Gyurkity Péter

Méretes galaxis van a szomszédunkban

Csillagászok egy új halvány galaxist fedeztek fel a Tejútrendszer közelében.

Csillagászok egy csoportja bejelentette, hogy a Tejútrendszer közvetlen szomszédságában egy méretes galaxisra bukkantak, amely eddig halovány fénye miatt rejtőzött el előlünk. A Crater 2 névre keresztelt csoportosulás jó eséllyel idővel szintén saját galaxisunkba olvad majd, mérete alapján azonban a negyedik legnagyobb az eddig felfedezettek között.

A tanulmányból kiderül, hogy a Crater 2 mindössze 400 ezer fényévnyi távolságra helyezkedik el tőlünk. Természetesen nem az utóbbi néhány hét során került a helyére, a felfedezést azonban eddig hátráltatta a galaxis halovány fénye, illetve a nála jóval fényesebb szomszédainak elhelyezkedése. A szakemberek szerint már csak a rendkívül halvány fény miatt is ritka felfedezésről van szó, hiszen egy csaknem láthatatlan objektumról beszélhetünk, amely a Tejútrendszer körül keringő több tucat másik galaxis közé tartozik, bár ez a lista (éppen emiatt) még korántsem végleges.

A galaxis először januárban bukkant fel a chilei Very Large Telescope képein, megtalálásához azonban egy számítógépes algoritmusra volt szükség, amely csillagok szokatlan csoportosulása után kutatott. A galaxis fényének felét egy mintegy 7 ezer fényév átmérőjű terület adja, ennek alapján (a megfelelő fényerő esetén) a földi égbolton kétszer nagyobb lenne a Holdnál. Erről illusztráció is készült, ez azonban ezerszer erősebb fényt vesz alapul. A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy miért ennyire diffúz a szóban forgó galaxis, ám azt feltételezik, hogy ez - több társával egyetemben - a Tejútrendszer felé tart.

Szomszédaival együtt segíthet annak megértésében, hogy ezen galaxisok csoportja miként alakult ki, ám a csillagászok egyelőre egyéb hasonló objektumok után kutatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NAGYmenET #6
    #1 CRMessen

    Szerintem nálad a pont .
    +1
    Utoljára szerkesztette: NAGYmenET, 2016.04.22. 15:51:39
  • Sequoyah #5
    Sokkal nehezebb eszrevenni egy szomszedos csilalghalmazt, mint egy tavolit. A sajat galaxisunk nagyon belekavar a latoterbe ha kozelre nezunk.

    De a sotet anyag hianyara nem a sajat galaxisunk, hanem tavolabbi galaxisok vizsgalataval jutottak, ahol a kisero galaxisok jol latszanak minden gond nelkul.
  • mr9 #4
    Eh, miért épp ilyen földhözragadt korban születtem meg :/
  • Zero Albedo #3
    Igénytelen cikkíró.

    Először meglepődtem: méretes galaxis, tőlünk 400 ezer fényévre? A cikk címe alapján azt feltételeztem, hogy egy, az Androméda galaxisnál valamivel nagyobb közeli objektumról van szó.

    Aztán olvasom az eredeti angol nyelvű cikk címét és absztraktját: a Tejútrendszerünket kísérő törpe! galaxisról van szó.

    Azért nem mindegy, hogy méretes ló vagy méretes törpe ló :)
  • gforce9 #2
    Nem, mert nem kicsi és halvány galaxisok tömege hiányzik, hanem galaxisközi léptékben mérve az anyag nagyobbik része nem látszik. Akár 1:100 arányban.
  • CRMessen #1
    Lehet, hogy nincs is sötét anyag, ha egy ilyen rohadt nagy ojektumról eddig fogalmunk se volt? Lehet, hogy csak hibás adatok alapján számoltak eddig?