Berta Sándor

Pszichózist okoz a Facebook?

Újabb érdekes tanulmány látott napvilágot a Facebook vélt vagy valós káros hatásairól. Dr. Uri Nitzan izraeli kutató és kollégái azt állítják: összefüggés van a közösségi oldalak használata és a pszichiátriai betegségek kialakulása között.

A szakember csoportja több felhasználó bevonásával végezte el a teszteket. A betegek a pszichiátriai betegségük kialakulása előtt nem interneteztek és gyakran nagyon magányosnak érezték magukat, ugyanakkor egyikük sem drogozott és korábban nem mutatta jelét a pszichózisra való hajlamnak. Dr. Uri Nitzan ebből azt a következtetést vonta le, hogy összefüggés van az internet elterjedése és a pszichiátriai betegségek növekvő száma között. Különösen a virtuális chatszobák és a közösségi oldalakon a más emberekkel való interakciók játszanak ebben a folyamatban lényeges szerepet.

A tudósok csapata három olyan beteget vizsgált meg, akik a világhálón próbáltak meg kitörni a magányból. Miközben a kapcsolatfelvételek pozitívak voltak és érzelmi szempontból nagyon intenzív módon zajlottak le, addig később úgy érezték, hogy becsapták őket, sebezhetővé váltak és elvesztették a magánszférájukat. Két páciens úgy érezte, hogy a magánjellegű információik kiadása miatt nagyon támadhatóvá váltak, míg a harmadik személy azt hitte, hogy a képernyő másik oldalán ülő felhasználót valóban maga előtt látja és meg is érinti.

Alapvetően mindegyik felhasználó hajlamos volt arra, hogy a vele szemben lévő embereket idealizálja és a neten át bizakodó volt velük. A kutatók úgy gondolják, hogy normális esetben ilyen kommunikáció semmiképpen sem jöhetett volna létre. Amíg egy normál beszélgetés során a különböző jelek megvédenek minket a harmadik fél káros magatartásától, addig a virtuális világban nem tudjuk megfigyelni a beszélgetőpartnerünk gesztusait vagy mimikáját. A pszichiátriai betegségek tüneteinek megjelenése előtt az embereknél félelem, zavarodottság és a számítógépek túlzott mértékű használata volt megfigyelhető. Dr. Uri Nitzan ugyanakkor kiemelte, hogy már mind a három személy gyógyultnak minősül. A kutatócsoport tagjai ennek ellenére közölték: egyetlen orvos sem becsülheti le az internetnek a felhasználókra gyakorolt hatását.

Tény, hogy a közösségi portálok használatának vannak előnyei, de bizonyos emberek - lelkileg - súlyosan meg is sérülhetnek e tevékenység közben. Ez különösen azoknak az esetében igaz, akiknek problémáik vannak a mindennapi feladatok megoldása során vagy akik elveszítették egy közeli hozzátartozójukat. Az érzékeny személyek ki vannak téve a kiberzaklatásnak vagy más negatív viselkedéseknek. Mindez végül oda vezethet, hogy fájdalmas módon szakítanak a valósággal.

Az elmúlt hónapokban egyre több szakember vizsgálta meg a Facebooknak a felhasználókra gyakorolt hatásait. Sree Sreenivasan, a Columbia Business School professzora azt az álláspontot képviselte, hogy nem kötelező használni a közösségi honlapokat és azok nélkül is lehet teljes életet élni. Franziska Kühne pszichoterapeuta szerint a Facebookon szerzett több száz ismerős nem mérhető a valódi életben lévő barátainkhoz, a közösségi oldalakon lévő kapcsolatok egyenesen árthatnak a valódi barátságoknak. Tavaly októberben kiderült, hogy a platform a nárcisztikus személyeknek kedvez, mert az oldal által a valódinál jóval értékesebbnek gondolhatják magukat. A Facebook ezenkívül negatív érzéseket hív elő az emberekben, míg egy osztrák szakember úgy vélte: a közösségi média, az online- és a szerencsejátékok egyaránt függőséget okoznak, s tönkretehetik a felhasználók életét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sonajdoba #13
    hat mindenkinek lehet valami véleménye ezekről, ahogy az előttem szolok is elmondtak az éremnek két oldala van.

    saját példámból tudok kiindulni. gyerekként (10-16) evésen sokat játszottam verekedős agresszív játékokat és rengetek bunyós filmet néztem. és annyira fel voltam pörögve mindig, hogy az utcán kepés voltam verekedni ha valakinek nem tetszett a kepe. sokszor szétrúgtak a seggem. leültem és elgondolkodtam kipróbáltam mi lenne ha nem játszanék, nem néznek verekedős filmeket és mit adj isten úgy kimaradt a verekedés az életemből mint ahogy abbahagytam a játékokat és az bunyós filmeket, egyik pillanatról a másikra. helyettük inkább stratégiákat játszottam, meg uncsi varos építőseket.

