MTI

A Facebook felelhet egy olasz kislány öngyilkosságáért

Egy olasz államügyész nyomozást kezdeményezett annak ügyében, hogy a Facebook miként engedhette olyan sértő és zaklató bejegyzések közzétételét, amelyek miatt egy 14 esztendős olasz lány öngyilkosságot követett el.


Egy Facebookra feltöltött
videó miatt lett öngyilkos
Az észak-olaszországi Novarából származó 14 esztendős Carolina Picchio januárban ugrott ki hálószobájának ablakából, miután néhány fiú egy házibulin készült kompromittáló videót tett róla közzé a Facebook-on: a felvétel ittasan és ziláltan örökítette meg a lányt egy fürdőszobában. Az ügyben érintett 15 és 17 éves kor közötti fiúkról - akiket jelenleg kihallgatnak - úgy tudni, hogy az áldozat volt kedvesének a barátai. A fiú állítólag sértő megjegyzéseket tett a lányra a közösségi portálon, miután Picchio pár nappal korábban szakított vele, habár a fiú azt állítja, hogy később bocsánatot kért volt barátnőjétől - olvasható a The Daily Telegraphban.

Az olasz Szülői Egyesület közvetlenül a Facebook ellen tett büntető feljelentést, a közösségi portálnak a lány öngyilkosságában való állítólagos közrejátszása miatt. "Európában ez az első alkalom, hogy egy szülői egyesület ilyesfajta feljelentést tett a Facebook ellen" - húzta alá a szervezetet vezető Antonio Affinita. Mint hozzátette, az olasz jog megtiltja a 18 éven aluli fiatalok számára, hogy szerződéseket írjanak alá, a Facebook azonban mégis szerződésre lép velük a személyiségi jogaikat illetően, anélkül, hogy a gyerekek szülei tudnának erről.

A vizsgálatot kezdeményező novarai államügyész, Francesco Saluzzo nem zárja ki annak lehetőségét, hogy közvetlen nyomozás induljon az ügyben érintett Facebook-alkalmazottak ellen. Saluzzo jelenleg azt vizsgálja, hogy a videók miként maradhattak fent még "napokig" az interneten azután, hogy Picchio barátai azok eltávolítását kérték. "Ez egy nyílt nyomozás, amely egyelőre megnevezett gyanúsítottak nélkül zajlik" - húzta alá az államügyész. Mint hozzátette, közvetlenül a Facebook ellen nem indult nyomozás, de elméletileg lehetne vizsgálatot indítani a közösségi portál azon alkalmazottai ellen, akik nem teljesítették a videók eltávolítására vonatkozó kéréseket.

Affinita szerint a lány öngyilkossága "az utolsó csepp volt a pohárban" azután, hogy tavaly egy 15 éves római iskolás fiú végzett magával, akiről állítólag azt terjesztették a közösségi portálon, hogy homoszexuális.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gergely1991 #29
    A sok hülye tinédzser belemennek hülye dolgokba aztán meg hisztiznek. -.-
    Legyen tanulság arra hogy nőjön fel 18 éves korára, gondolja át hogy hova megy és ott mit csinál és hogy hogyan.
    Amúgy a facebook nem engedélyezi a 14 év alattiak regisztrációját, akkor ők hogyan is jutottak be? Lezárt témának tekintem.
  • physis #28
    A komplex, átfogó nevelési reform ötlete nekem is tetszik, egy ilyen áthatná az élet sok területét, a suli életétől egészen a szülők képzéséig, segítéséig. Nekem azok a kezdeményezések tetszenek, ahol valamilyen módon az iskola életét tudták annyira nyitottá és átláthatóvá tenni, hogy a gyerekek jobban meg mertek nyílni és beszélni a gondjaikról (nemcsak a netes zaklatásról, ennél gyakoribbak a sima ,offline'' bullying gondok és a családi gondok). Mindenesetre szerintem az a legfontosabb hogy már a gyerekek se és a felnőttek se tartsák a zaklatás semmilyen alakzatát se elfogadhatónak, és hogy mindenki szégyen nélkül merjen róla beszélni, ne legyen tabu.

    Az szerintem is valószínű amit említettél hogy az esetek egy részében éppen a családon belül is lehetnek gondok. A félénk vagy áldozattípusú gyerekeknek, sőt maguknak a zaklatóknak, bully-knak a családjában is lehetnek gondok. Egyes országokban pedig (Magyarország, de állítólag ilyen az USA is) a családon belüli zaklatottság kifejezetten jelentős. Sajnos ezeknek nagy a látenciája, rejtve maradnak, sokat rombolnak, ilyen szempontból jó lehet egy átfogó képzési terv, ami a gyerekeket is és a felnőtt lakosságot is nagyobb nyitottságra nevelné.

