Gyurkity Péter

Ősi fehér törpéket vizsgáltak meg 

A Hubble űrteleszkóppal több tucat ősi csillagot vettek szemügyre a korábbi elméletek igazolásához.

A NASA oldalán jelent meg egy érdekes közlemény, amelyben beszámoltak a Hubble segítségével végzett legújabb kutatás eddigi eredményeiről. Ebből kiderül, hogy a munkát elvégző csapat 70 fehér törpecsillag megvizsgálása után alátámasztva látja a Tejútrendszer keletkezésével kapcsolatos elméleteket.

A kutatók csoportja a Hubble által 9 éven keresztül gyűjtött képeket vette közelebbről szemügyre és hasonlította azokat össze, mivel ezen felvételek az űr ugyanazon részét mutatják meg nekünk. Egészen pontosan a Tejútrendszer magjáról van szó, amely tőlünk mintegy 26 ezer fényévnyi távolságban helyezkedik el, itt pedig a becslések szerint nagyjából 240 ezer különböző csillag lehet. A felvételek alapján kiválasztották a 70 legforróbb ősi fehér törpét, amelyek méretüket tekintve nagyjából megfelelnek a Földnek, ám annál 200 ezerszer sűrűbbek - ezek lassabb mozgásából azt a következtetést vonták le, hogy valóban a magban helyezkednek el.

A kapott adatok alátámasztani látszanak a galaxisunk keletkezésével, annak folyamatával kapcsolatos elméleteket. Megjegyzik, hogy az itt lévő csillagok az első kétmilliárd év során keletkeztek, a külső régiók pedig jóval lassabban alakultak ki. Itt mellesleg több alacsony tömegű csillagot találtak, mint a körülötte lévő korongon, vagyis a Tejútrendszer életének korai szakaszában valóban eltérő körülmények lehettek a két régióban. A most megfigyelt 70 fehér törpe mindazonáltal csak a jéghegy csúcsa, hiszen ugyanezen, a Hubble által megfigyelt területen 100 ezer további példányt sejtenek.

A még részletesebb vizsgálathoz a James Webb űrteleszkóp beüzemelésére lesz szükség, ez még éveket vesz majd igénybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #4


    Itt vannak!
  • NEXUS6 #3
    Pedig azokból talán még több van, és most nem akarok nagyon migráncsozni!
    :D
  • Vata111 #2
    Mentségükre legyen, hogy a barna törpéket nehezebb észlelni :-)
  • NEXUS6 #1
    Rasszisták!
    XD