SG.hu

Jó kompromisszum az új Koobe táblagép

A kínai Jinke számtalan márkanév alatt, sok éve gyárt e-könyv olvasókat és táblagépeket, régi motorosok az iparágban. OEM gyártóként ők a felelősek a Koobe, Hanlin, Bebook, Walkbook, lBook, Iscriptum, Papyre, EZ Reader és ECO Reader termékekért. Egyik legfrissebb fejlesztésük a Koobe X7 Slim plus, egy 7 collos táblagép, mely figyelemreméltó paraméterekkel hívja fel magára a figyelmet.

Az alsókategóriás táblagépek piacán rengeteg névtelen szereplő versenyzik egymással, alkatrészeiben egymástól alig eltérő termékek özöne közül választhatunk, melyek minőségileg, összeszerelés szempontjából, és legfőképpen egyéb hozzáadott értékben, utólagos támogatásban nagyon különböznek. A minimumpont ma kb. 20ezer forint körül van, de napi használatra jó szívvel senkinek nem tudnánk ajánlani semmit ebből az árkategóriából. A nagyon műanyag Acer Iconia B1 és a borzasztó gyenge processzorú Lenovo IdeaTab A2107A-H után most a nemrég piacra került Koobe X7 Slim plus került sorra.


A Koobe X7 Slim plus enyhén lekerekített formájával nagyon esztétikusan néz ki, előlapja egyszerű fehér borítást kapott. A kijelző elhelyezkedése szép szimmetrikus, pont középre került. Kávájának szélessége átlagos, ezt csak egy aprócska kameranyílás bontja meg felül, egyébként nincs rajta gomb. Vastagsága 8 mm-nél valamivel kevesebb, oldala gyakorlatilag nincs, az alumínium hátlap szinte felfolyik rá. Ezen kapott helyet szokatlan módon jobb alul (más táblagépnél még nem láttam ilyet) a bekapcsológomb és a hangerőszabályzó. Ez a hely nem esik kézre se állítva, se fektetett helyzetben.

Bal széle és teteje üres, minden csatlakozót alulra csoportosítottak: itt tölthetjük fel akkumulátorát vagy dughatjuk bele a fejhallgatónkat, itt van a mikrofon nyílása, az SD kártya bővítőhelye, a micro USB port és pozitív meglepetésként miniHDMI kimenet. Mivel saját töltője van, nem pedig szabványos microUSB-t használtak, így azt mindig magunkkal kell vinnünk. Ezüstszürke hátlapján van két hangszórónyílás, egyébként csak egy nagy logó van középen. Az összhatás számomra nagyon pozitív, hogy őszinte legyek a háttér, a nem túl neves gyártó ismeretében rosszabbat vártam, de bátran odatehetjük felsőkategóriás társai mellé is, kinézetre semmi szégyenkeznivalója nincs.


Bekapcsolás után ütközünk az eszközt a prémiumkategóriától elválasztó egyetlen komoly különbségbe, és ez a kijelző. A gyártó itt csupán a kategória kötelezőjét hozta, azaz egy 1024 x 600 pixeles LCD van benne. Ennek felbontása ugyan épp megfelelő (160 dpi), de betekintési szögével már bajok vannak: fejünk mozgatásával látványosan változik a fényerő, módosulnak a színek. Ezzel együtt kell élni, az ezt kiküszöbölő IPS panel nagyon drága, csak kétszer ennyibe kerülő termékekbe szerelnek ilyet.


Kétmagos processzort raktak bele, ami könnyedén mozgatja a a gépet. A Quadrant teszten 3609, az AnTuTu-nál 10 313-mas értéket mértünk - ezek a Samsung Galaxy Note-tal megegyező adatok, azaz bőven meg lehetünk vele elégedve. A kiegészítő Mali grafikus chippel karöltve bátran játszhatunk rajta, nem kell szaggatástól tartanunk. Memóriája 1 GB (ennél kevesebb már baj lenne), tárhelye pedig 8 GB, mely nem valami sok, de bővíthető, ezért emiatt sem kell aggódnunk.

