SG.hu

Az EU a digitális korba vezeti az egészségügyet

Az Európai Bizottság felszámolná a digitális megoldásoknak az európai egészségügyi rendszerekben való alkalmazása előtt álló akadályokat és tisztáznának alapvető jogi kérdéseket.

A cél az, hogy a betegek magasabb színvonalú egészségügyi ellátásban részesüljenek, nagyobb beleszólásuk legyen a kezelésükbe, és ugyanakkor csökkenjenek a költségek. Miközben mind a betegek, mind az egészségügyi dolgozók lelkesen veszik igénybe a távorvoslási megoldásokat, és sok millió európai töltött le okostelefonjára olyan alkalmazásokat, amelyekkel ellenőrizheti egészségi állapotát, az EU szerint az egészségügyben még nem sikerült kiaknázni mindazokat a lehetőségeket, amelyek digitális megoldások formájában rendelkezésre állnak az egészségügyi ellátás javítására és a hatékonyság fokozására.

Ezért az Európai Bizottság egy cselekvési tervet fogadott el, mely a jogi bizonytalanságok tisztázásával, a rendszerek közötti átjárhatóság fokozásával, az e-egészségüggyel kapcsolatos ismeretek és készségek növelésével, illetve az e-egészségügyi vállalkozások létrehozásához ingyenes jogi tanácsadással járulna hozzá. Emellett az egészséggel kapcsolatos önálló felelősségvállalással kapcsolatos kezdeményezéseket indítanának és támogatnák a személyre szabott gyógyászattal kapcsolatos kutatásokat.

A Bizottság vállalta, hogy 2014-ig zöld könyvet dolgoz ki a mobil egészségügyről, és abban többek között a minőséget és az átláthatóságot érintő kérdésekkel is foglalkozik. A cselekvési tervet egy munkadokumentum kíséri, amely jogi szemszögből mutatja be a határoktól független távorvoslás (például a teleradiológia, a távkonzultáció vagy a távfelügyelet) jelenlegi uniós jogi keretét. A távorvoslással jelenleg több különböző jogszabály is foglalkozik. A munkadokumentum tisztázza azokat a kérdéseket, amelyek az egészségügyi szakemberekben a határoktól független távorvoslás tekintetében felmerülhetnek.

Jelenleg tisztázatlanok olyan alapdolgok, mint például hogy az egészségügyi szakembernek a beteg lakóhelye szerinti tagállamban kell engedélyezve/bejegyezve lennie, hogy hogyan kell kezelni az egészségügyi adatokat, vagy hogy jogi viták esetén ki milyen felelősséggel tartozik. Az európai digitális menetrend az e-egészségügy területén három konkrét cselekvést tartalmaz: ezek a távorvoslás széles körben való elterjesztése, a betegek számára hozzáférés biztosítása egészségügyi adataikhoz, és az interoperabilitás megvalósítása. A gazdasági válság ellenére a globális távorvoslási piac forgalma a 2010-es 9,8 milliárd amerikai dollárról 2011-re 11,6 milliárd dollárra nőtt, és eközben a globális mobil egészségügyi piacon 2017-ig várhatóan évente 17,5 milliárd dolláros bővülés megy végbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • szaboi #2
  Ne röhögtessenek màr okostelefon kompatibilis adatkiszolgálás? Mikor a legtöbb orvosi kórházi masinák még az xp is nyögve döcög es sokan még csak dos van. Megint beleért az eus fejek keze a bilibe de ott nem azt találtak amire gondoltak hanem a sanyarú jelent az ötlet jó de ahhoz nagyrészt teljes géppark csere kell itt a balkánon es sokkal fontosabb egészségügyi dolgokra kell pénz mint ilyenre
 • halgatyó #1
  Ez elképesztő marhaság! Az EU elhúzhatna az annnyyyya büdös pékf...ába!
  -- A kórtermek faláról málik le a vakolat.
  -- Az egyszerű dolgozó kisember órákat vár a rendelőben, mindenki előtte bemegy, aki később jött, végül egy bunkó háziorvos ba...ogatja.
  -- A reumatikus jellegű betegségben szenvedő ember nem kap gyógykezelést. A betegségének tízféle oka lehet a hasonló tünetek mögött! Az orvos 3 méterről ránézve (EZ A TÁVGYÓGYÍTÁS B+!) rámond valamit, aztán jöhet a következő.
  Alapos kivizsgálás nuku.
  -- A nyomorult átkozott eü kormányzat azzal van elfoglalva, hogyan lehetne még több gyógyszert receptkötelessé tenni, és hogyan lehetne börtönbüntetés fenyegetésével megakadályozni, hogy valaki fűalatt szerezzen be hatékonyabb gyógyszert. (A mágneses derékaljat, meg "energiaspirált" meg egyéb szélhámosságokat persze nem tiltják, csak a gyógynövénykivonatokat)
  -- A háziorvosok kartellbe tömörülnek, ha valaki összerúgja a port a bumburnyák háziorvosával, nem tud váltani, mert egik se fogadja.
  -- És még rengeteg egyéb probléma.

  Ez az oka, hogy egyre nyomorultabb egészségi állapotban vagyunk itt a gyarmaton.
  A rohadék EU inkább a valós problémákkal foglalkozna, mint az életünk keserítésével!

  A távgyógyítás egy SZÉLHÁMOSSÁG, OSTOBASÁG! Jaaa, hogy hülyegyerek-villogó-telefont kell venni hozzá? Hát persze! Ez a lényege az egésznek! Ez egy durva nymás hogy minél többen vegyenek ilyen szart.