Gyurkity Péter

Lopakodó hajókkal erősít India 

A haditengerészet lát fantáziát a lopakodó felszíni egységekben, ezzel egészítik ki az új példányokat.

A felemelkedőben lévő fejlődő országok, azok közül is elsősorban Kína és India, egyre nagyobb összeget fordítanak saját katonai képességeik fokozására, amelyek között különösen fontos szerep jut a haditengerészetnek. Kína a maga részéről elsősorban a tengeri határokat szeretné odébb tolni, India pedig a partjaihoz közeli fontos útvonalakat ellenőrizné fokozottabban, egyik szemét mindvégig a nagy rivális Pakisztánon tartva, amely szintén igyekszik növelni jelenlétét.

A Defence Research and Development Organisation (DRDO) vagyis az indiai DARPA igazgatója a napokban adott interjút a The Hindu munkatársának, amelyben szó esett a lopakodó jellemzőkkel felruházott felszíni egységek kifejlesztéséről és hadrendbe állításáról. Elmondása szerint minden, a jövőben megjelenő indiai hajó megkapja majd a szükséges kiegészítéseket, néhány technológia pedig már a meglévő egységeken is megtalálható. A több szervezet együttműködésével kifejlesztett megoldások több szempontból is komoly akadályt jelentenek a kutatók számára, ám ezek leküzdése nem várhat magára.


A legfelső képen a Visby osztály egy hajója (belül elhelyezett fegyverrendszerrel), a felső képen pedig a Shivalik osztályú Brahmaputra látható

A lopakodó technológiák tekintetében fontos különbséget tenni a repülők és a haditengerészet egységei között. Előbbieknél az infravörös és a radarjelek által képzett lenyomat csökkentése az elsődleges kérdés, ezt hagyományosan a radarjeleket elnyelő bevonattal, illetve az azokat egyéb irányokban szétszóró szögletes felületek kialakításával oldják meg, a hajóknál azonban egyéb szempontokat, így például a megfelelő akusztikát, valamint az elektromos, mágneses és hidrodinamikai lenyomatot is minimalizálni kell. Szóba jön itt még a fedélzet speciális kialakítása, a fém alkatrészek kompozit anyagokkal történő helyettesítése, valamint a kibocsátott anyagok csökkentése is.

Természetesen a lopakodó egységek kifejlesztésénél a tengeralattjárók több előnyt is kínálnak, ezek azonban jóval kevésbé látványosak, talán ezért is ragaszkodnak a felszíni egységek tökéletesítéséhez. Ezen egységeket új fegyverekkel is ellátják majd, itt helyet kapnak a könnyű torpedók, a vízalatti aknák és a különféle csalik is – hogy mindebből mi sül ki, azt néhány éven belül meglátjuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Papichulo #13
  Mar letezik:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gotland-class_submarine
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sōryū-class_submarine


  Ha mar valamit feltetlenul ki akarsz emelni, akkor az SSBN-eknel a legfobb szempont a "lopakodo" kepesseg.
 • lammaer #12
  Sztem nem jöttek még rá a népek az indiai lopakodó project valódi céljára: mégtöbb indiai vendégmunkás lesz londonban...
 • kvp #11
  "Érdekes a cikk alapján, hogy a lopakodó tengeralattjáró nem jött még szóba."

  Mar letezik:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gotland-class_submarine
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sōryū-class_submarine

  "HMS Halland took part in a multi-national exercise in the Mediterranean from September 16, 2000. Allegedly, there she remained undetected while still recording many of her friendly adversaries, attracting interest from the participating countries. In early November the same year, she participated in a NATO "blue-water" exercise in the Atlantic. There she reportedly won a victory in a mock "duel" with Spanish naval units, and then the same in similar duel against a French SSN, a nuclear-powered attack submarine. She also "defeated" an American SSN, the USS Houston.

  HMS Gotland managed to snap several pictures of the USS Ronald Reagan during a wargaming exercise in the Pacific Ocean, effectively "sinking" the aircraft carrier. The exercise was conducted to evaluate the effectiveness of the US Fleet against diesel-electric submarines, which some have noted as severely lacking."
 • Sir Quno Jedi #10
  Amúgy tök 1xű a receptjük. Sima hajók ezek is, csak beburkolják egyfajta csomagolóanyagba (ez lehet akár könnyű páncélzat is, de felesleges, csak lassítja a hajót). Ilyen karácsonyi ajándék dobozba csomagolva feelingje lesz. fegyókat, radarokat, mindent bedobozolnak és örülnek, máris kész a lopakodó ócsósítva. BÁRMELYIK régi hajót át lehet így alakítani. Indiaiak nem hülék. Marsszondát is tized áron hozták, mint az amcsik.
  Utoljára szerkesztette: Sir Quno Jedi, 2014.09.26. 08:09:28
 • inkvisitor #9
  A tengeralattjárók alapból lopakodóak. Épp emiatt nem is lehet velük villogni, mert hacsak nem szárazdokkban vannak, alig látsz belőlük valamit.
 • torreadorz #8
  Az már megvolt a Vörös Októberben :)
 • valamit #7
  Érdekes a cikk alapján, hogy a lopakodó tengeralattjáró nem jött még szóba.
 • sempronius18 #6
  Most volt hír az India állami tévén, hogy leállították az egész programot a vasat pedig a veszteségek elkerülése véget beadják a MÉH-be mert egy magyar munkanélküli az sg-n csúnyának tartja a hajókat. :(
 • Molnibalage #5
  Az XIX. századi gőzösöket most is rondának találom a kecsesebb vitorlásokhoz képest.
 • inkvisitor #4
  A gőzösöket is rondának találták a vitorláshajók korában...