SG.hu

Acer Iconia B1 - egy olcsó kompromisszum

Az Acer alsókategóriás táblagépe a hazai piacon az adók és a magas ÁFA miatt sajnos a középkategóriába csúszik, de így is megfontolandó lehet megvásárlása a sokat utazók számára.

A táblagépek legforróbb szegmense manapság a 7 collos kategória, a cégek ebben a méretben érzik a legnagyobb növekedési lehetőségeket, vélik felfedezni a legbővebb vásárlói keresletet. Tagadhatatlanul ez a méret az, amit az ember még egy kézben meg tud fogni, könnyen hordozható, nem csak a táskában, de főleg így télvíz idején még a télikabát zsebében is elfér, mégis már akkora, hogy mind filmnézésre, mind könyvolvasásra alkalmas lehet. A média figyelme, a hírek leginkább az amerikai óriások legújabb modelljeiről szólnak, melyek műszakilag lenyűgöző paraméterekkel bírnak, de adókkal megterhelve sajnos áruk is ennek megfelelő, ami a magyar pénztárcának súlyos teher lehet. Ugyan kevéssé ismert kínai cégek is tömegével gyártanak ilyen készülékeket, melyek ára meglehetősen alacsony, de ha valaki egy ilyen táblagépet próbál ki először valószínűleg nem fogja érteni, hogy miért szerepel lapunkon majd minden nap egy a PC haláláról szóló hír.


Az Acer Iconia B1 40 ezer forintos árával a középkategóriát erősíti. A készüléket meglátva elsőre a kijelzőt övező széles keret tűnhet fel, főként mert nincs rajta semmilyen gomb, ami indokolná a méretét. Az előlap tetejére csak egy márkalogó, a jobb felső sarkába pedig egy aprócska felénk néző kamera került, ráadásul meglepetésemre a kijelző maga sincs teljesen középen: felül és jobb oldalt fura mód vastagabb, mint az ellenkező oldalakon. Hátulja hasonlóan egyszerű, csak termékjelöléseket és egy vékonyka hangszórónyílást tartalmaz. A teljesen fekete gépet csak egy oldalt húzódó keskeny kék csík teszi kicsit elegánsabbá. Tapintásra a legolcsóbb műanyagból készült, cserébe borzasztó könnyű, csak 320 gramm. (A Nexus 7 340, a Kindle Fire HD 395 gramm.)


Fejhallgató-csatlakozása felül van, tölteni pedig az alul (szintén nem középen) lévő micro-USB porton át tudjuk. Ha nem lenne elég a benne lévő 8 GB tárhely az emellett jobbra, egy kis elforgatható ajtócska mögött lévő résbe rakhatjuk be a microSD bővítőkártyát (max. 32 GB). Ennek lehetősége mutatja, hogy a drágább termékeknél csak azért hagyja le ezt a többi társaság, hogy saját felhőszolgáltatásuk használatára bírja az embereket. Bekapcsolni a jobb oldalon lévő gombbal tudjuk, mely mellett van a hangerőszabályzó billenőkapcsolója is.

Egy táblagép legfontosabb és legdrágább része a kijelző, mely esetünkben 1024 x 600 pixeles LED LCD. A TN panel láthatósági szögei alacsonyak, a fényessége kicsit oldalról nézve már érezhetően csökken, kontrasztja és élessége romlik. Ez már akkor is észrevehető, ha unjuk kézben vagy ölben tartani, és például az asztalon fektetve néznénk videót; sajnos nagyon számít hogy pont felülről, vagy kicsit oldalt könyökölve bámulunk rá. Színei lehetnének élettelibbek, mintha mosott lenne.


Ezzel élesen ellentétben belseje már kifejezetten bizalomgerjesztő, hiszen egy kétmagos 1,2 GHz-es MediaTek processzor mozgatja 512MB DDR3 memória társaságában. A Quadrant teszten 2906-os eredményt produkált, amivel megelőzi a Samsung Galaxy Tab 10.1-et vagy az LG Optimus 2X-et, melyek ugyan nem mai termékek, de mutatja, hogy gazdag tartalommal bíró weblapok megnyitásánál sem lesz semmilyen gondunk, és videólejátszásnál sem fogunk szaggatást tapasztalni. Utóbbi téren sokkal inkább zavarhat minket a hang gyenge minősége, hiszen lerakva elfedjük az egyetlen apró hangszórót, de kézbe fogva is előfordulhat, hogy pont a hátulján lévő átlós nyílást eltakarva fogjuk.

Operációs rendszerként az Android 4.1.2-es verziója van rajta, amin az Acer meglepő módon szinte semmilyen változtatást nem végzett. Ennek leglátványosabb jele a bekapcsolás utáni képernyő, melynek feloldását húzással végezhetjük el, és itt a Google egyből lehetőséget ad választásra: függően attól, hogy mit szeretnénk csinálni más irányba kell húznunk az ujjunkkal. Ezek között az egyszerű feloldás és a kereső megnyitása mellett a fényképezőgép modul megnyitása is szerepel, node a gép hátlapján nincs is kamera, azaz nem tudjuk használni... (Most lépjünk azon túl, hogy mennyi értelme van egy táblagéppel fényképezni.) Videócsevegésre készített előlapi kamerájára egyébként szintén nem lehet büszke, hiszen amellett, hogy alig 0,3 megapixeles, méretéből adódóan képének minősége is gyengécske - pozitívumként annyit lehet írni róla, hogy van.