    Kicsit OFF, de ehhez is kapcsolódik: Ahol magántanítottam, egy kisebb településen, ott volt egy szegényebb rész, ahol főleg cigány családok laktak, sőt még azon belül is volt egy még szegényebb rész, ilyen kis viskókkal, udvarban ásott gödörbe pisilős vécékkel, közút mellett felhúzott tákolt bódékkal. Onnan ismertem több kisebb cigány kisgyereket, különösek voltak, nagyon beszédesek, meg főleg kíváncsiak. Többen is ki voltak maradva az iskolából, de úgy tűnik ez őbennük magukban is hiányérzetet váltott ki, mert állandóan hívtak hogy tanítsak nekik matekot. Engem kifejezetten érdekel ez a téma, ezért szívesen ki is mentem hozzájuk ingyen is. Az anyaggal tulajdonképpen igen le voltak maradva, viszont a hiányzó tudást mindig próbálták valami ötlettel vagy trükkel pótolni. Pl, nem ismerték még a tízesátlépés technikáját a kétjegyű számok összeadására, kivonására, ezért mindent az ujjaikon számoltak ki. Ha olyan példát mondtam nekik, amihez nem volt elég a kezén levő ujjak száma, akkor összehívta a szobából a testvéreit és barátait, és úgy számoltak közösen összetett ujjakkal, akár húsz fölött is. Volt bennük valami bizalmatlanság is, türelmetlenség is, és egyéb neurotikus jellegű dolgok is, meg afféle ,éhség'' is aziránt hogy minden kimaradt dolgot egyszerre pótoljanak, de egészében a cigánynegyedben megismert kisebb gyereknél elég sok nyitottságot és érdeklődést lehetett megfigyelni. Általában mindenhez volt valami ötletük, eléggé résztvevős módon lehetett foglalkozni velük. Sajnáltam is hogy nem értek annyira a témához mint szeretnék, pedig ez érdekes téma lehet, biztos hogy megfelelő keretek közt és célzott testreszabott módszerekkel sok jó dolgot lehetne csinálni ezeken a terepeken.
  • Komolytalan #27
    Jó, akkor kapjanak a srácok fél év felfüggesztettet, mert kb annyi jár azért, hogy tudatlanságukból bekapcsolták a bombát. A szülők meg szigorított életfogytiglant, mert azért meg annyi jár, hogy létrehozták.
  • Molnibalage #26
    Szerintem filozofálgatás helyett egyszerűbb a rideg rögvalóságnak megfelelően élni. Ennyi.
  • zola2000 #25
    " Az teljesen más lapra tartozik, hogy egy
    magánlakásban készült felvétel az a
    résztvevők engedélye nélkül közzé
    tehető-e, és ez kb érdektelen is"

    Mivel valaki emiatt halt meg, még akkor is, ha ez volt az a bizonyos kapcsoló, ami beindította az időzített bombát, akkor nagyon nem érdektelen.
  • Komolytalan #24
    Nyilván lehetne a dolgokat filozófiai oldalról megközelíteni, de annyira már nem izgat a filozófia. Maradnék a realitásoknál. Egy tini meghalt, mert nem nevelték életképesre, viszont kiengedték a nagybetűs életbe. Előfordul az ilyen sajnos, sok a felelőtlen, sok a rosszul nevelt gyerek. Ha belegondolunk csomó fölösleges marhaságot tanulunk az iskolában, de gyereknevelést, na azt pont nem. Pedig több értelme lenne, mint a másodfokú egyenlet megoldó képletének. Lehet ebből okulni, persze. A társadalomnak azt, hogy kezdjen valamit a nevelni képtelen szülőkkel. A szülőknek meg azt, hogy erőltessék meg, és képezzék magukat, hogy tudjanak nevelni. Az emberélet nem játék - a szülőkre van bízva a gyerekük élete, míg az nem tud magára vigyázni.

    Az teljesen más lapra tartozik, hogy egy magánlakásban készült felvétel az a résztvevők engedélye nélkül közzé tehető-e, és ez kb érdektelen is. Ha az utcán csapta volna szét magát, és fetrengett volna meztelenül a saját hányásában, és ezt a videot rakták volna fel róla a netre, akkor nem igazán lehetne mit kezdeni, mivel közterületen szabadon készíthető bárkiről felvétel. Másik oldalról ha felvétel nem készült volna róla most, akkor történhetett volna fél év múlva valami más, amely hasonlóan komoly következményekkel járt volna. Ebbe a helyzetbe kódolva volt a potenciális tragédia - akit ki lehet használni, azt ki is használják a mai világban. Ez van.
  • physis #23
    Köszönöm szépen a választ. A Facebook elleni perhez direkt nem is szóltam hozzá, mert nem tudom felmérni, mekkora reális lehetőségei vannak egy cégnek közel egymilliárd felhasználó esetén a forródrótos reagálásra. A Wikipedián jól működik a felhasználók önkéntes jelentkezésén és választáson alapuló adminisztrátori rendszer, de a Facebook lehetőségei ennél szűkebbek is lehetnek, egymilliárd felhasználó közvetlen visszajelzését azonnal fogadni esetleg tényleg nehéz technikailag.

