Gyurkity Péter

Tesztelték az új amerikai rombolót 

A lopakodásra kihegyezett USS Zumwalt jól teljesített, így jövőre hadrendbe állhat.

Az amerikai haditengerészet már 2013-ban vízre bocsátotta vadonatúj rombolóját, amely a Zumwalt nevet kapta, ennek nagyobb méretéről és modern fegyverzetéről pedig 2014 januárjában mi is említést tettünk. Most sor került a régóta tervezett tesztekre, amelyről az illetékesek egy videót is közzétettek.

A főbb technikai paramétereket és egyéb érdekességeket mellőző felvételen az Atlanti-óceánon hajókázó új romboló látható, amely fegyverzete és különleges kialakítása mellett fizikai méretével és árával is egy valóban új osztályt képvisel. Az egység 183 méter hosszú, súlya 13600 tonna, legénysége mindössze 154 fős, ám darabonkénti ára már 4,4 milliárd dollárra rúg, ami rekordot jelent. A lopakodó kialakítás és az elektromos meghajtás mind az ellenséges radarok elöli megfelelő rejtőzködést szolgálja, de természetesen a hajó maga is új radarral, hanglokátorral, valamint több eltérő fegyverrel rendelkezik.


Az elsődleges fegyverrendszer rakétákat takar (ebből legalább 20x4 áll majd rendelkezésre), ehhez csatlakozik két 155 mm-es löveg, valamint a kisebb célpontok ellen szánt két 30 mm-es példány, amelyek azonban lassabbak és kisebbek ez eredetileg tervezett típusnál. A mostani két prototípus mellé tervezett harmadik hajó viszont már elektromágneses- és lézerágyúval felszerelve állhat szolgálatba, amelyek jelenleg még szintén fejlesztés alatt állnak, ezek a későbbiekben még nagyobb tűzerőt (és jelentős technológiai előnyt) biztosítanának a haditengerészet számára.

Ehhez persze az kell, hogy a hajó megfelelően szerepeljen a további teszteken, a hadrendbe állításra csak ezt követően, valamikor jövőre kerülhet sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #12
  Mien romboló ez, csillagraomboló?
  XD
 • Vata111 #11
  De legalább drága, és ez a lényeg.
 • gumikacsa #10
  Lehet hogy praktikus, de qva ronda. :D
 • aru #9
  Tengeralattjárónak néztem. :D
 • Tetsuo #8
  Te beszélsz kettős mércéről?! Az kettős mérce, ha valaki kritzálja az USA-t egy amerikai fejlesztést prezentáló cikk alatt? :-O
 • Papichulo #7
  Csak az a repulogep "lathatatlan", ami nem letezik. Az osszes tobbi maximum alacsony eszlelehetosegu... :)
 • oritomi #6
  Majd egy 1000 éves analóg radarral leszedik ezt is mint ahogy azt hiszem a szerbek a láthatatlan lopakodót
 • Ame #5
  Milyen kettős mérce? Régóta figyelgetem a hozzászólásaid, és kritikán aluliak. Ez az elfogultság amit a nagy USA iránt mutatsz, hányingert keltő. Egyik "nagyhatalom" sem jobb a másiknál. Neked kellene elmeorvosi vizsgálat.
 • emberz #4
  Senki sem fenyegeti őket? A muzulmán terroristákon és megállás nélkül zsidózó nácikon keresztül a tanulatlan orbánistákig, mindenki az amerikaiakat szidja meg robbantgatja, már amikor nem Európát támadják! Neked mindenesetre igen vastag bőr van a képeden, mert korábbi hozzászólásaid szerint pont te vagy az egyik, aki atomot dobnál rájuk, ha lenne merszed!
  Utoljára szerkesztette: emberz, 2015.12.12. 10:20:15
 • molnibalage83 #3
  A jelenlegi fegyvereik is sokszorosan felülmúlják a hon védelméhez szükséges mértéket. Akkor meg minek? (a kérdés költői)
  Mindig is bírtam az ilyen kettős mércét.. Ez elég sok országról elmondható... Továbbra is elmeorvosi vizsgálatot javaslok.