MTI

A szociális körülményeikhez igazodva változik a zenei ízlés

A kor haladtával változik az emberek zenei ízlése, hogy összhangban legyen az életükben bekövetkező szociális változásokkal - állapították meg brit kutatók egy új tanulmányban.

A Cambridge-i Egyetem kutatói három "zenei korszakot" azonosítottak be az emberek életében: intenzív, kortárs és kifinomult. A tinédzserek a punkhoz és a metálhoz hasonló intenzív zenét használják az identitásuk megalapozásához, de ahogy változik az életmódjuk, úgy a zenei ízlésük is alakul és belépve a korai felnőttkorba csökkeni kezd az intenzív muzsika iránti érdeklődésük és elkezdenek a kortárs zene - pop, rap - irányába elmozdulni. Ez összhangban van az életmódbeli változással: az emberek ilyenkor több időt töltenek bárokban, klubokban és társas összejöveteleken, ahol általában táncolható zenéket játszanak. A kortárs zene iránti érdeklődés a középkorúság korai éveiben is megmarad, majd megkezdődik a jóval kifinomultabb műfajok, a dzsessz és a klasszikus zene irányába való elmozdulás. A kutatók szerint ez a váltás az intellektus, a társadalmi helyzet és az érzelmi kiforrottság kifejezésével van összhangban. A zenei ízlés távolabb kerül a fősodorbeli műfajoktól és előtérbe kerül a country, a népzene és a blues is.


Az intézmény pszichológiai tanszékének docenseként dolgozó Jason Rentfrow szerint a kamaszéveket gyakran az identitás megalapozásának igénye hatja át és az agresszív, hangos és eltorzított hangokkal teli intenzív zenében megvan a lázadás. A szakember szerint az első zenei korszak a függetlenség kinyilatkoztatásáról szól, míg a következő sokkal inkább arról, hogy mások elfogadjanak bennünket. A Journal of Personality and Social Psychology című folyóiratban közölt tanulmány olyan, zenei preferenciákat vizsgáló felméréseket vett alapul, amelyek több mint 250 ezer ember bevonásával készültek tíz év alatt. A kutatók azt vizsgálták, hogy miként változott az emberek zenei ízlése, ahogy öregedtek és mindezt összevetették azokkal a kihívásokkal, amelyeknek kulcsszerepet tulajdonítottak az ember érési folyamatában.

Az eredmények megkérdőjelezik azon elméletet, hogy az ember zenei ízlése nem változik élete során és csupán a kultúra az, amely felülkerekedik rajtunk, ahogy idősödünk. "Természetesen nem átléphetetlen határvonalakról van szó, hiszen az emberek életük későbbi szakaszában is szívesen hallgatják azt a rock and roll-t, amelyért fiatalon rajongtak" - mondta Rentfrow, hozzátéve, hogy a zenehallgatás oka azonban változhat és a kor haladtával valószínűleg inkább a nosztalgia kerekedik felül. A szakemberek szerint nem csupán a zenehallgatási ízlés, de maguknak az előadóaknak az ízlése is változik. Sting és Paul McCartney például, akik annak idején a lázadó kultúra megtestesítői voltak, ma már a klasszikus dallamok felé nyúlnak - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xNecroBladex #21
    Én a falra tudok mászni, ha azt olvasom/hallom valakitől, hogy "rap zene".
  • Tripax #20
    És gyerek korban a Mikimanó meg a Papp Rita az melyik vonulat? Hyperintenzív?
  • Mekong Delta #19
    mivel a rap nem zene, hanem csak szöveg..
  • zsgaby #18
    Metálos vagyok 14 éves korom óta, de a Beastie Boys-ot imádom :)
  • sanyicks #17
    Bizonyos értelemben igen. Ha valakinek van egy jelentősebb vagyona, és bekerül egy sznob csoportba, akkor sznob hullazenéket fog hallgatni :D mert az az elvárás, az ott a menő.

    Egyébként nálam nem annyira változik. Mindenféle stílusból van ami tetszik... na jó, r&b, és a legújabb mainstream láncfűrészes (dubstep vagy mi), puttyogós, füttyögős, nyáladzós zenékből egyik sem, meg úgy általában mai mainstream zenékből sem tetszik semmi(mert unalmasak, kaptafásak, és gagyik, csak jó reklámot kapnak), de ez mindig így volt.
  • Sippie #16
    szóval aki rockot hallgat az csöves :D
  • Zero 7th #15
    Mert kibaszott hiteltelen, amikor a lőfegyvert csak a kiadó által mellérendelt testőrénél látott zsírnigger a gettóról szövegel, meg hogy milyen kibaszottul kurva kemény az élet.

    Aki meg kitalálta a scratchelést, és hogy az zenei eszköz, annak a fejét scratchelném meg egy kicsit flexszel...
  • narumon #14
    Szerintem is "változik" az ízlés. Illetve nem azt mondom, hogy változik hanem befogadóbb lesz. 21-22 éves koromig el nem tudtam képzelni, hogy berakjak egy jazz lemezt és még élvezzem is, ma meg egy munkás nap után a smooth Jazz a legjobb barátom. Ráadásul úgy gondolom, hogy a jó zene az jó zene a műfajtól függetlenül. Egy jó trance zenét pont ugyanannyira élvezet hallgatni mint egy jó rock, rap vagy éppen jazz zenét. Ami jó az jó és azt én szívesen hallgatom. Ennyi.
  • seepheeerd #13
    Egy nagy szart változik! Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin.

    Ja, a mai majmocskáknak lehet hogy változik, mert egy normális banda nincs :)
  • Moha Mahnian #12
    Dzsessz, country, blues... Ezek csak az USA lakóit kérdezték?

    Cirka 40 éves vagyok, de azért mindháromtól falra tudod mászni. Na jó, csak a bluestól, nem ugrálok a világfájdalomért, inkább a sajátomat feledném. Amúgy meg, nem érzem, hogy bármit is változott volna az ízlésem. Az egyetlen, ami ül, az a nosztalgia.