Hunter

Hang-zoomolást kaphatnak a sportközvetítések

Hamarosan fokozottan figyelniük kell a sportközvetítések főszereplőinek, vagyis a játékosoknak és edzőiknek arra, hogy mit mondanak a pálya szélén, egy új mikrofonrendszer ugyanis képes kiszűrni egy-egy adott vitát vagy beszélgetést a zsúfolt stadionok vagy sportcsarnokok hangorkánjából is.

Két norvég fizikus, Mirgan Kjolerbakken és Vibeke Jahr egy szonár technikán dolgoztak, amikor felmerült a szóban forgó rendszer ötlete, amit AudioScope-nak neveztek el. Az eszköz körülbelül 300 mikrofonból áll, melyeket egy fix, kör alakú elrendezésben helyeznek el a pálya fölött. A rendszert egy nagy látószögű kamerával összekapcsolva alkalmazzák, ami képes a pálya bármelyik területére ráközelíteni. Az AudioScope szoftvere ezután kiszámítja azt az időt, ami alatt a kiválasztott területről kiáramló a hang eljut a kör alakban elhelyezkedő mikrofonokhoz, illetve digitálisan kijavít minden hanganyagot hogy szinkronizálja a területtel.

"Ha kikorrigáljuk három mikrofon beérkező hangját, akkor egy háromszor erősebb jelet kapunk" - magyarázta Kjolerbakken. Ha ugyanezt 300 mikrofonnal valósítjuk meg, az hallhatóvá teheti a nézőkkel teli stadion háttérzaja miatt amúgy kivehetetlen beszélgetéseket is.


Kjolerbakken és Jahr szabadalmaztatták eszközüket és létrehoztak egy céget, a Squarehead Technology-t ötletük kivitelezéséhez. Valójában az idővel összehangolt jel koncepciója sokkal nagyobb múltra tekint vissza, mint a radar és a szonár. Az emberek és az állatvilág évmilliók óta használják a hangok lokalizálására, a Squarehead csupán tökéletesítette a módszert, kizárva szinte minden más hangot, hogy csak a kiválasztott területről kibocsátott hangokat hallhassuk. Ebben az emberi hang széles frekvenciatartományának (100-6000 Hz) kezelése jelenti az igazi kihívást, illetve annak megfelelő minőségű visszaadása.

A legkézenfekvőbb alkalmazásnak a sportközvetítések tűnnek, ennek megfelelően a cég kosárlabda- és futballcsapatokkal dolgozik a rendszer tesztelésén. A fogadtatás jónak ígérkezik, tette hozzá Kjolerbakken, bár érthető okokból nem minden játékos rajong az ötletért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #16
    Ja mar ertem, koszi.
    Ez tenyleg regi dolog es nagyon otletes, szerintem. Most ujra feltalaltak.. :)
  • Dj Faustus #15
    "Szerintem meg pont hogy nem irányított mikrofonokról van szó."
    Úgy ám.
    "Typically, an array is made up of omnidirectional microphones distributed about the perimeter of a space, linked to a computer that records and interprets the results into a coherent form"
    Forrás: Wikipedia - Microphone array (Megjegyzem - mint a wikipedia bejegyzés is tanúsítja - nem annyira új dolog ez)

    Vagyis tipikusan gömbkarakterisztikájút használnak.
  • Motoroj #14
    Szerintem meg pont hogy nem irányított mikrofonokról van szó.
    A fókuszálást nagyjából azon az elven oldják meg, mint a fázisvezérelt antennarácsoknál.
    Szerintem nagyon okos ötlet.
  • Bren X #13
    Majd jobban fogjuk hallani miként szidják egymást a játékosok, edzők, drukkerek. És az eredeti vuvuzela érzéshez hasonlítót is tudunk majd hallani a TV előtt.
  • B0nFire #12
    Azért kérdezte a puskát, mert nagy valószínűséggel arról van szó. Ugyanis a puskának van egy olyan jó tulajdonsága, hogy jól fókuszálható az iránykarakterisztikája miatt. Egy gömb- vagy vesekarakterisztikájú mikrofonnal ezt nem lehet megcsinálni, mert minden irányból veszi a nem kívánatos zajt.

    Ezért kell puskát alkalmazni. És akkor azt a területet lehet figyelni, amire irányul.
  • daninet #11
    TV közvetítés? Üvölt az edző de egy szó sem hallatszik a TV-ben... ismerős?
  • Balintos #10
    és ez kinek lenne jó?
  • FoodLFG #9
    cool!
    kár hogy nem nézek kosárlabdát.
  • undibajsz #8
    Csillagászatban már egy ideje használják ezt, csak nem hanggal, hanem elektromágneses hullámokkal. Egy sik felülettel bárhova tudnak az éggömbön fókuszálni a fény terjedési sebességét használva. (És kihasználva a fény hullámtermészetét.)
  • Palinko #7
    szerintem nem kizárt hogy lehallgatásoknál már használtak valami hasonlót. bár ott nem lehetett kis munka ezt a sok mikrofont elhelyezni :D