Berta Sándor

Genetikai okai is lehetnek az internetfüggőségnek

Érdekes vizsgálatot végeztek a Bonni Egyetem és a mentális egészséget kutató mannheimi ZI intézet munkatársai. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy az internetfüggőségnek van-e genetikai alapja.

A kutatók a vizsgálat eredményeit publikálják a Journal of Addiction Medicine szeptemberi számában, egyúttal nyilvánosságra hozták a tapasztalataikat. "Az internetfüggőség nem a fantázia terméke és egyre inkább felkelti a tudósok és a terapeuták érdeklődését" - jelentette ki dr. Christian Montag, a Bonni Egyetem munkatársa. Az egyetem tudósai összesen 843 személyt kérdeztek az internetes szokásaikról. A kérdőívek kiértékelése után megállapították, hogy közülük 132 nő és férfi számára különösen fontos a világháló, ők abba a csoportba tartoznak, amelynek tagjai rosszul érzik magukat, ha akár csak egyetlen pillanatra is le kell mondaniuk az online kapcsolatokról.

A 132 személy DNS-mintáit összehasonlították a többi 711 nő és férfi DNS-mintáival, s kiderült, hogy az előbbiek esetében egy bizonyos gén gyakrabban tért el. Ugyanarról a génről volt szó, amely például a nikotinfüggőknél is különbözik és amely hozzájárul a függőség kialakulásához. Dr. Montag szerint ez a módosult gén felel az internetfüggőségért is. Konkrétan a CHRNA4 nevű gén mutációjáról van szó, ez a nőknél gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. Ugyanakkor a tapasztalatok alapján a férfiak körében sokkal több az internetfüggő, mint a nők között, így még további vizsgálatokra lesz szükség.

Az adatok mindenesetre azt mutatják, hogy konkrét összefüggés van a gének és az internetfüggőség kialakulása között. A fő kérdés most már az, hogy a génmutáció miért és minek a hatására következik be, illetve, hogy öröklődik-e? Amennyiben sikerül megtalálni a válaszokat, akkor a jelenleginél sokkal hatékonyabb terápiával lehet majd gyógyítani a függőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TheCunami #11
  "És ha egy terhes nő internet függő, akkor a babája is internetfüggőként születik majd meg mint a crack-es mamák esetében?"

  nem b+ de hallottam olyat is hogy számít egy terhes nő milyen hangkörnyezetben pl kocsmában rock zene szól volt erről valami film is nem dokumentum van illetve hogy beszél a babához és már tanulja a anyanyelvet
 • jackoneill90 #10
  Szóval a dns ben megvan írva a jövő is? Már eleve úgy jött létre az ember hogy bele volt írva hogy kitalálják a netet és függők is lesznek.
 • martincpt #9
  És ha egy terhes nő internet függő, akkor a babája is internetfüggőként születik majd meg mint a crack-es mamák esetében?
 • TheCunami #8
  egyszerű ha részeg tróger állatok között nevelkedsz akkor te is részeg tróger állat leszel ha a fater a fizetését a nyerőgépbe bassza be te is azt fogod csinálni ha bűnözők kolduló cigók között akkor te is azt fogod csinálni
  az meg hogy valaki internet függő annak fel lehet róni az újságolvasást a társasjátékot a tv nézést az képeslapküldést a telefonálást vagy bármi mást amit az internet helyettesíteni tud
 • errorista #7
 • fityisztma #6
 • Mat666 #5
 • slime001 #4
  Most már nem csak a túlsúlyt, hanem ezt is lesz mire fogni.
 • Cat #3
  A gének csak hajlamot jeleznek, nagyobb valószínűséggel történik meg valamilyen elváltozás, rák, betegség, öröklött dolog, mint az átlagembereknél (illetve jó irányban ugyanígy). Nincs olyan, hogy ha ez a gén ilyen akkor pl. biztosan szívrohamot kapsz már negyven éves korban. Rengeteget számít az életpálya, életvitel, stb.
 • fityisztma #2
  Nem az internetfüggőség miatt alakult ki, hanem bizonyos génvariációk hajlamosítanak a függőségre. Nem erre, vagy arra, hanem úgy általában. Ez lehet a magyarázata annak, hogy egyes családokban nincs alkoholista, míg más családokban mindenki. Nekem pl. 7 év dohányzás után (napi egy doboz cigi) nem okozott egy szemernyi erőfeszítést sem, hogy letegyem a cigit. Másoknak ez véres erőlködés. Azt mondják, akarat. Szerintem genetika, némi kis akarattal fűszerezve.