    Azt tudnám elképzelni még esetleg, hogy a Facebook egy külön erre a célra létrehozott ifjúságvédelmi szakértőcsoporttal tartson kapcsolatot. A lány érzékeli a bűncselekményt, jelzi a külön erre szakosodott szakembercsoportnak, ők igazolják a bűncselekmény valós voltát (vagy elutasítják), elfogadás esetén pedig jelzik (egy külön erre fenntartott forródróton) a Facebooknak. Ez így nem sértené a Facebook önállóságát sem, a szakértőcsoport politikaifügetlenségét pedig alkalmas fékek-és-ellensúlyok szabályozással lehetne biztosítani.

    Ehhez a részhez nem is értek, én inkább az elkövetők felelősségéről írtam.
    Az elkövető felelőssége azért összehasonlíthatatlan nagyobb a lány sértetti közrehatásánál számomra etikailag, mert a lány nem ártott másoknak, és erre szándéka sem volt, viszont az elkövetőknek jóeséllyel már az alapindítékában is bennevolt a fájdalomokozás tudatos akarása.

    Kedveled az utilitarista etikát? Én még nem annyira ismerem, de sok dolog rokonszenves benne. Tetszik a moralizálást kerülő, racionalista alaphozzáállása. Lehetne gúnyolódni a gépiessége miatt, de (Luc Ferry: "Új rend, az ökológia") c. könyve szerint pl. éppen az utilitarista etika volt az első nagyobb erkölcsfilozófia, amely az állatkínzást önmagáért is elítélendőnek tartotta. Korábban is büntették az állatkínzást, de csak mint garázdaságot, közbotrányokozást. A gazda a saját istállójában bármikor nyugodtan agyonbotozhatta a szamarát. A Luc Ferry-könyv szerint az utilitarista etika az egyik olyan jelentős erkölcsfilozófia volt, amely ennél továbbment. Ugyanis az utilitarista etika szerint egy cselekedett jó vagy rossz mivoltának megítélésében az számít, amennyire az a cselekedet a világ összes egyének az összboldogságát növeli vagy csökkenti, ezért az állatkínzás önmagában is elítélendő, mert az állatok, bár nem tudatos, de szenvedésre képes lények.

    A lány cselekedetei az én olvasatomban nem bírnak erkölcsi, etikai jelentősséggel, hiszen a Föld lakóinak ,,összboldogság-pontszámát'' nem érintik, és szándéka sem volt rá. Az elkövetőknél viszont (valószínűleg) tettenérhető a fájdalomokozás szándékának tudatossága. A lány tettét én inkább protokollsértésnek nevezném (mint amikor valaki pl. férfi létére kezet nyújt egy lánynak), esetleg neurotikus lelkiállapotnak (mint amikor valaki labilisan vagy depressziósan viselkedik, kiabál, elhanyagolja magát, elhagyja magát), de ezek egyikének sincs számomra etikai jelentősége. Ezért aztán a lány sértetti közrehatása számomra mellékes, jelentéktelen, míg a bűncselekményt viszont valósnak érzem, az elkövetők felelősségét pedig komolynak.

    A Facebook felelősségében viszont én is óvatos lennék, én inkább egy konkrét megállapodást szorgalmaznék, egy olyasfajta kölcsönösen előnyös együttműködésben, amit a legelején írtam.
  • Komolytalan #22
    Enyhe sértetti közrehatás? Ami nem készülhet el - mert normálisan viselkedik a gyerek - az nem kerülhet nyilvánosságra. Enélkül az "enyhe sértetti közrehatás" nélkül nulla, azaz nulla esélye lett volna a "bűncselekmény" megvalósulásának (lófaszt bűncselekmény, csak a felelőtlen szülők szeretnének még 1 kis pénzt a gyerekük halálából kártérítés gyanánt).

    Itt nem arról van szó, hogy a 25 éves nő kivilágítatlan utcán ment haza, mert nem szeretett volna kerülni, és megerőszakolták. Na az az enyhe sértetti közrehatás. Hanem egy olyan viselkedésmódról, ami k.rvára elfogadhatatlan egy 14 évestől. Ha a video/felvétel elkészül, és nincs facebook, csak nyomtató és a vicces ismerősök kiplakátolják vele a kislány környékét, akkor vajon mi lett volna a helyes magatartás? Megb.sszák az összes hirdetőtábla, telefonfülke, fal, fa üzemeltetőt, ha 24 órán belül nem távolítják el (ami egyébként szart se ér, mert mondjuk kirakják éjszaka, akkor 1 nap alatt már úgyis látja minden ismerős)? Ugyan már.

