Berta Sándor

Exoskeleton segíthet a bénult embereknek

Orvosok robot exoskeletonokkal segítenének a részlegesen megbénult betegeken. Szakértők ugyanakkor óva intettek attól, hogy az emberek túl nagy reményeket tápláljanak.

A bajorországi Bad Aibling egyik kórházában alkalmazzák először azt az új terápiát, amely több alkotóelemből tevődik össze. Friedmann Müller, a klinika főorvosa kifejtette: a robot exoskeleton mellett a nyártól elérhető lesz egy új szoftver is, amely lehetővé teszi a fél oldalukra megbénult személyek kezelését. Az Ekso Bionics cég által gyártott Ekso nevű külső vázat (exoskeletont) jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban tesztelik. Az eszköz annyira erős, hogy a segítségével akár a részlegesen, egyik oldalukra megbénult betegek is fel tudnak állni és járni. Müller elmondta, hogy az első páciensek nagyon lelkesek voltak, valósággal kivirultak. Az az érzés, hogy újra állhatnak és járhatnak fantasztikus lehet az érintettek számára.


A klinika orvosai ugyanakkor - más szakértőkhöz hasonlóan - óva intették az embereket attól, hogy túl nagy reményeket tápláljanak az új kezelés irányába. Az exoskeleton nem minden páciens igényeinek felel meg, csupán a bénultak tíz százalékának jelenthet hatékony segítséget. A váz irányításához ugyanis szükség van arra, hogy az illető használni tudja a karjait és elég fittnek is kell lennie, hiszen az exoskeleton tömege körülbelül 23 kilogramm.

Az Ekso ára 100 000 euró, jelenleg világszerte 36 egészségügyi központban használják. Manuel Landeira, az Ekso Bionics európai terjesztési menedzsere hangsúlyozta, hogy a technikát kezdetben katonai célokra fejlesztették ki, a cél az volt, hogy a segítségével a katonák akár 100 kilogramm súlyt tudjanak cipelni egészségkárosodás kockázata nélkül. Hasonló berendezéseket fejleszt számos cég, köztük amerikai, izraeli és japán vállalatok. Exoskeletont fejlesztett ki a Berkeley Bionics is, amely 2010-ben készen állt a klinikai tesztekre. Az eLEGS segítségével a gerincvelő sérülés miatt deréktól lefelé teljesen lebénult emberek is újra, viszonylag természetes testtartással járhatnak. Emellett a cél a vérkeringés és az emésztés javítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Inquisitor #8
  Hát nem is tudom, a Cyberdyne HAL suit évek óta kész van, a kereskedelmi forgalomba kapható és/vagy bérelhető meg vagy 1.5 éves. És emlékeim szerint olyan is tudja használni, aki deréktól lefelé béna ...
 • Molnibalage #7
  Építkezésen a nagy tömeget adott szinten is daru mozgatja. Pl. felhőkarolóknál minden ablakot daru dart és embel be. Képzeld el, ha markos legényekkel lehetne ezt helyettesíteni. A szelet is kb. leszarnák, ha nem olyan erős, hogy nem bírnak ellentartani.
 • teddybear #6
  Az exoskeleton inkább az emelővillás targoncát tudná kihelyettesíteni, persze csak bizonyos magasságon alul. A magas darut végképp nem tudja helyettesíteni, mert nem érnek fel a hatodikig.
 • Molnibalage #5
  Az építőiparban vajon mikor terjed el? A költséges és veszélyes daruzást kiválthatná, mert 4 markos exoskeletonos legény vígan odébrak akár 600-800 kg tömeget is. Nincs lengő teher, nem kell magas daru, stb.
 • Lunki88 #4
  Valamiért egyből a Metal Gear Solid jutott eszembe... xD Gray Fox for the win! :)
 • teddybear #3
  Már most is támogatják, a Darpa például. Sőt, a legfejlettebb működőképes modellt is a Darpa segítségével fejlesztették ki, bár nem gyógyászati célra. • Darth Sith #2
 • Darth Sith #1
  Pedig ebben elég nagy jövő van. Ahogyan azt már sikerült megoldaniuk, hogy egy robot kezet távolról, az ember fejére tett elektródákkal teli sisakkal vezérelni tudta, akkor hasonlót egy elektronikus lábra, testre is el lehet készíteni idővel. Innentől kezdve pedig megoldható, hogy az agyi elektromos jelek detektálásával, teljesen bénult emberek vezérelni tudjanak egy egész testet mozgató exoskeletont. Mivel már körömnyi hely méretben elképesztő számítási kapacitást lehet összezsúfolni, az akkumulátor technológia azért szépen lassan fejlődik, így szerintem szép lassan kivitelezhető lesz egy olyan skeleton, amiben van annyi töltés, hogy egy átlagos ember napi mozgás igényét kitudja szolgálni, így a részlegesen vagy teljesen lebénult emberek is ismét teljes életet élhetnek.
  Bár gondolom arra várhatunk, hogy az állam ilyesmit támogasson....