Berta Sándor

Android kerülhet az Atom processzoros táblagépekre

Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója és Andy Rubin, a Google mobil részlegének vezetője, a konszern alelnöke közösen jelentette be az Intel Fejlesztői Fórumán (IDF), hogy a két fél együttműködik a táblagépek területén.

Paul Otellini bemutatta egy tábla PC prototípusát, amelyben az Intel következő generációs Atom-processzora, a Medfield dolgozott és amelyen Android 3.0 futott. Emellett a vezető bemutatott egy az Atom processzorra és az Android operációs rendszerre épülő okostelefont is. Az együttműködés mindenképpen indokolt, hiszen az Intel eddig nem tudott válaszolni arra a kihívásra, hogy jelenleg szinte az összes okostelefon és táblagép az ARM CPU-ira épül. Továbbá a társaság azt sem hagyhatta figyelmen kívül, hogy a Windows 8 is támogatni fogja az ARM processzorait. Otellini nem akarta vagy nem tudta elárulni, hogy mely gyártók termékeiben lesznek megtalálhatók a Medfield processzorok.


Az IDF másik fontos témáját az ultrabookok szolgáltatták. Az Intel vezérigazgatója számára ezek a készülékek jelentik a számítástechnika új formáját. Az első ultrabookokba a 22 nanométeres gyártási eljárással készülő Ivy Bridge processzorok kerülnek majd, amelyek a Tri-Gate tranzisztorokra épülnek. A háttérben azonban már gőzerővel zajlik a következő generációs, Haswell kódnevű CPU-k fejlesztése, amelyek lehetővé teszik majd, hogy az ultrabookok üzemideje akár a 10 napot (!) is elérje.


Az úgynevezett Connected Standby üzemmódban a készülékek képesek lesznek - az okostelefonokhoz hasonlóan - minden e-mailt és közösségi üzenetet frissíteni, illetve kezelni. Az ultrabookok fejlesztése során az Intel együttműködik a Microsofttal is, a cél az, hogy a Windows 8 megjelenésekor már elérhető legyenek az új generációs Intel tábla PC-k.


Otellini végül kitért a McAfee felvásárlására és a biztonsági fejlesztésekre. A vállalat hosszú távú célja, hogy ötvözze a hardveres védelmeket a szoftveres megoldásokkal, így a Windows alatt pusztító rootkitek ellen már kernelszinten kínálhasson megfelelő védelmet. Ugyanakkor az Intel évekkel ezelőtt, a vPro-technika bevezetésével, már hangoztatta az ilyen védelmek fontosságát. Akkor azonban hiába állt rendelkezésre a vPro, nem volt olyan szoftverfejlesztő, amely kihasználta volna a technikában rejlő virtualizációs lehetőségeket. Ezért volt szükség a McAfee felvásárlására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #3
    Az egy dolog, hogy különböző virtualizációs technikákkal valamilyen szinten futtathatóak a más oprenszerre írt alkalmazások, ez eddig is így megvolt, mint lehetőség, de az esetek nagy többségében a felhasználók az oprendszerre írt natív alkalmazásokat akarják futtatni (értsd: használni akarják a gépet, nem kűzdeni vele). Ez réggebben arról szólt, hogy a user megszokott egy windows-os programot és azt akarta mindenhol használni. A mobil eszközökkel ez a paradigma megdőlni látszik, a felhasználók hajlamosabbak elfogadni, hogy egy szoftvernek léteznek alternatívái és ne a programra, hanem a feladatra koncetráljanak. Ez viszont felveti azt a kérdést, hogy a telefon, a pc, vagy a tábla lesz-e a meghatározó eszköz a közeljövőben, amihez a többieknek igazodniuk kell.
  • kvp #2
    Szerintem ez oda vissza mukodik. Tehat android alatt elvileg futtathatoak a win32-es alkalmazasok (wine-nal), mig windows alatt most is van elerheto android-os kornyezet. (a devkit resze) Kulsore pedig az uj windows is nagyon at lesz szabva, es ugy nez ki, hogy az android lesz lassan a dektop-abb rendszer.
  • asgh #1
    Windows ARM-on, Android Intelen. Érdekes párharc, ami kb. azon fog eldőlni, hogy az átlagfelhasználók a telefonjukhoz akarják-e igazítani a PCjüket, vagy a PChez a telefonjukat, illetve hányan fognak a közeljövőben egyáltalán PC-t venni.