    Itt simán csak az van, hogy van egy sokmilliárd USD fölött diszponáló cég, amelyet jól meg lehet bírságolni (pénz a nagy kalapba), illetve frankó kis kártérítési pert indíthatnak ellene a szülők. A többi csak duma.
  • physis #21
    Összefoglaltad azt a szeletét az ügynek, amit én az ,,enyhe sértetti közrehatás'' kategóriájába sorolnék. Igen, valóban volt egy enyhe sértetti közrehatás. Az én érzésem szerint viszont ez ennyi, és nem több. Történt egy bűncselekmény, ahol valóban megállapítható volt a sértett közrehatása, de ettől még az alapkérdés továbbra is fennáll.

    A lányt nem egy természeti erő sújtotta, hanem szándékkal és döntésképességgel bíró konkrét emberek, ezért az elkövető felelősségének kérdését itt nem tudjuk megkerülni.

    Megillett-e másokat olyan hatalom, hogy egy ember felett igen komoly befolyást, nevezzük nevén, hatalmat szerezzenek? (Függetlenül az esetleges sértetti ráhatástól.) Keveset tudunk, az olasz szabályozást nem ismerem, de a képet nagy valószínűséggel az adott törvények alapján illegálisan használták fel a fiúk. A kép elküldésekor meghoztak egy döntést, az országuk törvényeit módjukban állt ismerni. Tudták azt is, hogy egy kép közzététele igenis létrehoz egy tartós hatalmi mintázatot (vagyis az áldozatot kisebb-nagyobb mértékben, de függőségi helyzetbe hozza), ennek a felismeréséhez már van belátása egy 17 évesnek.

    Azt előre nem lehet pontosan megmondani, hogy egy kép rosszindulatú terjesztése mekkora zaklatáshullámot fog kiváltani. Érdemes konkrét eseteket átnézni, konkrétan pl. az amerikai Amanda Todd és a korábbi Hope Witsell öngyilkosságesetekben a zaklatáshullám szélsőségesen nagyméretű, ép ésszel felfoghatatlan méretű volt. De éppen ezért, mivel előre nem lehet megsaccolni, épp ezért a rosszhiszemű feltöltőnek igenis felelőssége, hogy felmérje ezt, számoljon azzal, hogy Pandora szelencéjét nyitja ki.

    A zaklatáshullám olyan, mint egyes dinamikus természeti jelenségek, nehéz előre jósolni, főleg ha ismeretlen tényezők is vannak: egyes esetekben gyorsan lecseng, más esetekben viszont tartósabb és komolyabb hatalmi-függőségi mintázat jön létre. Mivel a kamasz-öngyilkosságok létét, lefolyását, dinamikáját sok amerikai esettanulmány bizonyítja (tucatnyi jól dokumentált eset van), így én moralizálás nélkül elfogadom a létezésüket, valahogy úgy, ahogy a hidrogénfúzió vagy a maghasadás létét is elfogadom, vagy ahogy elfogadom, hogy bizonyos kémiai oldatokban is létrehozhatók dinamikus jelenségek, körkörös reakciók. Mindezek létező természeti jelenségek, amely adott körülmények között bizonyos statisztikai aránnyal létrejönnek. Ezért a kiberzaklatás résztvevőinek jogi felelősségrevonását figyelemre méltó megközelítésnek tartom, az erről folytatott szakmai vitát pedig fontosnak és értékesnek.

    Ha valaki erőszakkal betör egy reaktor vezérlőtermébe és ott elkezd a vezérléssel szórakozni, és balesetet okoz, annak igenis szerintem objektív felelőssége van. Még akkor is, ha a baleset csak bizonyos eséllyel jön létre, és kedvező esetben nem történt volna baleset. És még akkor is, ha végül kiderül, hogy a balesetben más embereknek (vagy akár maguknak az áldozatoknak) is volt felelőssége. Még ezekben az esetekben sem kerülhető meg a rosszhiszemű szereplő felelőssége etikailag.
  • Komolytalan #20
    14 évesen nem kéne inni (pláne nem lerészegedésig), meg nem kéne dugni se (mi az már hogy "volt kedvese", 14 évesen?), pontosan azért, mert egy 14 éves teste lehet hogy elég fejlett ezekhez, de lelkileg nem tudja feldolgozni a következményeket. Eleve 14 évesen még kiskorú, ezért felnőtt (tanár/szülő) felügyelet nélkül nem kellene hagyni bulizni a gyereket. Nyilván a szülő döntése, hogy ezt komolyan veszi-e, vagy hagyja a csemetét szabadon élni a világát, de a szülő feladata az is, hogy most már virágot vigyen a sírjára.