13
  • emberz
    #13
    Akik kicsinylik, nyugodtan próbáljanak felszaladni rá. Egyáltalán nem könnyű emelkedőnek rohanva támadni. Ráadásul ez az erőd a sereg összegyűjtésére és felkészítésére szolgált, ostromot nem kellett átvészelnie. Azonfelül a palánkvár az palánkvár, és nem földvár, mint a neve is mutatja, bár ennek a sáncain talán palánk futott, de mivel nem ostromra szánt erőd volt már eredetileg sem, valószínű, hogy nagyjából így nézett ki ezer éve is, csak fakapukkal, és egy-két fatoronnyal megerősítve. Lóval lerohanni ezeken a meredek lejtőkön? Mi ez a baromság? A földvárak erejéről két apróság: Julius Caesarnak is meggyűlt velük a baja, holott ostromgépei, professzionális seregei voltak, és mellesleg Egerben is jó szolgálatot tett a földbástya. Valahogy nem rohantak fel a földfalakra olyan könnyedén az ostromló csapatok, holott egyik hadsereg sem a szervezetlenségéről és tapasztalatlanságáról volt híres... De persze ti felrohannátok, nektek egy nagyjából 7-8 méter magas, 45 fokos meredekségű emelkedő meg sem kottyanna. Bár, ha lőnének rátok, esetleg vasba öltözött vikingek várnának odafenn pallosokkal, bárdokkal, tán elbizonytalanodnátok egy percre... meg a lovatok is.
  • teddybear
    #12
    Az ilyen erődök fala mindig legalább két gerendafalazatból állt, aminek a közét kővel, döngölt földdel tömték ki. Volt ilyen vár nem is egy, nem is kettő nálunk is. Töriórából ismerős a kifejezés, hogy: palánkvár? Gyakorlatilag a legtöbb végvárunk részben vagy egészben ilyen volt a török háború idején, meg előtte.
  • wraithLord
    #11
    És az erődben megvárják, amíg az ellenség feltolja a seggét a falakra. :D Lerohanni már talán le lehetne lovon (mármint a lepusztult körerőd falakon, de nyilván eredetileg nem így nézett ki, ahogy a blessyou linkjén is lehet látni.)
  • esdideki
    #10
    a ló is négykézláb jár...
  • Vol Jin
    #9
    Gondolom, telebaszták karóval, meg volt fából magas, masszív kerítés, amit nem olyan könnyű megmászni, a tetejéről meg egy állványról lehetett hajigálni mindenfélét az ellenségre. Csak ugye a fal elrohadt, ami meg nem, azt eltüzelték a környéken lakók pár évtized alatt.
  • sempronius18
    #8
    Nem ezer éve pont ilyen állapotban volt semmit se fogott rajta az idő.
  • blessyou
    #7
    http://www.sciencephoto.com/media/492537/view
  • wraithLord
    #6
    Hát ha csak négykézláb lehet átmászni rajta, az már jelentős stratégiai előny, mert négykézláb nehéz lovon, csapatban rohamozni pl. :D

    Amúgy szerintem az erózió miatt néz ki így, komolyabb volt ez eredetileg.
  • Fbn Lx
    #5
    ezek a földfalak tényleg értek valamit?
    nekem úgy tűnik, mint amin fel lehetne gyalogolni sok részen, legalábbis négykézláb mindenképp
  • xyl
    #4
    Azért éz nem semmi! A földet legalább ezerszer fölszántották, a műholdképen mégis felfedezhető.
  • kvp
    #3
    Kep a cikkben emlitett erodrol:
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/af/Vallø_Borgring_fra_luften.png/800px-Vallø_Borgring_fra_luften.png
    Nem sok latszik a kepen, de ott van...
  • wraithLord
    #2
    Ja, hogy a képen egy másik körerőd van, de ez a képaláírásból nem derül ki... :D
  • wraithLord
    #1

    Azt nem értem, hogy ezt miért most találták meg. Nem úgy tűnik, mintha kiásták volna (/most ásták volna ki), ráadásul ott megy el mellette egy közút. Elég nagynak tűnik, hogy a levegőből látni lehessen. Plusz az útépítőknek ezek szerint nem tűnt fel? Sem annak, aki arrafelé járt?

    Vagy eddig azon tanakodtak, hogy mi az?