell áldozni a megfelelő működés érdekében.


Az első körben ezért a népszerű szállítógépek, így a C-17 és a C-130 típus kaphatja meg a lézerfegyvereket. A lépés nem lenne precedens nélküli, hiszen a Lockheed AC-130 esetében (hagyományos fegyverekkel) egyszer már eljátszották ugyanezt, az óriási repülőkön pedig nem jelentene különösebb gondot a méretes rendszerek telepítése és üzemeltetése. A szakemberek 2021-re tervezik az első teszteket, ezeket egy évre rá követné a komplett rendszer próbája, bár itt egyelőre a megfelelő célzómechanizmuson is dolgoznak, amely garantálni tudná a kijelölt, gyorsan mozgó célpont megfelelő követését.

A meglehetősen hosszú névre hallgató Self-Protect High Energy Laser Demonstrator Advanced Technology Demonstration projekt eközben egy kompakt, közepes méretű lézerrendszer kidolgozásának feladatát vállalta magára. Ez a vadászgépeken is alkalmazható önvédelmi fegyvert takarja, amely a levegőből, illetve a szárazföldről indított különböző fegyverek ellen védené a vadászokat, ám a tesztelés az említett akadályok miatt még jóval odébb van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!