Szoftverek terén természetesen elérjük a Google Play összes szolgáltatását. Némi megszokást igényelt számomra, hogy nincs az előlapján fizikai gomb, néhány alkalmazásnál ösztönösen megnyomtam volna. Asztalra rakva bekapcsolása mindenképpen két kezet vagy kézbevételt igényel, mert alacsony tömege miatt előbb toljuk el az egész eszközt, minthogy benyomnánk a bekapcsológombot. Akkumulátora jól bírja a masszív használatot, a 2710mAh-es kapacitás több napra elég.

A 7 collos méretkategória ászai egyértelműen a Nexus 7 és az iPad mini, de az Acer Iconia B1 nem velük versenyez, hiszen feleannyiba kerül, mint az amerikai óriások termékei. A költségek leszorítása az olyan pontok mellett, mint az egyszerű tok és a hátsó kamera elhagyása sajnos a legfontosabb részt érintette a leginkább, a kijelzőn spóroltak a legtöbbet. Ezzel szemben felhozhatjuk, hogy mégiscsak arról a tajvani gyártóról van szó, amely Magyarországon a notebook piacot vezeti, szervizháttere erős, a tablet teljesítménye pedig még évekig kényelmes netezgetést tesz lehetővé. Otthonra, ágyban sorozatot nézős célra tehát ne ilyet vegyünk, de ha sokat utazunk, egy értelmes, ár-érték arányban megfelelő kompromisszum lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #18
    Ez mióta ViewSonic már ne haragudj? Az általad említett ViewSinoc tablet hazai ára 80eFt körül mozog!
    Amit linkeltél az egy kínai vacak, az egész bolt nagyrészt kínai vackokat árul, igen kevés kivétellel.
  • narumon #17
    Hát ez az de a dealextreme-n is úgy van garancia, hogy ők intézik - HA VISSZAJUTTATOD A KÉSZÜLÉKET.
    Haver onnan rendelt tabletje (35e forint volt) beszart. Email nekik - persze minden rendben várják a készüléket. Legolcsóbb szállítás kínába 15e forint. Már meg sem éri az egész...
  • narumon #16
    De a legjobb ez a rész;

    "A regisztrációval azt is tudomásul veszed, hogy az androidvásár.hu nem alanya annak a szerződésnek, ami közted, mint Vevő között, és a forgalmazó, mint Eladó között létrejön"

    Azaz ha bármi van ők mossák kezeiket.
  • narumon #15
    Azért az ismerősöd weboldalán is ilyenek vannak:

    "Nem. Weboldalunk az androidvásár.hu nem web shop. Mi nem tartunk raktáron semmilyen készüléket.Abban tudunk neked segíteni, hogy az online felületünkön keresztül közvetlenül a kínai forgalmazótól vásárold meg a terméket. Vagyis mi tulajdonképpen szolgáltatunk, és összehozunk téged a forgalmazóval, az EBUY INTERNATIONAL Co. Ltd-vel (székhely: 3B206A, Colconda Cyber Plaza, Huafa North Road, Futian District, Shenzhen, China518000, nyilvántartási szám: 596428).
    Megrendeléseddel a szerződés közted a vásárló és az EBUY INTERNATIONAL Co. Ltd között jön létre. Az androidvásár.hu elősegíti a két szándék, a vétel és az eladás létrejöttét"

    "Garanciális ügyek intézésére a Forgalmazó a 3B206A, Colconda Cyber Plaza, Huafa North Road, Futian District, Shenzhen, China 518000 elektronikus elérhetőségi címen (ahol a garanciális igénybejelentéseket e-mail útján várják)."

    Ezek alapján semmiben sem más mint a többi ilyen cég. Sehol nem szerepel, hogy hogyan kapok róla MAGYAR SZÁMLÁT, MAGYAR GARANCIÁT, nem szerepel sehol, hogy a termék ára már TARTALMAZZA AZ ÁFA-t és a VÁM-ot.... sehol semmi ilyesmi.
  • Papichulo #14
    "Közeli ismerős évek óta csinálja a céget"

    Magyarul az Acer "reklammal" gondod van, de ha te - tobb poston keresztul - reklamozod az ismerosod uzletet, azzal nincs. Nem vagy egy kicsit hipokrata?
  • MsUser #13
    sanyicks lol! Tőlem 5.percre lakik a forgalmazó "szoktam nézelődni" raktár készletből árusít!!!
    Ezeken már nincs VÁM meg ÁFA narumon!
    A Dealextreme, és ebay-on is ezeket árulják csak az messze van 30-40nap.
    Ezek nem a legolcsóbbak de van gyors szerviz és garancia!
  • sanyicks #12
    lol azt a dealextreme és a többi viszonteladós céget!
  • MsUser #11
    ANDROIDVASAR
    De mindig a személyes kapcsolat a fontos, nem leütögetni a NET-en valamit aztán reklamálni. :)
  • MsUser #10
    Egyébként az ACER garanciáról annyit hogy a nem túl olcsó de elfogadható készülékhez ha meg akarsz venni egy kijelzőt vagy akkumulátort majdnem a készülék ára! És az esetek nagy részében ki fizettetik mert a hiba olyan jellegű az apróbetűs rész szerint. Én három különböző ACER laptoppal jártam így 5év alatt!
  • MsUser #9
    Bocs nem írtam Magyarországi szerviz és forgalmazó oldaláról, vannak az adatok vállalja a garanciát és javítást a cég, komolyabb probléma esetében a teljes visszaküldést "kijelzőcsere, sekép-sehang stb." nem kamu! Közeli ismerős évek óta csinálja a céget és nem ver át senkit, inkább vissza adja ritka extrém esetekben a vételárat vagy csere készülék a javítás idejére. De fő profilja hogy Mobilos cégeket, forgalmazókat lát el, persze magán ember is vásárolhat. De így már ez is reklám szagú mint a cikk! :) Csak megjegyezném sok iPhone-t és Samsungot, HTC-t javíttat a cég!!!