Gyurkity Péter

Ezeréves viking erődöt találtak 

Hosszú szünet után újabb körerődöt találtak Dániában, amely az Anglia elleni invázió része lehetett.

A több mint 10 évszázaddal ezelőtt felépített viking körerődök kutatása elsősorban Dániában számít népszerűnek, hiszen bár ezen népcsoport tagjai és leszármazottaik számos egyéb régióban, így például Észak-Amerikában és a Kijevi Ruszban is megtalálhatók voltak, jelenlegi tudásunk szerint egyedül itt építettek kör alakú erődöket. Most egy újabb ilyen példányra bukkantak az országban.

A Koppenhágai Egyetem archeológusai a dán fővárostól mintegy 50 km-re délre találtak rá az érdekes maradványokra, amelyek mind alakjukban, mind pedig belső elrendezésükben a jóval korábban, több mint 60 évvel ezelőtt felfedezett erődítésekre hasonlítanak. Ezen viking körerődök jellemzője a névből is rögtön kivehető kialakítás, amely egy 145-150 méter átmérőjű kört jelent, ezt pedig egy mintegy 10 méter széles földhányás védi a behatolóktól. Ezen erődítések a négy égtáj felé néző kapukkal rendelkeztek, belső terüket pedig ehhez hasonlóan négy része osztották, a szakemberek szerint viking stílusú, elnyújtott házakkal töltve meg azt, barakként, illetve gyakorlótérként hasznosítva a területet.

A kutatók úgy vélik, hogy a 10. század második felében uralkodó, Dániát és Norvégiát a keresztény világhoz csatoló I. (Kékfogú) Harald uralkodása alatt építették a most felfedezett példányt. Mások szerint azonban nem ő, hanem fia, I. Svend parancsára húzták fel ezen körerődöket, aki Anglia inváziójára készült, 1013-ban pedig el is foglalta Londont, így az akkor még picinyke szigetországi királyság első dán királya lett. A most megtalált erődítés ezen invázió előkészítésében játszhatott szerepet, az abban résztvevő katonaság gyakorlatoztatása, felkészítése révén.

A vikingek valószínűleg a korábbi angliai expedícióik során láthattak hasonló kialakítású, korai római erődöket, innen lesték el a geometriai formát, majd kezdték el kiépíteni saját változataikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • emberz #13
  Akik kicsinylik, nyugodtan próbáljanak felszaladni rá. Egyáltalán nem könnyű emelkedőnek rohanva támadni. Ráadásul ez az erőd a sereg összegyűjtésére és felkészítésére szolgált, ostromot nem kellett átvészelnie. Azonfelül a palánkvár az palánkvár, és nem földvár, mint a neve is mutatja, bár ennek a sáncain talán palánk futott, de mivel nem ostromra szánt erőd volt már eredetileg sem, valószínű, hogy nagyjából így nézett ki ezer éve is, csak fakapukkal, és egy-két fatoronnyal megerősítve. Lóval lerohanni ezeken a meredek lejtőkön? Mi ez a baromság? A földvárak erejéről két apróság: Julius Caesarnak is meggyűlt velük a baja, holott ostromgépei, professzionális seregei voltak, és mellesleg Egerben is jó szolgálatot tett a földbástya. Valahogy nem rohantak fel a földfalakra olyan könnyedén az ostromló csapatok, holott egyik hadsereg sem a szervezetlenségéről és tapasztalatlanságáról volt híres... De persze ti felrohannátok, nektek egy nagyjából 7-8 méter magas, 45 fokos meredekségű emelkedő meg sem kottyanna. Bár, ha lőnének rátok, esetleg vasba öltözött vikingek várnának odafenn pallosokkal, bárdokkal, tán elbizonytalanodnátok egy percre... meg a lovatok is.
 • teddybear #12
  Az ilyen erődök fala mindig legalább két gerendafalazatból állt, aminek a közét kővel, döngölt földdel tömték ki. Volt ilyen vár nem is egy, nem is kettő nálunk is. Töriórából ismerős a kifejezés, hogy: palánkvár? Gyakorlatilag a legtöbb végvárunk részben vagy egészben ilyen volt a török háború idején, meg előtte.
 • wraithLord #11
  És az erődben megvárják, amíg az ellenség feltolja a seggét a falakra. :D Lerohanni már talán le lehetne lovon (mármint a lepusztult körerőd falakon, de nyilván eredetileg nem így nézett ki, ahogy a blessyou linkjén is lehet látni.)
 • esdideki #10
  a ló is négykézláb jár...
 • Vol Jin #9
  Gondolom, telebaszták karóval, meg volt fából magas, masszív kerítés, amit nem olyan könnyű megmászni, a tetejéről meg egy állványról lehetett hajigálni mindenfélét az ellenségre. Csak ugye a fal elrohadt, ami meg nem, azt eltüzelték a környéken lakók pár évtized alatt.
 • sempronius18 #8
  Nem ezer éve pont ilyen állapotban volt semmit se fogott rajta az idő.
 • blessyou #7
  http://www.sciencephoto.com/media/492537/view
 • wraithLord #6
  Hát ha csak négykézláb lehet átmászni rajta, az már jelentős stratégiai előny, mert négykézláb nehéz lovon, csapatban rohamozni pl. :D

  Amúgy szerintem az erózió miatt néz ki így, komolyabb volt ez eredetileg.
 • Fbn Lx #5
  ezek a földfalak tényleg értek valamit?
  nekem úgy tűnik, mint amin fel lehetne gyalogolni sok részen, legalábbis négykézláb mindenképp
 • xyl #4
  Azért éz nem semmi! A földet legalább ezerszer fölszántották, a műholdképen mégis felfedezhető.