Gyurkity Péter

Intel: szoftverbolt az Atom chipekhez

Az Intel saját online szoftverbolttal szeretné megkönnyíteni az Atom processzorokra épülő netbookok helyzetét, különös tekintettel az alternatív operációs rendszereken futó alkalmazásokra, főként az ARM ellenében.

A hivatalos közleményből megtudhatjuk, hogy az IDF alatt bejelentett portál Intel AppUp néven indul el, ez pedig mind ingyenes, mind pedig fizetős szoftvereket is kínál majd az érdeklődőknek, hogy a megfelelő ellátottságot biztosítsák. Erre indoklásuk szerint azért van szükség, mert az új Atom processzorok elterjedésével módosulhat a család szerepe, amely együtt jár a Windows kiemelt helyzetének elvesztésével.

Jelenleg az Atom chipekre épülő netbook megoldások mindannyian Windows operációs rendszert használnak. Ez a jövőben megváltozik, hiszen a család tagjai egyre több hordozható készülékben kaphatnak majd helyet, legyen szó tábla PC-kről, okostelefonokról, illetve egyéb szórakoztatóelektronikai eszközökről. Itt már nem olyan egyértelmű a Microsoft fejlesztésének elsődleges szerepe, mi több, főként az ARM ellenében kell felvértezniük magukat megfelelő szoftveres ellátottsággal - ezt hivatott biztosítani az új online központ, amely több áruházlánccal együttműködve (az amerikai Best Buy, a brit Dixons, valamint az indiai Croma) a boltokban, előre telepítve is megtalálható lesz az egyes megoldásokon.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Első körben természetesen a külső fejlesztők figyelmét szeretnék felhívni a portál elindulására, hiszen az ő feladatuk lesz majd a megfelelő kínálat kialakítása. A felhasználók ingyenes és fizetős szoftvereket egyaránt elérhetnek majd az oldalon, utóbbiak esetében pedig próbaverziókat is biztosítanak, hogy belekóstolhassunk az egyes megoldásokba még a fizetés előtt. Az indulással egy időben jelentették be az Adobe AIR szoftverek elérhetőségét, ezt pedig több más cég (Accuweather, Barnes & Noble, Funkitron, Gibson Guitars, iWin, Kaplan, Konami és Lifetime) egészítette ki saját alkalmazásaival.

A jövőben tehát az Atomra épülő készülékeknél nagyobb szerepet kaphatnak a nyílt operációs rendszerek - itt jön be a képbe a MeeGo, amely az Intel és a Nokia közös fejlesztése, linuxos alapokon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • passatgt #2
    igazából ez egy windows 95 alkalmazás adatbázis:)
  • hdo #1
    Kíváncsi voltam ... kerestem képböngészőt:
    ________________

    Image Viewer
    by CSD - Danish

    A program which allow to view the images, copy to clipboard, paste to the application, and much more.
    ________________

    Óccó, kínai? xD