Gyurkity Péter

Földi fosszíliákkal lehet tele a Hold

Egy tanulmány szerint a Földről származó fosszíliák túlélhetik a kozmikus utazást és a meteoritok becsapódását is.

A kutatók és a téma iránt érdeklődők körében jó ideje zajlik a vita arról, hogy a más bolygókon fellelhető esetleges életnyomok, az élet maradványai hogyan és miként kerülhettek jelenlegi helyükre. A Mars esetében erre az ALH84001 jelzésű meteorit ad okot, itt még ma sincs egyetértés arról, hogy az abban talált mikroszkopikus struktúrák vajon az ottani egykori életre utalnak, avagy pusztán a geotermikus folyamatok révén jöttek létre.

A Kent Egyetem fizikusai nemrég egy érdekes kísérletet végeztek el, amelyben elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy égi szomszédaink megfertőződhettek-e a Földről származó fosszíliákkal, pontosabban hogy ezen maradványok mennyiben élhették túl a nem túl barátságos körülmények között lezajló esetleges utazásokat. Az eredmény szerintük igazolja, hogy a Hold felszínét akár a Földről származó ilyen fosszíliák boríthatják, bár más, nagyobb égitestek esetében ez nem tűnik ugyanilyen valószínűnek – az eredmény azért lehet fontos, mert korábban senki nem próbálta meg tesztelni az ilyen és hasonló utazások kimenetelét.


A kísérletben kovamoszatokat (Bacillariophyceae) használtak fel, ezeket nejlon borításba csomagolták, majd pedig a belső teret vízzel töltötték ki, amelyet lefagyasztottak. Az így kapott „golyókat” egy speciális gázpuskába töltötték, majd pedig másodpercenként 0.40 és 5 km-es sebességgel kilőtték. A becsapódás után megvizsgálták a maradványt, arra a következtetésre jutva, hogy a meteoritok becsapódását is túlélhették ezen fosszíliák, bár az 1 kmps-os sebességhatár felett ezek egyre kisebb darabokra törtek. Mivel a Föld légkörébe belépő meteoritok ennél jóval nagyobb sebességgel érkeznek meg (másodpercenként 11 és 72 km-t téve meg), nem túl valószínű, hogy egységes struktúrákat találnánk a felszínen, mivel azonban a Hold esetében ez a sebesség jóval kisebb, égi kísérőnkön megtalálhatjuk a Földről származó leleteket.

Ahogy azt említettük, itt egészen apró, mikroszkopikus maradványokról van szó, a nagyobb példányok nyilván nem maradnának egy darabban egy-egy hasonló utazás során.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • emberz #8
    A te hozzászólásaidnál nagyobb ökörségeket nemigen találni a neten. Talán csak a dajcstomikát.
  • gforce9 #7
    Sokszor írnak megkérdőjelezhető dolgot. Az is igaz, hogy sokszor írnak képtelen dolgot. De azért azt feltételezni, hogy egy kutatócsoport, akik ezzel foglalkoznak, nem gondolt erre az "apróságra", meglehetősen erős. Ha kellően nagy darab szakad ki a kéregből akkor a belsejében átvészelhetik, még akkor is, ha a külseje megolvad.
  • BladeW #6
    Továbbá jelzi az átlagember oktatási szintjének az esését is.

    Ne legyél ennyire szigorú önmagadhoz
  • Irasidus #6
    De egy kellöen nagy meteorbecsapódás vagy vulkánkitörés már szökési sebességre tudja gyorsítani a közetet. Ezt nem elhinni kell hanem kiszámolni, mások már megtették.
  • halgatyó #5
    Ennél nagyobb ökörséget régen olvastam.
    A földi fossziliák hogyan jutottak ki az űrbe? Azt a robbanást is túl kell ám élni.
    Még a földfelszíni atomrobbantások sem gyorsították fel a törmeléket annyira, hogy A LÉGKÖR FÉKEZŐ HATÁSÁN ÁTSÜVÍTVE MÉG MINDIG SZÖKÉSI SEBESSÉGGEL repüljenek!
    Mert itt a lényeg: a légkört (tegyük fel, hogy kb. függőlegesen, úgy a legvékonyabb) át kell szelni, annak a fékező (és melegítő) hatását figyelembe véve ez lehetetlen.

    Úgy tűnik, hogy a kutatási pénzekért folytatott hajsza elfajult az utóbbi időben. Ez jelzi, hogy egyre kevesebb a pénz, amit nem-hadi kutatásokra lehet fordítani. Továbbá jelzi az átlagember oktatási szintjének az esését is.
  • keembo #4
    Rossz helyre toltam :C
  • keembo #3
    Őstörténeti Stimpy
    Ez a videó 7:44-től mindenre választ ad.
  • keembo #2
    Feltételezem az ilyen darabok, amik elérik a Holdat valószínűleg a felszínükön tartalmaznak fosszíliákat, a kísérletben viszont a kilőtt jéggolyónak a közepén volt. Biztos van némi különbség.
  • NEXUS6 #1
    Én láttam egy filmet, hogy a Bermuda háromszögben eltünt dolgok is ott csücsülnek egy kráter mélyén, és Az a poló 18 c. doku film is elég rideg volt.


    Köv cikkben ezeket fogják bejelenteni. Én szóltam!
    :D