Hunter

Hangálca készül a tengeralattjáróknak

Egy új ultrahangos álcázó módszer egyaránt bemutatkozhat a gyógyászatban és a hadiiparban is.

"Nem a hang elfojtására koncentrálunk, hanem a hanghullámok körbevezetésére a szerkezetek körül" - idézte Nicholas Fang professzor szavait a Discovery News. A hangálca alkalmazásával az orvosok nagyon apró daganatokat is felfedezhetnek, ugyanakkor a haditengerészet elrejtheti tengeralattjáróit az ellenséges hangradarok elől.

"Ha egy tengeralattjárót olyan bevonattal látunk el, ami meghajlítja az akusztikus hullámokat, mielőtt azok nekiütköznének a felszínének, finoman körbevezetve a tengeralattjáró körül, akkor a jármű rejtve maradna a szonárok előtt" - magyarázta Fang professzor. Ugyanez a technika alkalmas lenne nagy felbontású, méhen belüli felvételek készítésére, amivel a magzatot vizsgálhatnák minden eddiginél alaposabban, vagy korábban észlelhetetlen, parányi daganatok detektálására is.

A láthatatlansági álcák, legyen az fény vagy hangálca, a hullámok manipulálásán alapulnak. A Harry Potter stílusú láthatatlanná tevő álcák a fénysugarakat, míg az akusztikusan észlelhetetlenné tevő álca a nyomás hullámait manipulálják. Bármilyen hullámtípusról legyen szó, az alapelv gyakorlatilag azonos: meg kell hajlítani a hullámot az objektum körül, anélkül, hogy az megtörne. A különbség valójában a hullámok méretében van. A hanghullámok nagyobbak az elektromágneses hullámoknál. Bármely hullám manipulálásához a hullám méreténél sokszor kisebb szerkezetekre van szükség.

A manipuláláshoz alkalmas anyagoknak, az úgynevezett metaanyagoknak a tulajdonságait fizikai szerkezetük határozza meg, nem pedig kémiai összetételük, mint hagyományos társaikét. Egy optikai metaanyag fizikai szerkezete nanométerekben mérhető, szemben egy ultrahang metaanyagok mikronjaival, melyek sokkal könnyebben kutathatóvá teszik ez utóbbi típust, tette hozzá Fang.

A hangálca működését tekintve egy kicsit egy hangszerre hasonlít. A hangszerek gondosan kimunkált mélyedéseikkel, barázdáikkal erősítik fel a hanghullámokat. A hang metaanyag kockákat és nyolcszögeket használ a lyukak létrehozására, amik azután meghajlíthatják a hullámot a felszín körül.


A hang metaanyag kockáival és nyolcszögeivel

A hang metaanyag legkézenfekvőbb alkalmazása a tengeralattjárók bevonása lenne, melyek így észlelhetetlenné válnának a hangradarok számára. A hullámok eltérítése mellett a CD méretű metaanyag képes a hanghullámok összpontosítására egy szubmilliméter méretű területre, ami messze felülmúlná a hagyományos ultrahang berendezések hatásfokát. Ezt nevezik szuperlencsének, ami lehetővé teszi az orvosok számára a hagyományos módszerekkel láthatatlan tumorok, vagy a magzatok nagyobb felbontású vizsgálatát. "Láttunk néhány izgalmas demonstrációt" - mondta Fang. "Ahhoz azonban, hogy a gyakorlatban is alkalmazhatók legyenek további három-öt évre lesz szükség."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RealPhoenixx #14
    BonFire: lehet hogy szakmabeliek segitettek a konyv irasat, de ha barmi hasonlo tortenne, a sereg elovenne ezeket az embereket es megkavarna korulottuk a "vizet".

    Nem mellesleg hajlitgatni technikailag es technologiailag koltsegesebb, mintsem kioltani.
    De van ennel is jobb lehetoseg (osszezavaras).
  • B0nFire #13
    Már viccen kívül, de ha már itt tartunk, megéri elolvasni Patrick Robinson "Nimitz anyahajó" c könyvét, mert tényleg erről szól, hogy egy kis dízelüzemű tengeralattjáró a terroristák kezébe kerül, és nukleáris töltetű torpedóval megcsáklyázza az USA egyik Nimitz-osztályú repülőgép-hordozóját.

    Persze a könyv fikció, de szakmabeliek is részt vettek az írásban, és nem tartják elképzelhetetlen dolognak.
  • torcipepe #12
    még nem, tehát: "csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön!"
  • idebudanemoda #11
    az már volt, hogy csak nehogy...?
  • kukacos #10
    Az a passzív szonár ellen hasznos, ez meg az aktív ellen.
  • B0nFire #9
    "ami messze felülmúlná a hagyományos ultrahang berendezések hatásfokát." - Hát, azt a moslékot csak felülmúlni lehet! Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy nincs annál valami hatásosabb.
  • B0nFire #8
    Infrahang esetében kenheted a hajadra a betonfaladat. Csillapítani jó eséllyel csak a magas hangokat lehet. A mély az átmegy mindenen. Elmegy egy teherautó az ablak alatt és reszket az üveg.
  • lapaleves #7
    "Bármely hullám manipulálásához a hullám méreténél sokszor kisebb szerkezetekre van szükség."

    mint például nagyméretű betonfal?
  • moikboy #6
    No igen, de ha teszemazt egy tengeralattjáró más ország felségvizein úszkál, akkor az ottani tengeralattjárók minden félnivaló nélkül, joggal pittyegetnek - a másik félnek pedig jól jönne egy ilyen álcázórendszer.
  • Szefmester #5
    nah jah.. a pittyenés.. de ha jól tudom ha pittyentenek akkor ők is lebuktak..