Berta Sándor

Asus Taichi 21, egy innovatív hibrid

A tajvani gyártó készüléke egyszerre ultrabook és táblagép, s akár két személy is kezelheti egy időben, de bármennyire is innovatív megoldás, az ára sokakat elriaszthat.

A távol-keleti gyártó notebookját kézbe véve első pillantásra úgy tűnik, hogy a felhasználó egy teljesen átlagos termékkel találkozik, azonban a hibrid eszköz két FHD/Super IPS+ kijelzővel érkezik, 11,6 és 13,3 hüvelykes kivitelben. A felbontásuk egyaránt 1920 x 1080 képpont. Az ultrabook becsukása esetén bekapcsol a második kijelző, így ezt követően táblaként funkcionál. A külső képernyő a belsővel párhuzamosan is aktiválható, ezáltal a tábla-notebook különböző felhasználási lehetőségeket kínál. A belső képernyő tartalma a külső kijelzőn is megjeleníthető, így például bárki megmutathatja a vele szemben ülő ismerőseinek vagy családtagjainak, hogy éppen mit dolgozik. A másik lehetőség a cég szerint, hogy két ember egymástól függetlenül dolgozhat az eszközön, az egyik a billentyűzet és a touchpad segítségével, míg a másik az érintőképernyővel. Ez persze tekintve, hogy enyhén döntött kijelzőnél az egyik félnek nem kényelmes az olvasás, inkább csak elméleti lehetőség, mindenesetre van rá lehetőség.


A kijelző hátuljára is került egy LCD-panel, becsukva táblagépként használható

Az első tesztek szerint a belső képernyő matt volta miatt jobban alkalmas munkára. A megjelenített kép rendkívül éles, de a fényességet szabályozó szenzor működése némileg zavaró, a tesztek során a honlapok átolvasásakor például hirtelen sötétebbre vette a képet. A külső és a belső képernyő átkapcsolásakor 3-4 másodperc is eltelik, ez sokaknak túl hosszú idő lehet, viszont cserébe az érintőképernyő hibátlanul működik.

Technikai és innovatív szempontból a Taichi mindenképpen kiemelkedő, de míg notebookként nagyon könnyű, addig tábla PC-ként nagyon nehéz. Meglehetősen nehezen lehet megállapítani, hogy éppen milyen üzemmódban dolgozik az eszköz, és idegesítő lehet, hogy a belső kijelző nem érintőképernyő. Hiányolják róla a hálózati portot, és hogy még terhelés nélkül is forró levegő áramlik ki a hűtőnyílásokon keresztül. A ventilátorok emiatt rendszeresen magasabb fokozatra kapcsolnak, ennek köszönhetően hangosak is. Ugyan USB-adapterrel csatlakoztatható hálózathoz, de ebben az esetben a maximális adatátviteli sebesség csupán 100 megabit másodpercenként.


Az 1,25 kilogramm súlyú Asus Taichi 21 az Intel Core i5 vagy Core i7 processzorára épül, ezt egészíti ki az Intel HD 4000 grafikus vezérlő, 4 gigabájt memória és 128 vagy 256 gigabájtos SSD-meghajtó. A termék rendelkezik IEEE WLAN 802.11a/g/n- és Bluetooth 4.0-támogatással, két USB 3.0 és egy Micro-HDMI porttal, fejhallgató-csatlakozóval, ugyanakkor nincs memóriakártya-olvasója. A hangért a Bang & Olufsen ICEpower-rel közösen fejlesztett SonicMaster technológia felel, de van benne egy 5 megapixeles, autofókuszos fő kamera 1080p Full HD videók rögzítéséhez, valamint egy második, 720p HD felbontású videokamera és egy mikrofon a videotelefonáláshoz. A készülék a gyártó közlése szerint akár 5 órán keresztül bírja akkumulátorról.

Az Asus Taichi 21 európai átlagára jelenleg 1200 euró körül mozog, ez pedig sokakat elriaszthat a vásárlástól. A terméket tavaly novemberben Budapesten is bemutatta az Asus.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!