Gyurkity Péter

ARM chipeken is fut majd a Windows 8

Meglehetősen komoly erőfeszítésekre számíthatunk a Microsoft részéről a mobil szférában, hiszen a CES alatt megejtett bemutatóból kiderül, hogy a következő Windows ARM chipeken és egyéb SoC-felállásokon is elfut majd.

A Consumer Electronics Show alatt maga Steven Sinofsky, a Windows és a Windows Live Division első embere rántotta le a leplet a következő generációs Windows egy korai változatáról, amellyel kapcsolatban rögtön érdemes elmondani, hogy a szoftvercégen belül ezt még nem Windows 8 néven emlegetik. Az egészen pontosan 6.2.7867 verziót viselő példány, illetve annak végleges változata fontos változásokat hozhat magával.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Korábban emlegettek felhő alapú Windowst, valamint számos egyéb érdekes és izgalmas újítást, ezektől azonban most eltekintünk (ez valószínűleg megér egy hosszabb beszámolót, részletesebben is kivesézve az egyes funkciókat, illetve azok jelentőségét), és a mobil szférára koncentrálunk, hiszen itt mindenképpen nagy durranás lesz, hogy a következő Windows immár ARM chipeken is gond nélkül elfut majd. A támogatás beépítése révén nemcsak az Intel, valamint az AMD x86-os processzorain, hanem az nVidia, a Qualcomm, a Samsung, a Texas Instruments, illetve egyéb gyártók SoC-fejlesztésein is találkozhatunk majd a Microsoft operációs rendszerével, amely sokak számára nyilván örömteli fejlemény.

A támogatás nem jelenti automatikusan azt, hogy minden meglévő program vidáman elfutkos majd a mobil, illetve beágyazott termékeket meghajtó chipeken. A redmondi szoftvercég a maga részéről ígéretet tett arra, hogy az Office esetében ez nem lesz probléma (mi több, a CES alatt be is mutatták a natív módban futó csomagot), a külső fejlesztéseknél azonban lesz min dolgozniuk a fejlesztőknek, hogy elkerüljenek minden lehetséges problémát.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Érdekesség, hogy az nVidia a maga részéről ARM chippel készül, mégpedig elsősorban szerverekben és nagy teljesítményű számítógépekben történő felhasználásra. Ezzel egy időben licencelik a Cortex-A15 processzort is, a Tegra következő generációja számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlueGold #10
    Miért is kell az M$-nek összeveszni az Intel-el? Az windows NT 3.x( a modern windowsok öse) még eredetileg nem is x86-ra készült!Miután kész lett futott x86-on, Mips-en és PowerPC processzoron is.
  • mousee #8
    genya mód ON

    "Kékhalál, már a zsebedben is!"

    genya mód OFF
  • coolbboy83 #6
    Meglepő, de az Apple is jelntős ARM licenszeket vásárolt.... sutyiban ott is folyik valami.
    ARM nagyon jó alap..... jobb mint az x86, de neki kell esni rendesen a fejlesztéseknek !!

  • Mcsiv #5
    valószínüleg lesz valami hasonló, amivel az x86-os programokat lehet futtatni, de ha elterjed az arm, akkor ezzel együtt a native appok megjelenésére lehet számolni. Mindenesetre, kezdeti körben nagy segítség lesz a platform terjedésének, ha csinálnak egy real time opcode fordítót
  • okosan gyerekek #4
    tetszetős fejlemény...
  • sanyicks #3
    a mikrofos ki akarja rúgni a széket az intel alól? :D remélem az intelnek is lesz egy két szava, majd kinyírják egymást :)
  • asysoft #2
    Nem tudom, mennyire csökkenne az ARM miatt egy "PC" ára, ráadásul kompatibilitásról sincs információ (pl lesz-e WoW alrendszer, IA-64-es winnél volt, bár ha jól rémlik, Itanium legalábbis kezdetekben tartalmazott x86-os dekódert is)...
  • jaspercry #1
    Hajrá!
    lesz olcso pc