Berta Sándor

Növelni kell az IT-iparban dolgozó nők számát

Sheryl Sandberg, a Facebook második számú vezetője szerint a legnagyobb üzleti kockázatot az jelenti a közösségi oldal számára, hogy nincs elég megfelelő képzettségű munkatársa.

Ez a probléma megelőzi a regisztrált tagok számának csökkenését, illetve elvándorlását más közösségi portálokhoz, továbbá a szigorúbb adatvédelem hiányát is. "A technológiai területen gyorsan szükségünk van megfelelő szakemberekre, ugyanakkor világszerte hiány van jó mérnökökből és programozókból" - jelentette ki a menedzser. A probléma egyik része arra vezethető vissza, hogy a technológiai szakmákban még mindig túl kevés a nő.

A Lean in című könyvét Európában bemutató Sandberg ezen is szeretne változtatni és azt akarja elérni, hogy a nők sokkal jobb karriertervekkel álljanak elő. A nők jelenleg csupán az IT-szakemberek egyharmadát teszik ki, a képzésben ez az arány még kisebb. "Amennyiben sikerül még több nőt erre a területre csábítanunk, akkor részben ezt a problémát is megoldhatjuk" - tette hozzá.


A Facebook második számú vezetője a közösségi platformok szerepével kapcsolatban kifejtette: az, hogy világszerte több mint egymilliárdan használják ezeket a szolgáltatásokat a kormányok kezében lévő hatalommal szemben csupán átmeneti befolyásoló erőt jelent. "Mindig azt kérdezzük magunktól, hogy tíz év múlva létezni fogunk-e vagy fontosak leszünk-e még, s ez minden technológiai vállalat esetében igaz. Amennyiben én az Apple lennék, akkor ezt a kérdést minden egyes nap feltenném" - jegyezte meg Sheryl Sandberg.

A menedzser végül kitért az európai adatvédelmi előírásokra is. Ez a terület szerinte hatalmas témát jelent minden olyan befektető számára, aki Európában a technológiai területen akar megjelenni. "A mostani vitának ésszerű eredménnyel kellene zárulnia, különben ez közvetlenül kihathat a befektetésekre is. Ez egy vagy-vagy döntés Európa számára" - szögezte le Sandberg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lamer the true #24
    Hát én is ismerek női infóst, de kegyetlen rossz a szakmában. Nyilván máshoz is ért :)
  • Zoliz #23
    Most őszintén mikor fog úgy gondolkozni egy nő mint egy férfi és forditva?
    Bar tettetni lehet az azonossagot!
    Vannak területek ahol, úgy elnyomják a nők a férfiakat, hogy moccani se bírnak, ilyen a családjog, de lassan már az összes fontos terület, pl HR.
    Ha benyalunk a nőknek örökösen, nem fogunk visszakapni semmit tőlük, pedig mindenhová be akarnak furakodni, csak ha a férfiak isszák ennek a levét, akkor nemkéne ilyen csámcsógó feministát megválasztani a FaceBook élére. A Nők ravaszak, pedig én se vagyok hülye, de már vertek át.
  • duke #22
    "Növelni kell az IT-iparban dolgozó nők számát"

    Es ha a kvota ellenere nem lesz eleg jelentkezo, akkor mi lesz ? Megszuntetik a poziciot, mert vagy no vagy senki ? Esetleg a ferfi IT-sek egy reszet nemvaltoztato mutetre kotelezik, hogy meglegyen a kvota ??
  • gergely1991 #21
    A nők IT-s érdeklődése igen csekély ne akarják már rá erőszakolni őket, ha érdeklik csinálják.Leginkább gazdasági(pl.:üzletvezető),orvosi,jogi szakmák érdekli őket.
    Az hogy sokan elhagyják,törlik a profiljukat, inkább divatkérdése,(az msn is ilyen volt).
  • grobs #20
    A cikkben szó nincs kvótáról. Arról van szó, hogy (facebook számára) megfelelő képességekkel a földön korlátos számú ember rendelkezik. Ezeken osztoznak a legjobb cégek és most hiány van belőlük. Ennek az egyik oka, hogy a nők rühellik az informatikát. Ezen szeretne változtatni megfelelően kialakított karrier lehetőségekkel.
    Én nem sok értelmét látom. Jelenleg aki agilis és jó képességű az lényegesen jobb lehetőségeket kap a gazdasági szektorban, ami ráadásul közelebb is áll a nőkhöz. Akinek nem az informatika az életcélja az nőként más területeken jobban érvényesülhet, akinek pedig ez a karrier tetszik az úgyis ide jön.
    Édesanyám, és párom is fejlesztő (mindketten RDBMS-ekkel foglalkoznak szívesen), és nem egy informatikus nőt ismerek. Van köztük akit (nagyon) tisztelek, és van köztük akit kevésbé. Nem attól lesznek jók, hogy jobb karrier lehetőséget kaptak egy informatikai vállalattól. Aki azért megy egy teljesen új területre mert jobb a karrier kilátás, az nem lesz jó szakember ... ettől még lehet jó mert kimagasló képességgel rendelkezik, de akkor ő bármikor, bármilyen reál területen jó lesz, és egy jobb ajánlatért tovább fog menni.
  • AxxE #19
    Aki a képet választotta a cikkhez, az is morcos lehet a témára, mert ennél előnytelenebb képet nehezen találni a neten a nőről..
    Totál ijesztő ahogy néz a nyitott szájával..
  • AgentKis #18
    Kukásautó hátulján csüngve vagy szennyvízszállító kocsin dolgozva, vagy traktorvezetői munkakörben is nagyon kevés a nő. Pedig semmi extra dolog nem kell(ene) hozzá, csak 1 kvóta!
  • Anomaly #17
    Nekem volt szerencsém együtt dolgozni eggyel, szóval általánosítani nem fogok, csak azt tudom elmondani, hogy annak az egynek a hibáit javítgatom azóta is. Remek választás volt.
  • Cuchulainn #16
    Azért vicces, hogy például kukásokról, útépítőkről, csatornamunkásokról soha nincs hiszti, hogy szinte csak férfiak dolgoznak ott...
  • csimmasz #15
    Ekkora baromságot!
    Sajnos az idiokracia felé haladunk ahol nem lesznek szakemberek, minden a celebség lesz, a munkahelyeket az alapján osztják, hogy van e épp nö elég a cégnél, vagy fekete bőrü, indiai, stb nem szakmai szempontok alapján.
    Ha egy egy rétegnek nem megy az egyetem majd nekik leviszik a felvételhez szükséges ponthatárokat, aztán előbb utóbb elérik. hogy a mérnökséghez elég az általános iskolai tananyag egyes hátrnyos helyzetü népcsoportnak.

    Sajnos már régóta a ostoba tömegek véleménye a mérvadó.