Szoftveresen szintén csak pozitívan lehet róla szólni. Most nem is operációs rendszeréről, a 4.1.1-es Androidról van szó, és nem is a számtalan egyéb, előre letöltött programról, melyeket egyébként is pár perc alatt rá tudnánk telepíteni (a lista egyébként elég hosszú: játékok, médialejátszók és a legnépszerűbb alkalmazások vannak köztük), hanem a több száz azonnal elérhető könyvről és magazinról. Használata gyors, a lapozás szaggatásmentes, az elforgatásnál nem gondolkozik sokat.

A második komoly gyengeséget a kameránál könyvelhetjük el, de ezt én személy szerint egy táblagépnél nem tartom komoly tényezőnek. Hátlapi nincs is, az előlapi pedig csak 1,3 megapixeles, de Skype-olásra ennél nem is kell több. Fényereje viszont nagyon gyenge, egy félhomályos szobában már csak foltok látszanak az arcunkból, késlekedése jól észrevehető.


Mint az elején szerepelt, mindkét aprócska hangszórónyílás a hátulján van, ráadásul csak az egyik oldalon. Mivel szemből nézzük, nyilvánvalóan nem ez a legtökéletesebb pozíció. Hangja kicsit recsegős, de ágyban a YouTube nézéséhez bőven megfelelő. Mivel a chip erős, a HD felbontású videókat is kiválóan kezeli. Akkumulátora 3000 mAh-es, ezzel biztosan bírja az egész napos használatot.

A Koobe X7 Slim plus ára 35 ezer forint, ezért jól összeszerelt esztétikus dizájnt, átlagos kijelzőt és erős processzort kapunk, megfejelve magyar nyelvű használati utasítással és apróbb, előre letöltött ajándékokkal. Összességében egy kiváló ár/érték arányú táblagépről van szó, 300 forint fölé szökő eurónál ennél többet kihozni a dologból szerintem nem nagyon lehet.


A teszthez kaptunk mellé egy szép bőrtokos billentyűzetet is, amire varrtak egy kitámasztót, így azzal laptop pozícióban használhatjuk. Ez a külön megvásárolható 80 gombos kiegészítő más 7 collos táblagépekhez is jó, aminek az a hátránya, hogy mivel mindegyik ilyen masina minimálisan eltér egymástól, ezért ugyan alul és felül nagyon szépen rögzíthető bele, de a két oldalán semmilyen tartó nincs. Így ugyan könnyen bele tudjuk dugni, de ha nem figyelünk ugyanilyen könnyen ki is csúszik belőle a szélén, tehát szállításra sajnos nem alkalmas. Ezt a bőrtokot a cég további 5 ezer forintért adja - ennyiért megérheti, ha valóban sokat gépelünk, és nem csak jelszavakat ütünk be a virtuális billentyűzeten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fergusonpapa #7
    aionol táblál ár-érték arányban mindig jobb
  • Athlon64 #6
    Az biztos, hogy USB-n nem vesz fel töltést? Mert nekem a Navon Platinum 7 II tabom bár külön trafós, de tölthető USB-ről is. Egyébként ennek előnye is van.Méghozzá az, hogy pl. OTG kábellel pendrivét tudok kötni, amiről filmet tudok nezni TV-re kötve és a tab közbe tud töltődni.
  • andrejfej #5
    Nem csak a youtube vidiket bírja, az HBO GO rendszerigénye tableten 480x800px felbontás, 1Ghz-es processzor, 512 Mbyte memória. Szóval az HBO is megy rajta simán, ráadásul ilyen IPS panellel meg még szépen is..
  • heist #4
    Jó ez meg már olyan mint egy gagyi netbook.
    Újra feltalálták a spanyol viaszt...
  • evetke007 #3
    Ugyan ilyen semmit mondó névvel 22K-ért is van tablet VIDO N70S
    ...és abban 4000-es az akksi
  • fajtalan01 #2
    szintén 1280x800 IPS panel meg GPS meg 2annyi ram meg rom meg sokkal jobb proci és vagy 4000el több antutu pont Hyundai t7s igaz drágább egy kicsit (42k átszámolva) de ez tűnik most a bestbuy nak.
  • Csokis #1
    "Ezzel együtt kell élni, az ezt kiküszöbölő IPS panel nagyon drága, csak kétszer ennyibe kerülő termékekbe szerelnek ilyet."

    Ez nem igaz, lévén 35eHUF a ConCorde tab SPEED is, amibe 7"-os 1280x800-as IPS kijelző került.