    a másik példa valamikor a hi5-on, iwiw-en éltem, rengeteg időt töltöttem ott. lassan tönkrementek ezek az oldalak, jöttek az újabb és újabb közőségi oldalak, de azokra mar nem jelentkeztem és ma már nem vagyok egyetlen közőségi oldal tagja sem és mégis élek és minden fontos információ eljut hozzam ami engem érdekel.

    a TV-rol is ezt tudom mondani. sok időt töltöttem előtte. mar 3-dik éve nincs TV-m és minden hírt tudok.

    igaz mindezekről ahogy lemondtam hiányzott valami így kiválasztottam pár oldalt ahonnan minden nap elolvasom azokat a híreket amik érdekelnek és mar ki is van elégítve a hiányom.

    egy szóval ill. többel. ha van az embernek esze egy kicsi is, el tudja dönteni, hogy az neki jó vagy nem jó. nekem az nem volt jó, most jó megnősültem jön a gyerek családos ember vagyok és boldog amit semmilyen közőségi oldal sem tud megadni.
  • hunwhite #12
    Sajnos ez így van! Nem szabad ennyit vizsgálódni és akkor normális marad.....
  • zola2000 #11
    Mondjuk kevesebb ilyen címről tudok mint "amerikai tömeggyilkososrol" ...
  • csimmasz #10
    Ja a szűrés nem ártana.
    A családomban minden fiu rászokott a dohányzásra mert idióták voltunk de mindanyian leszoktunk mer rájöttünk erre.
    Nem tudom megérteni a bagósokat miért nem képesek rá, egészséges felfogó képességgel.
    Azt sem értem, hogy a szerencsejáték függők miért nem képesek az álltalános iskolás matekra.
    Ha a gépek 30-70%ra vannak beállítva miböl gondolják, hogy valaha is nyerhetnek rajta?
  • Mekong Delta #9
    Japánban csak metrón molesztálós videókat csinálnak!:D
  • zola2000 #8
    Akkor miért egyre nagyobb a bűnözés nyugaton, ahol az ilyen fps játékok jól fogynak? Hiszen az elméleted szerint nagyon sokan levezetik a feszültséget nem?

    Japánban meg azt látom, hogy ott nem mennek erőszakos nyugati játékok / filmek sem a moziban, ami van az is inkább rétegműfaj, nem tömegmüfaj, aztán a bünözés is sokkal alacsonyabb mint errefelé, kivéve a nemi erőszakot, és mit látók onnan? Rapelay, violated hero...

    A médiáknak ilyen hatása van.
  • who am I 7 #7
    aki nem 100-as, az a sarki közérttől is begőzől.Inkább (elő)szűrni kellene valahogy, ezeket a retardáltakat.
  • duke #6
    Be kell tiltani, es kesz.
  • NEXUS6 #5
    Egyrészt ugyan az a szitu, amit elöttem már írtak, hogy a videojátékok negatív hatásáról legalább annyit cikkeztek, mint a pozitívról. Pl a harctéri sokkban ragadt katonákat, FPS-sel próbálják onan kirángatni, újrajátszatják, megoldatják velük a szitut, amíg le nem győzik a problémákat. Az agresszív játékok pedig elég jelentős stresszoldók, így nem kell attól félni, hogy a COD-ozók egyszercsak tömeges utcai lövöldözést szerveznek. Épp ellenkezőleg.
    Persze a beteg emberekre mindez máshogy hat, ami sajnálatos. De itt is felmerül az a kérdés, ami általában minden kisebbséggel kapcsolatos probléma esetén felmerül: azért, mert a társadalom egy szűk rétege számára valami xar, azért meg kell tiltani ezt a társadalom szélesebb rétegének, akire viszont adott solog pozitív hatással van?

    Másrészt 3 emberen végzett kutatás nagyjából a Metroújság "megkérdeztük az utca emberét" rovatával ér fel, de semmi képpen nem nevezhető statisztikai szempontból értékelhető mintavételezésnek.

    Brit tudósok szint megintcsak, sajnos.
  • Etinger #4
    A kérdés itt a "hajlam", hogy meg van-e. Egy mentálisan instabil ember számára az élet bármely pontján találni olyat, ami törést okozhat a számára. A Facebook pedig valamilyen szinten ennek leküzdésében is segíthet. Pánikbetegek voltak már 2000 előtt is, és sokaknak (én is ismerek egyet) például kifejezetten a facebook segít.

    Mondok egy nagyon fura példát: utál metrózni.. emberek, tömeg, kevés levegő. Ugyanakkor előveszi ilyenkor a mobilját, facebookozik, beszélget másokkal, máris olyan társaságban van lelkiekben, akikhez kötődik, és így megnyugszik ettől. Ezt egy könyv vagy egy sima internetes újság olvasása nem tudná elérni, mert nem köt le eléggé, ellenben ha kérdezget közben valaki, interaktívnak kell lenni, akkor más a helyzet.

    Az éremnek két oldala van... kérdés, hogy épp kinek az oldalán áll egy csoport, mert sejtem a felméréseket-kutatásokat mindig szponzorálja valaki.