Gyurkity Péter

Óriás-spirálgalaxisokat fedeztek fel

A szuperspirálok jóval messzebb vannak, méretükkel lepipálják a Tejútrendszert.

A California Institute of Technology asztrofizikusai a hónap közepén jelentették be, hogy a meglévő adatokat megvizsgálva új típusú galaxisokat fedeztek fel, amelyek rácáfolnak a korábbi elméletekre. Ezek a szuperspirálok ugyanis méretüket tekintve meghaladják az eddig sejtett korlátokat, de a távolságot illetően is meglepetéssel szolgálnak.

A szakemberek a NASA/IPAC Extragalactic Database (NED) katalógusában kutakodtak, amely több mint 100 millió galaxisról tartalmaz valamilyen információt, köszönhetően a számos bedolgozó intézetnek és a különböző projektek értékes eredményeinek. A tartalom analizálása során rájöttek, hogy hatalmas, korántsem fiatal spirálok is megtalálhatók az adatbázisban, amelyek fényessége akár 14-szer nagyobb lehet a Tejútrendszernél, a legnagyobb példány átmérője pedig 440 ezer fényév, ami szintén alaposan ráver saját galaxisunkra. Korábban úgy vélték, hogy ilyen hatalmas spirálok nem jöhetnek létre, a jelek szerint azonban itt is túl korán ítélkeztünk.

A nagy kiterjedést ugyan több esetben eddig is ismerték, azonban ezt azzal magyarázták, hogy ezen spirálok közelebb vannak hozzánk, ezért tűnnek nagyobbnak. Most kiderült, hogy ebben is tévedtek, a távolság ugyanis szintén hatalmas, ez olykor több milliárd fényév, míg tömegüket tekintve tízszeres az eltérés a Tejútrendszerhez képest - a csillagképződés üteme pedig akár 30-szor nagyobb lehet. A megvizsgált 53 példányból 4 egyértelmű módon összeolvadás eredményeként jött létre, ezek azonban mégsem váltak felfújódott, elliptikus galaxisokká, ehelyett szuperspirálokat alkotnak.

A mostani felfedezés alapjaiban változtatja meg a nagyobb galaxisok kialakulásáról alkotott téziseket, ám itt további fejleményekre számíthatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #1
    A NASA jól teljesít!
    Előre a minél nagyobb méretű galaxisok felfedezéséért! Galaxis rezsiharc rulez!
    XD