Berta Sándor

Ingyenmunkát vár a több női IT-alkalmazottért küzdő Facebook vezető

A Facebook második számú vezetője korábban azért emelte fel a szavát, hogy több nőre lenne szükség az IT-iparban, azonban a legújabb eset rá, illetve az általa létrehozott szervezetre is meglehetősen rossz fényt vet.

Sheryl Sandberg létrehozta a Lean In nevű hálózatot, amelynek célja, hogy erősítse a nők jogait és a jelenleginél nagyobb elismerést vívjon ki a számukra. A szervezet főként azokon a nőkön akar segíteni, akik nehéz vagy rosszul fizetett munkákat végeznek. A botrány azután robbant ki, hogy a Lean In egyik munkatársa az egyik Facebook-bejegyzésében gyakornokot keresett a szervezet számára. Az elvárások magasak, a bérezés viszont gyakorlatilag a nullához közelít. A bejegyzés nem várt vitát generált, órák alatt megindult a hozzászólások áradata és az emberek többsége egyértelműen Sandberget és a Lean Int támadta.


Különösen az váltotta ki néhány felhasználó haragját, hogy ismertté vált: a menedzser néhány nappal ezelőtt 91 millió dollárhoz jutott, miután értékesítette Facebook-részvényei egy részét. A kifogások között szerepelt, hogy a gyakornoktól szociális képességeket, dizájn- és webes tapasztalatokat vártak el és azt, hogy fix munkaidőben dolgozzon, viszont a munkájáért az év végéig egyetlen centet sem kapna. Végül a Lean In munkatársának kellett magyarázkodni, aki közölte, hogy önkéntest keresnek, vagyis nem klasszikus gyakornoki állásról lenne szó.

Sandberg számára különösen rossz ez a botrány, hiszen már korábban a Lean In: Women, Work, and the Will to Lead című könyve megjelenése után is számos bírálat érte. A legtöbben azt kifogásolták, hogy ugyan jót akar, de a Harvard Egyetemen végzett milliárdosként nem igazán van tisztában a nők valódi problémáival. Gyakori felvetés volt az is, hogy a Lean Int voltaképpen azért hozta létre, hogy önmagát jobb színben tüntesse fel.

A Facebook második számú vezetője korábban kijelentette: "A technológiai területen gyorsan szükségünk van megfelelő szakemberekre, ugyanakkor világszerte hiány van jó mérnökökből és programozókból." A probléma egyik része arra vezethető vissza, hogy a technológiai szakmákban még mindig túl kevés a nő. A nők jelenleg csupán az IT-szakemberek egyharmadát teszik ki, a képzésben ez az arány még kisebb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zolis #9
    Sajnos ez szerintem nincs így. Ha egy állást egy nő be tudna tölteni, de egy férfi nem, akkor ha a nőt nem engedik oda, attól a férfi még nem tudja betölteni azt. Ergo a pozíció üresen marad, esetleg az ott dolgozó alkalmazottaknak adják plusz munkaként.
  • Ferrer #8
    Miért? Fele ekkora sem lenne a munkanélküliség, ha a nők nem karriereskednének, és nem vennék el a jó melókat.
  • Tir Na Nog #7
    Ja, csak ilyenkor azt nézi elsőnek a munkavállaló hogy mi mozdítható. Itt az ilyen ingyenmunkások tényleg csak ingyenmunkára kellenek, amint letelik, "sajnos" pont nem felelt meg.
  • Gabbbbbbbbbbbb #6
    Fel van ez fújva. Amerikában is bevett szokás, hogy nem fizetnek a gyakornokoknak. A facebookos nőnek ingyen is akkora lehetőség dolgozni, hogy erre jelentkeztek vagy 1000-en, ennyi. Aki megkapja az állást annak pedig ez nagyon szépen fog mutatni a CV-jén.
  • hzolika #5
    Ez nem csak Magyarorszagon van, Angliaban is ugyan ezt csinaljak a nagy cegek, csak nem 1 honapra vesznek fel ingyen, hanem 1 evre.
    Viszont mivel minden jobb munkahelyen tapasztalatot kovetelnek, igy az ember kenytelen elmenni egy ilyen ingyenmunkas 1 evre, hogy megszerezze a tapasztalatot. A kulonbseg azonban Mo. es a fejlettebb nyugati orszagok kozott, hogy itt a csalad amugy is jomodubb, szoval siman maradhat a fiatal otthon es elhet a szulok nyakan meg egy evet. Magyarorszagon meg ehenhal az ember, ha ilyet csinal...
  • Skynet85 #4
    Én is voltam ilyen helyen(nem gyakornokira jelentkeztem), 1 hónap ingyé meló aztán majd eldöntik, hogy maradsz vagy mész. Egyre több ilyen hely van, ha nem tetszik akkor viszlát ráadásúl az ország egyes részein már ennek is örül az ember ha ilyen helyre bekerül.
  • teddybear #3
    Úgy látszik egyébként, hogy ez a tuskó hallott valamit a magyarországi gyakornokprogramokról. Mert az itthoni szemétládák is elvárják a gyakornokoktól, hogy ingyen dolgozzanak. Pedig ha a gyakornokoknak nem fizetnek, akkor a valódi dolgozóknak sem fognak.
  • teddybear #2
    Gratulálok!

    Piszok jó példája vagy egyrészt a bunkó férfinak, másrészt a paréj főnöknek.
  • TokraFan #1
    Ostoba, köpönyegforgató liba. Maradt volna a tűzhelynél...meg a gyereke mellett, ha van neki egyáltalán. Az ilyen nők pofáznak a nők jogairól, miközben a saját gyereküket nevelőkre bízzák. Eszetlen egy társadalom már ez...