Berta Sándor

A személyre szabott gyógyításé a jövő

Az egyre kisebb szenzorok és az elemek, valamint a csökkenő gyártási költségek lehetővé teszik a miniatűr implantátumok kifejlesztését és elterjedését. A cél a személyre szabott gyógyítás megvalósítása.

A jövőben mindennapossá válhat, hogy apró kapszulák segítségével juttatják be a betegek testébe a gyógyszereket és ásványi anyagokat, illetve így mérik fel az aktuális egészségi állapotukat. Mindez sokáig utópiának tűnt, azonban az elmúlt években egyre többször lehet hallani ilyen megoldásokról. "Ez a téma már 20 évvel ezelőtt is felmerült, de akkor még sok dolgot technikailag nem lehetett megvalósítani. Napjainkra viszont mind az energiaellátás, mind a chipeken alapuló szenzorok területén olyan messzire jutottunk, hogy számos ember esetében elképzelhető a miniatűr implantátumok alkalmazása" - jelentette ki Gerald Urban, a Freiburgi Egyetem Mikrorendszer-technikai Intézetének munkatársa.

Ahhoz, hogy a szakemberek az egyszerűbb funkciókat, például a testhőmérsékletet, a különböző mozgásokat vagy a légzést ellenőrizhessék, elegendő egy parányi chipet beültetniük a beteg bőre alá. Urban közölte, hogy ez mindössze két percet vesz igénybe és mind a műtét, mind pedig a költségek szempontjából nem számít nagy dolognak. A miniatűr szenzorok képesek folyamatosan mérni a különböző adatokat és ezeket továbbítani, valamint bizonyos határértékek túllépése esetén riasztást adni, így megkönnyíthetik az orvosoknak a helyes diagnózis felállítását.


A krónikus betegek vagy az általános rossz közérzettel rendelkezők így biztosak lehetnek abban, hogy bármilyen negatív változásról azonnal értesülnek, s így az orvosok még időben beavatkozhatnak. Sok embert azonban megrémiszthet az, hogy a testében egy chipet hordoz. Erre megoldást jelenthetnek a bizonyos idő után teljesen lebomló szenzorok. Ezáltal nincs szükség újabb beavatkozásra a chip kivételéhez és a beteg is megnyugodhat, hogy nem hordozza tovább magában az érzékelőket. A műtétek és más beavatkozások után felszívódó implantátumok nagy segítséget jelenthetnek például a balesetek sérültjeinek ellátásában, hiszen minden érintett személyre szabott kezelést kaphat.

A legnagyobb problémát a test immunrendszere jelenti, amit gyakorlatilag a kutatóknak be kell csapniuk, hiszen a cél az, hogy a szervezet befogadja a miniatűr chipeket és ne megsemmisítendő betolakodóknak tekintse őket. A retinaimplantátumokat jelenleg például 1-2 évente cserélni kell, pont amiatt, mert a test egy idő után kiveti őket.

Amennyiben valaki azonnal mikrochipes kezelést kap, úgy nagyon gyorsan kiderül, hogy ez hatásos-e vagy sem. Ezzel idő takarítható meg és lerövidíthető a betegek szenvedése, hiszen elég csak belegondolni, hogy mennyire rossz ha kemoterápián kell részt venni és utólag derül ki, hogy a kezelés semmit sem használt. Ezzel csak felesleges fájdalmaknak és tortúrának teszik ki az illetőt. Az azonnali válasz mindig jobb, mint az esetleg hónapokon át tartó bizonytalanság.

A Magnachip Semiconductor nevű dél-koreai vállalat már 2005 márciusában kifejlesztett egy olyan új fényérzékelő szenzort, amely akár tabletta méretű, lenyelhető digitális kamerába is beépíthető. 2008 novemberében pedig a Philips alkotta meg azt az intelligens kapszulát, amelynek a segítségével célzottan juttathatók a szervezetbe a gyógyszerek. Az iPill nevű eszköz mérete csupán 11 x 26 mm és képes a pH-érték, valamint a test hőmérsékletének mérésére is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ahoy #3
    Király. A tendenciák szerint egyre többen szeretnének ilyen biomérnök dolgokkal foglalkozni, úgyhogy áttörés várható ezen területen. Aki leendő egyetemista, fontolja meg, hogy ilyen témában tanuljon, mert egy új iparág kialakulásának hajnalán vagyunk. USA-ban már milliárdos piac van.
  • EnxTheOne #2
    Cyborgok.
    Jo lenne ha lenne rajtam egy olyan érzékelö ami figyeli a vérnyomásomat, hivja a mentösöket ha valakinek szivrohama lesz stb
  • immovable #1