Berta Sándor

Játékokkal a gyerekek gyógyításáért

Pszichológusok olyan játékokat fejlesztettek ki, amelyek által jelentős mértékben segíthető a mentális betegségben szenvedő gyermekek gyógyítása.
* Nemzetközi tanulmányok alapján az összes gyerek 10-20 százalékánál áll fenn valamilyen a pszichikai zavar. Manuel Sprung, a Bécsi Egyetem klinikai gyermek- és ifjúságpszichológiai professzora szerint ezen a területen még akkor sem lenne elegendő szakember, ha a pszichoterapeuták számát a kétszeresére növelnék, ráadásul fogalmuk sincs arról, hogy a bejelentett 7500 pszichoterapeuta közül hány specializálta magát fiatalokra. Azt becsülik, hogy a pszichikai egészségügyi problémával küzdő tinédzserek kétharmada semmilyen kezelésben nem részesül. A szakemberek ezen akarnak változtatni.

A bécsi professzor és kollégái olyan számítógépes játékokat készítenek, amelyek segíthetnek a pszichikai betegségben szenvedő gyermekeknek. Ezek a fiatalok nehéz helyzetben vannak, mert gyakran szembesülnek negatív tapasztalatokkal. Amennyiben például valaki influenzás, akkor az nem szégyenkezik, hanem elmegy az orvoshoz, de a pszichikai problémával küzdőknél sokkal rosszabb a helyzet. Ezen segíthetnek a játékok, egy játékot ugyanis sokkal hamarabb kipróbálnak a pszichikai betegek, mint hogy elmennének egy terapeutához. Ezek a programok motiválják az érintett fiatalokat és sokkal valószínűbb, hogy folytatják az elkezdett kezeléseket.

A legtöbb beteg általában félelemmel vagy depresszióval is küzd, emellett problémája lehet a közösségi viselkedéssel és gondot okozhat számára a túlzott figyelem is. Az új módszer egyelőre sikeres, általában a szülők is jelen vannak a játékos kezeléseken. Mindez motivációt jelent a családok számára is és közben a szülők a közös játék során megtanulják, hogy a viselkedésük hat a gyermekeikre. A cél az, hogy megszakadjanak az eddigi esetleges negatív folyamatok és inkább a pozitívumok kerüljenek előtérbe.

A depresszió ellen a Facebook segíthet: a pozitív bejegyzésekre egyre több követője lesz a betegeknek, míg a negatív szövegeikre nem reagál senki. A tinédzserek megtanulják azt is, hogy a viselkedésükre miként reagál a környezetük. Az önmagában nem segít, hogy azt mondják nekik: ne legyetek ennyire negatívak, pozitívan álljatok a világhoz! Át kell élniük, hogy a világ sokkal szebb, ha pozitív módon viszonyulnak a különböző a dolgokhoz.

Tavaly novemberben Daniel Göhrlich, a heidelbergi SRH Főiskola professzora azt nyilatkozta, hogy a játékok minden olyan területen megjelenhetnek majd, ahol az intézmények szeretnének megtakarítani orvosokkal, terapeutákkal vagy ápolókkal kapcsolatos költségeket. A betegbiztosítók ugyanakkor eddig alig vagy egyáltalán nem fordítottak pénzt a terápiás célú játékok kifejlesztésére, illetve ennek támogatására, pedig már régóta elkészíthetők lennének olyan programok, amelyekkel a betegség után lábadozó betegek gyorsabban gyógyulhatnának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #3
    Szerintem nem a gyerekeknek kene programot kesziteni, ha nem a szuleiknek. Olyan program kene, ami 2 orankent kiirja a monitorra, telefonra, tv-re, hogy
    "TORODJ, FOGLALKOZZ A GYEREKEDDEL". Mert az olyan gyerekek lesznek mentalisan betegek, akikkel a szuleik nem foglalkoznak, nem szeretik, nem nevelik. Hanem majd a tv es a szamitogep felneveli oket. Szeretet helyett penzt kapnak. A csaladi elmenyek, intimitas helyett pedig drogoznak, alkoholizalnak, bandaznak.
  • acsroli #2
    Okos TV-kre nem terveznek ilyet? :)
    Egyik haveroméknak - a srác kicsit...elvarázsolt néha - van egy Samsung és tök jó alkalmazások vannak rajta, amik tudják fejleszteni az ember képességeit. Egy ilyen neki sem jönne rosszul minden rosszindulatot félretéve. Ezekben a TV-kben lenne lehetőség ilyen típusú dolgokat is kifejleszteni.
  • Déta #1
    Kántőr-Sztrájk pávááááá!!